Кактус-круша, който подмладява!


Прекрасни, тези които отдавна следят сайта знаят, че имам мноооого интереси. До сега в сайта пишех само за фитнес и хранене, но това ще се промени, защото имам много за споделяне по темата „Промяна на начина на живот“. Промяна, която е на много нива – ментално, духовно, видно, невидно, физическо и магическооо 🙂

Пиша тази статия, за да ви разкажа защо от всички масла на света, избрах маслото от кактус бодлива круша да заеме челно място в GLOW и PUGA (серуми за интензивна нощна грижа за кожата, GLOW е за всеки тип кожа, PUGA – при чувствителна кожа, акне, подходящ по време на бременност и кърмене).

Много от вас може би вече се доверяват на маслата от цветя, семена, треви и вече дълго време се възползват от ценните им качества. Някои от вас може би прохождат в света на маслата и започват да опознават ползите им.

Други вероятно за първи път чуват за маслата, но съм сигурна, че ако веднъж се докоснете до тях, ще искате завинаги те да са част от вашата грижа за красотата.

От няколко години използвам масла в ежедневието си и всеки ден се наслаждавам на невероятните им свойства.

Природата е помислила за всички наши нужди 🙂

Та дааа! Да ви запозная с кактус бодлива круша (Opuntia ficus indica). Маслото от неговите семена е уникално! Еликсир за нежна, мека и сияйна кожа! Използва се във висшата козметика и се счита за звездна грижа за кожата. Когато го опитах за първи път, разбрах, че съм намерила любовта на живота си – толкова леко и попиващо масло с мирис на море!

История

 • Кактусът бодлива круша се използва от векове за външна и вътрешна употреба.
 • В традиционната медицина се използва за третиране на изгаряния. Ацтеките изстисквали сока на кактуса и го смесвали с мед и жълтък на яйце, за да лекуват изгаряния.
 • Кактус бодлива круша се използва за третиране на рани, оток, хиперлипидемия и затлъстяване.
 • В Мексико кактусът се използва за третиране на диабет и висок холестерол.
 • Индианците използват плодовете на кактуса за храна и за направата на сироп за кашлица и астма.

Какво е бодлива круша?

Това е кактус, който расте в сухи и полусухи региони и издържа и на по-ниски температури. Среща се в северна и южна Америка. Изобилства в Мексико, Карибите и САЩ. От векове това растение се използва за храна и за очертаване на граница на имота. Тъй като има свойството да расте бързо след като бъде премахнат, в миналото границите на имотите се познавали по това къде расте този кактус 🙂

Целият кактус е ядивен – цветовете, плодовете, стъблата и листата.

В Мексико от плодовете на кактус бодлива круша се приготвят предястия, супи, салати, хляб, десерти, напитки и бонбони.

Плодовете може да са различни на цвят червени, жълто-оранжеви, винено червени или зелени.

Най-ценното от кактус бодлива круша е маслото от неговите семенца

В ядивната част на плодовете на кактуса се намират семенцата. В един плод се съдържат около 150-300 броя семена, от които се добива маслото. Един литър масло се добива от около 8000 килограма плодове. Маслото от семена на бодлива круша е много ценно.

Съдържание на маслото:

 • Токофероли и токотриеноли (витамин Е), мощни антиоксиданти.
 • Витамин А – мощен антиоксидант. Стимулира производството на еластин и колаген, които са важни за поддържане на еластичността на кожата. Намалява образуването на бръчки. Намалява фотостареенето.
 • Витамин К – помага при тъмни кръгове под очите.
 • Стероли – успокояват, помагат при напукана и зачервена кожа.
 • Линолова киселина (Linoleic acid) полиненаситена Омега-6 мастна киселина, изключително важна за защитните функции на кожата, лекува и хидратира.
 • Олеинова мастна киселина – стимулира производството на антиоксиданти и хидратира.
 • Стеаринова мастна киселина – помага за възстановяването на кожата и поддържане на еластичността и.
 • Палмитинова киселина – помага за засилване на предпазната функция на кожата.

Ползи за кожата при външна употреба

 • Подходящо за всеки тип кожа, даже и при повечето кожни проблеми.
 • Увеличава производството на колаген и възстановява еластичността на кожата.
 • Масло, а попива като крем и не оставя мазни следи. Абсорбира се бързо от всеки тип кожа и заради това му свойство е много подходящо и при мазна кожа.
 • Изравнява тена и придава сияен вид.
 • Подхранва, хидратира, омекотява и успокоява.
 • Свива порите и не ги запушва, затова се счита подходящо при акне.
 • Изсветлява тъмни петна, особено подходящо при тъмни кръгове под очите. Това се дължи на високото съдържание на витамин К.
 • Забавя стареенето на кожата и предпазва от появата на фини линии и бръчки.
 • Страхотно при чувствителна кожа.
 • Подходящо при бременност и кърмене.
 • Съдържа 150% повече витамин Е от Аргановото масло. Витамин Е е мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали и увеличава способността на клетките да се обновяват.
 • Най-високо съдържание на бетаин от всички растения, даже повече от цвеклото. Бетаин е супер антиоксидант с мощно подмладяващо действие.
 • Без противопоказния.
 • Чисто масло от бодлива круша се използва за третиране на изгаряния, белези, стрии и белези от акне.
 • Най-често се използва самостоятелно или в състава на нощни кремове и серуми.

Експертите и изследванията показват, че състава на маслото от семена на кактус бодлива круша превъзхожда маслата от други растения. Например съдържа 150% повече витамин Е от аргановото масло.

Изследване показва, че маслото от бодлива круша е добър източник на линолова и олеинова мастни киселини, като съотношението им е 3:1. Линоловата мастна киселина е доминираща, следват палмитова и олеинова. В същото изследване се прави извод, че нивото на мастните киселини зависи от това къде са израснали кактусите, нивото на зрялост на семената, как е извлечено маслото и как е съхранявано.

Малко известно е, че за използване върху кожата, маслото от семена на бодлива круша трябва да има определени характеристики и е важно къде е отглеждано, как и кога е извлечено. В моя серум против бръчки GLOW, маслото е био, с най-високо качество и пристига в лабораторията 2 седмици след като е извлечено, т.е. максимално свежо. За всяка партида се следи съотношението между мастните киселини: олеинова, линолинова, стеаринова и палмитинова, да е оптимално за кожата.

Изследвания

Изследване намира, че семената от кактус бодлива круша съдържат 403 мг/кг витамин Е, най- вече под формата на γ-tocopherol. Доказано е, че съдържанието на витамин Е прави маслата от семена по-стабилни на оксидация.

Немско изследване за локално третиране с фитостероли, показва че те стимулират производството на колаген. Заключават, че фитостеролите може да поправят ЕГН ефекта 😉 и са страхотни съставки в продукти против стареене на кожата.

Друга анти стареене съставка на кактус бодлива круша са полифенолите. Полифенолите са мощни антиоксиданти, които са борят със свободните радикали. Всички части на този кактус са богати на полифеноли. Изследване, което изучава полифенолите в различните цветове кактус, намира връзка между високото съдържание на феноли и високата им антиоксидантната активност.

В заключение

Бих добавила този кактус и в храненето си, но за съжаление на е достъпен в нашите географски ширини. А когато бях в Мексико, преди години, не знаех за това съкровище на микронутриенти, ех …

Продължавам да го използвам всяка вечер, като част от състава на GLOW и се радвам на ползите, които виждам. Гладка и нежна кожа, незабележими пори, свеж и равен тен, усмивка, когато се погледна в огледалото и знам, че съм дала звездна грижа на кожата си 🙂

Серумът PUGA, също съдържа масло от бодлива круша и е специално разработен за чувствителна кожа, акен и е подходящ по време на бременност и кърмене.


Източници:

Kanner J1, Harel S, Granit R.Betalains–a new class of dietary cationized antioxidants. link

Seung Hwan Hwang, 1 Il-Jun Kang, 1 and Soon Sung Lim, Antidiabetic Effect of Fresh Nopal (Opuntia ficus-indica) in Low-Dose Streptozotocin-Induced Diabetic Rats Fed a High-Fat Diet link

Ramadan, M.F. and J.-T. Mörsel (2003a). Oil cactus pear (Opuntia ficus-indica L.). Food Chemistry 82: 339-345. link

One-year topical stabilized retinol treatment improves photodamaged skin in a double-blind, vehicle-controlled trial

Randhawa M, Rossetti D, Leyden JJ, Fantasia J, Zeichner J, Cula GO, Southall M, Tucker-Samaras S, link

Grether-Beck, S.; Mühlberg, K.; Brenden, H.; Krutmann, J. (2008) Topical application of vitamins, phytosterols and ceramides. Protection against increased expression of interstital collagenase and reduced collagen-I expression after single exposure to UVA irradiation. Hautarzt 59(7): 557-62. doi: 10.1007/s00105-008-1554-7. link

Tlili, N.; Bargougui, A.; Elfalleh, W.; Triki, S.; Nasri, N. (2011). Phenolic compounds, protein, lipid content and fatty acids compositions of cactus seeds. Journal of Medicinal Plants Research 5(18): 4519-4524. link

Pereira LM1, Hatanaka E, Martins EF, Oliveira F, Liberti EA, Farsky SH, Curi R, Pithon-Curi TC. Effect of oleic and linoleic acids on the inflammatory phase of wound healing in rats. Cell Biochem Funct. 2008 Mar-Apr;26(2):197-204. link

Chougui, N.; Tamendjari, A.; Hamidj, W.; Hallal, S.; Barras, A.; Richard, T.; Larbat, R. (2013). Oil composition and and characterization of phenolic compounds of Opuntia ficus-indica seeds. Food Chemistry 139: 796-803. link

El-Mostafa, K.; El Kharrassi, Y.; Badreddine, A.; Andreoletti, P.; Vamecq, J.; El Kebbaj, M.S.; Latruffe, N.; Lizard, G.; Nasser, B.; Cherkaoui-Malki, M. (2014). Nopal Cactus (Opuntia-ficus indica) as a Source of Bioactive Compounds for Nutrition, Health and Disease. Molecules 19(9): 14879-14901. doi:10.3390/molecules190914879. link

María del Socorro Santos Díaz, Ana-Paulina Barba de la Rosa, Cécile Héliès-Toussaint, Françoise Guéraud,and Anne Nègre-Salvayre. Opuntia spp.: Characterization and Benefits in Chronic Diseases. link

Ghazi, Z.; Ramdani, M.; Fauconnier; El Mahi, B.; Cheikh, R. (2013). Fatty acids Sterols and Vitamin E composition of seed oil of Opuntia Ficus Indica and Opuntia Dillenii from Morocco. link

Hmamou, D.B; Salghi, R.; Bazzi, L.H.; Hammouti, B.; Al-Deyab, S.; Bammou, L.; Bazzi, L.; Bouyanzer, A. (2012). Prickly Pear Seed Oil Extract: A Novel Green Inhibitor for Mild Steel Erosion in 1 M HCl Solution. link

Moβhammer, M.R.; Stintzing, F.C.; Carle, R. (2006). Cactus Pear Fruits (Opuntia spp.): A Review of Processing Technologies and Current Uses. link

Kanti Bhooshan Pandey and Syed Ibrahim Rizvi. Plant polyphenols as dietary antioxidants in human health and disease. link.

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!