Как се прави кисело зеле


Както обещах, публикувам рецептата за кисело зеле. Благодаря на татко и систъра за материалите 🙂 Много забавно ми беше докато гледах видеото и снимките, и малко носталгично … 🙂

Да си направите кисело зеле и редовно да си хапвате от него, за да захранвате червата с добри бактерии. Здрав корем – здрав човек. Част от имунитета ни зависи от здравето на храносмилателната система. Важно е да се захранва с естествено ферментирали храни, за да имаме армия от добри бактерии.

Решила съм всеки ден да приемам по 2 хапки зеле преди вечерята. Доста сол има в рецептата, затова по малко ще го хапвам. Когато готвя ще го изкисвам по рецептата на читателка Galle – зелето се слага в гевгир, потопява се за кратко във вряла вода да падне солта и след това веднага се измива със студена вода, за да остане хрупкаво (макар че ако ще го готвя то ще омекне, може и без студена вода).

Продукти
Зеле колкото поема бидона
40 гр. сол (кристална, едра) на 1 литър вода (или 31.2 гр. сол на 1 кг. зеле)
7-8 глави лук, нарязан на осмини
2-3 ябълки, нарязани на четвъртини
1 царевица (цяла, с кочана)

Приготвяне

Почиства се зелката от зелените листа. Отрязва се кочана и се разрязва на две половини. След това се нареждат в бидона. Предварително в бидона се поставя маркуча, с който ще се преточва зелето. Зелките се подреждат, така че да са добре затиснати една с друга. На няколко пъти се слага лука докато се редят зелките. По средата сложете ябълките и кочана царевица, наредете останалите зелки върху тях. Залейте зелето с вода като мерите колко поема. Вземете част от водата и в нея разтворете солта (според колкото вода сте наляли).

След като се направи саламурата, връща се в бидона. Чрез маркуча няколко пъти се източва вода в тенджера и се връща обратно в бидона – целта е да се разтвори добре солта. Бидонът се затваря и 2 дни не се преточва. На третия ден започва да се преточва в продължение на 15 дни.

На 25 тия ден зелето е готово за консумация.

Снимките 🙂

Махат се зелените листа.

почистване на зелка

Отрязва се кочана

отрязване на кочан на зелка

Разрязва се на две (или на 4)

рязане на зеле

Лукът се нарязва.

нарязан лук

Взема се следващата зелка 🙂

зеле

Да гримирам Буратино докато дядо реди зелето.

Я да видя дядо да не се помайва!

Зелето се реди плътно едно върху друго, така че да затиска добре маркуча.

Дядо добре се справя, да разходя Буратино с количката.

Зелето се нарежда до ръба на бидона, след няколко дни ще слегне и тогава се допълва с още зелки. Налива се вода, която се мери, защото според нея се определя количеството на солта.

Приготвя се саламурата.

Излива се саламурата в бидона. След това се източва част от водата и отново се налива в бидона с цел да се разтвори солта.

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!