Как се прави кисело зеле

бидон с кисело зеле

Както обещах, публикувам рецептата за кисело зеле. Благодаря на татко и систъра за материалите 🙂 Много забавно ми беше докато гледах видеото и снимките, и малко носталгично … 🙂

Да си направите кисело зеле и редовно да си хапвате от него, за да захранвате червата с добри бактерии. Здрав корем – здрав човек. Част от имунитета ни зависи от здравето на храносмилателната система. Важно е да се захранва с естествено ферментирали храни, за да имаме армия от добри бактерии.

Решила съм всеки ден да приемам по 2 хапки зеле преди вечерята. Доста сол има в рецептата, затова по малко ще го хапвам. Когато готвя ще го изкисвам по рецептата на читателка Galle – зелето се слага в гевгир, потопява се за кратко във вряла вода да падне солта и след това веднага се измива със студена вода, за да остане хрупкаво (макар че ако ще го готвя то ще омекне, може и без студена вода).

Продукти
Зеле колкото поема бидона
40 гр. сол (кристална, едра) на 1 литър вода (или 31.2 гр. сол на 1 кг. зеле)
7-8 глави лук, нарязан на осмини
2-3 ябълки, нарязани на четвъртини
1 царевица (цяла, с кочана)

Приготвяне

Почиства се зелката от зелените листа. Отрязва се кочана и се разрязва на две половини. След това се нареждат в бидона. Предварително в бидона се поставя маркуча, с който ще се преточва зелето. Зелките се подреждат, така че да са добре затиснати една с друга. На няколко пъти се слага лука докато се редят зелките. По средата сложете ябълките и кочана царевица, наредете останалите зелки върху тях. Залейте зелето с вода като мерите колко поема. Вземете част от водата и в нея разтворете солта (според колкото вода сте наляли).

След като се направи саламурата, връща се в бидона. Чрез маркуча няколко пъти се източва вода в тенджера и се връща обратно в бидона – целта е да се разтвори добре солта. Бидонът се затваря и 2 дни не се преточва. На третия ден започва да се преточва в продължение на 15 дни.

На 25 тия ден зелето е готово за консумация.

Снимките 🙂

Махат се зелените листа.

почистване на зелка

Отрязва се кочана

отрязване на кочан на зелка

Разрязва се на две (или на 4)

рязане на зеле

Лукът се нарязва.

нарязан лук

Взема се следващата зелка 🙂

зеле

Да гримирам Буратино докато дядо реди зелето.

Я да видя дядо да не се помайва!

Зелето се реди плътно едно върху друго, така че да затиска добре маркуча.

Дядо добре се справя, да разходя Буратино с количката.

Зелето се нарежда до ръба на бидона, след няколко дни ще слегне и тогава се допълва с още зелки. Налива се вода, която се мери, защото според нея се определя количеството на солта.

Приготвя се саламурата.

Излива се саламурата в бидона. След това се източва част от водата и отново се налива в бидона с цел да се разтвори солта.

17 comments

 1. Мими 29 октомври, 2012 at 20:12

  Руми, само кажи колко кила зеле горе долу побира бидончето ти, за да знам колко лук да сложа в моето 😉
  За първи път ще си направя зеле и ще спазвам „товята “ рецепта!

  • Руми 29 октомври, 2012 at 20:23

   Мими, колкото ти побира бидона, после си сметни солта според водата, която наливаш. Рецептата е гъвкава за всякакви количества. Във видеото се обяснява, но има проблем с него и сега го качвам отново.

 2. Teodora 29 октомври, 2012 at 20:42

  Ето това е българската традиция – американците търбушат тикви, а ние слагаме зеле – за децата е все забавно, важното е да са около нас :)! И аз скоро ще помагам за нашия „хелуин“ 😉 😀

 3. Лидия 29 октомври, 2012 at 22:55

  Руми , не разбрах защо слагате лук.Ябълката е за аромат , царевицата за подобряване на ферментацията , но лука ??? Иначе аз слагам същия грамаж сол на 1 л вода и става супер – хрупкаво и с резлив сок .Аз слагам и една малка червена зелка ,за да се оцвети в розово сока .

  • Руми 29 октомври, 2012 at 22:59

   Лидия, има видео към рецептата, след малко ще го публикувам, баща ми казва че лукът е за ферментация. По Бургаския край не съм виждала да се прави розово зеле, докато в София е много популярно.

 4. Мими 22 ноември, 2012 at 22:52

  Руми, балгодаря на теб, на баща ти и на сестра ти! Благодарение на вас за първи път правих зеле! И то стана! Тази вече хапнахме за първи път от нашето кисело зелце на фурна..мммм вкусно беше, а чорбицата… ослади се на мен и децата 😉

  • Руми 22 ноември, 2012 at 23:05

   Мими, радвам се, че се е получило. Аз си го донесох от Бургас и вече 3ти ден хапвам по малко на гладно преди закуско-обяда.

 5. kiril 27 ноември, 2012 at 11:13

  az iskam da popitam dali moje da sloja nqkolko zelki pri ve4e gotovoto kiselo zele ? dali 6te se polu4i? nqkoi probval li e?

  • Руми 27 ноември, 2012 at 12:38

   kiril, не съм пробвала, но ще се получи, дай им време да ферментират. Ако имаш възможност пиши на кирилица 🙂

  • Руми 30 ноември, 2012 at 16:27

   kiril, ако ползваш метода солта според килограмите зеле, трябва да добавиш.

 6. Краси 16 декември, 2012 at 15:31

  Имам забележка за солта!Зависи колко плътно е наредено зелето за да налеем водата,ько са големи зелки растояниятя между тях ще са по големи съответно и количеството солена вода ще е повече и зимнината ще се пресоли и обратно! Практикувам така на 100 литра бидон“вие си знаете съдовете“ един килограм сол,обема е общо за зелето и водата! Лука го слагам цял, царевицата също,на зелките им изразвам кочаните, да остане дупка в зелката по голяма част от солта я сипвам в пробитите зелки ако се наложи срежете зеленчука на две или на четири“имал съм бидони с тесни гърла“ останалата сол я разтварям във водата заливам и затискам, над зелките винаги да има вода.За затискане използвам 20 литрова бутилка от минерална вода и преточване ден през ден.В горната рецепта имаше 25 дни и е готово ако е в мазето на хладно да ако е на топло и за седмица става.За да го съхраните по дълго време правете го на хладно!Претакайте и яжте със здраве!

 7. теди 17 декември, 2012 at 00:30

  Имам един въпрос.Зелето е готово, хрупкаво и жълто супер на вкус.А зелевата чорба не е резлива.Сложи ли сме 3% солен разтвор,ябълка, дюля,хрян и царевица.

 8. Добрин 7 януари, 2013 at 04:27

  Благодаря за хубавата рецепта. Как се прави претакането? Чувал съм хора да източват водата в кофа и после пак я връщат в бидона. Но съм чувал и хора само да духат в маркуча и да бълбукат водата.

Коментарите са заключени

Ден 10 ниво 2

Кой се е премерил днес? Има ли минусчета 🙂 Сподели, за да ни мотивираш с успеха си. За новите читатели на сайта: в момента следваме ...