Как да се храним на празник


На празник трябва да е като на празник! Не се спазва стриктно меню на празник! (важи за всички читатели и клиенти).

Все пак не може да имате повече от 1-2 празника месечно, изключение е месец декември, защото имаме Бъдни вечер, Коледа и Нова година.

Ако отслабвате
В тези 3 дни може да закусите леко. След това глад цял ден, само вода, чай без захар (без фрешове, сокове и др.). Задължително си направете тренировката, даже да е изтощителна, силова тренировка, каквито има стотици в онлайн студио „Прекрасна“. На вечеря се наяжте здраво. Наяждането да стане на кръгове 🙂

Не може да не ви спретна и кръгово хранене, нали 🙂

Първи кръг: минавате и опитвате от всичко на масата. Почивате 10 минути. Ако ви се яде още, минавате Втори кръг от всичко. Почивате 10 минути или колкото искате. Правите трети кръг хранене от всичко. Тук би трябвало здраво да сте преяли, нали по български обичай на масата има поне 7-8-9 ястия.

Ако поддържате форма
Не се притеснявайте на празниците. Отпуснете се като човек и не мислете какво е позволено и какво не на празничната вечеря. Може би единственото ограничение е да се отпускате само на 1 хранене през денонощието. Не преяждайте и на закуска, и на обяд и на вечеря. Няма да се чувствате добре, енергията ви ще спадне, ако нон стоп имате храна за мелене в корема.

От друга страна ще имате много висока енергия и мотивация, ако с желание очаквате празничното преяждане. Цял ден ще си мислите за вкусотиите, които ви очакват, с кеф ще си направите тренировката и ще тръпнете в очакване за празника. Няма да ви е тежко, преяло, подуто. Ще ви е леко, радостно и нетърпеливо 🙂

Как да се мерите по време на и след преяждане/зареждане
Когато се увеличи храната, и особено въглехидратите, се увеличава водата в тялото, т.е. задържате вода. От една страна ще имате повече храна в корема (знам, че сте способни да изядете 1 кг.), от друга страна ще задържите вода (поне 1 кг.) и хоп, кантарът показва 2 кг. повече. Има хора, които могат да погълнат повече от 1 кг. храна и да задържат повече от 1 кг. вода, т.е. ще качат повече от 2 кг.

Означава ли това, че сте качили 2 килограма мазнини? Не, не означава. Нищо лошо не се е случило, не сте качили, спокойно 🙂 !

За да задържате по-малко вода, пийте повече вода. Така и по-бързо след празниците ще върнете старите си килограми, защото колкото повече вода пиете, толкова повече вода изхвърляте, т.е. не задържате вода. Обикновено 3 дни след като се върнете към нормалното си хранене (меню с енергиен недостиг) си връщате и предишното тегло.

Внимание: теглото е много неточна мярка. Заради задържане на вода и коремно съдържание кантарът може да варива с 1-2 кг., което не означава, че сте качили 1-2 кг. мазнини. Предпочитам мерене на обиколки на талия, ханш и бедра – това е по-точен показател накъде вървите.

ОБАЧЕ
Забележете, че говоря за преяждане 1 път на ден и само 3 дни в месец декември. Не говоря да се прави редовно.

Алтернативен начин на хранене
Навсякъде се говори за редовно хранене по малко 5-6 пъти на ден, включително и аз в ранните си статии съм писала за това. Има периоди, в които това е подходящо. Например, ако започвате режим за намаляване на мазнините обикновено се намалява количеството храна и човек изпитва дискомфорт/глад докато свикне с новите количества. Тогава съм забелязала, че е добре 4-5 пъти хранене на ден, защото така човек не изпитва вълчи глад и не се стига до натъпкване. Обаче и няма задоволството от това да се нахраниш напълно. В преходния период (първите 2-3-4 месеца) хранене 5 пъти на ден е полезно за намаляване на количеството храна, с което сте свикнали и поддържане на нивото на кръвната захар стабилно (вижте по-надолу защо смятам това за нездравословно).

Обаче в дългосрочен план мисля, че е добре да се премине на хранене 2-3 пъти на ден. Това е добре по няколко причини.

Социална причина
Може да закусите леко, след това целия ден да сте на вода и чай (без захар и мед). На вечеря хората обикновено се събират (семейства, приятели) и човек има нужда да се отпусне, да се освободи от стреса, да изпита задоволство и удовлетвореност, от компанията, от разговорите, от емоциите, които споделя, от храната ( т.е. здраво хапване). Храненето освен необходимост е и удоволствие. Задоволството да се нахраниш без ограничения е търсено усещане от повечето хора.

Ако се храните 2 пъти на ден, можете да ядете каквото искате, защото не можете да изядете много храна, а и да го направите тя няма да се усвои изцяло. Все пак съветът ми е да опитате да преяждате с хубави храни, а не с брашно и захар, но всеки сам си прави избора, хората сме различни 🙂 Може и 3 пъти на ден да се храните, отново без абсолютно нищо между храненията, само вода и чай (без захар и мед), даже и без 1 солета. Свикнете да се храните, когато сядате да се храните. Не похапвайте и не кусвайте!

Здравословна причина
Напоследък много хора развиват инсулинова резистентност. Това е пред диабетно състояние, при което инсулинът не може да „вкара“ в клетките глюкозата, резултатът е повишена кръвна захар и произвеждане на повече инсулин от панкреаса в следствие, на което той се изтощава, намалява/спира производството на инсулин и се стига до диабет (липса на инсулин). Ето защо мисля, че честото покачване на кръвната захар от повече хранения на ден не е добро за здравето.

Не са известни причините, заради които се стига до инсулинова резистентност и диабет. Обаче аз имам мнение, което се базира на еволюцията и ако щете на шесто чувство (т.е. нямам доказателства). Мисля че честото хранене, лесния достъп до храна и обездвижването водят до инсулинова резистентсност. Така както свикваме с едно упражнение, ако го правим често, така и тялото свиква с честото отделяне на инсулин и развива резистентност.

Т.е. по-рядкото провокиране на инсулин би трябвало да прави тялото по-чувствително към него. Или по-рядкото хранене, защото след всяко хранене се отделя инсулин.

Еволюционна причина
От еволюционна гледна точка, човек не е имал хладилник и магазин, от който да си набави храна, когато иска. Набавянето на храна е свързано с намирането й – физическа дейност при това в условията на глад, защото храна се търси като сърши. Това не е регулярен процес на всеки 3-4 часа. Яде се много като има храна, после има период на гладуване до намирането на следващата храна. Т.е. нерегулярни периоди на преяждане и глад.

Заключение
Ако изчистите храненето си от брашно (всички зърнени) и захар, може да ядете колкото и каквото си искате. Наяжте се здраво, после изчакайте да изгладнеете. Ще видите, че ще ви трябват поне 6-7-8 часа, за да почувствате глад. После яжте и той денят свършил 🙂 .

Храни, които се правят от брашно, които постепенно (за 1-2 години) да се изключат от менюто или да се ядат супер рядко – хляб, тестени закуски, сладкиши, курабийки, солети, крекери, бисквити, торти, пици, спагети и др.

Храни, които съдържат захар – заменете захарта с плодове.

Весели празници!

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!