Лек за запушен нос при бременност


отпушване на носа при бременност

Още от 7-8ма седмица на бременността започна леко запушване на носа. Редуваха са двете ноздри и не беше кой знае какво, защото все пак можех да дишам. С напредване на бременността носът ми започна изцяло да се запушва, до степен, в която се будех нощем, за да контролирам дишането си. Т.е дишах, като полагах усилие за това.

Помагаше ми да спя седнало-легнала по гръб. Преди това ми помагаше да лягам на една страна и ноздрата, която е по-високо се отпушваше и дишах с нея. Но като лежа на една страна ми изтръпва ръката и рамото и по някое време трябва да се завъртя на другата страна.

Това водеше до временно запушване на двете ноздри, и минаваше време докато горната се отпуши. И това ми нарушаваше съня.

За мен най-добре беше да спя по гръб, така и с двете ноздри можех да дишам. Но и тази поза ми натежаваше и трябваше да я сменя по някое време.

Запушването на носа беше съпроводено от голямо производство на твърди секрети в носа. Трябваше да почиствам ноздрите поне по 3-4 пъти на ден, 5-6 пъти по-добре. Става въпрос за основно почистване с измиване и вадене на твърди образувания.

Интересно, че в ноздрите нямах нищо, но при продължително секнене и напъване, накрая излизаха твърди частици, някъде из дълбините над веждите и челото (така го усещах, защото в носа нямах нищо).

Също така от началото на бременността имам малки съсиреци в носа. Възможно да е от бременността или от това, че си слагам инжекции Фраксипарин, или от двете заедно.

Започнах да търся начини за отпушване на носа по естествен и щадящ начин, без да използвам капки и каквато и да било химия.

Попаднах на една техника Nasya (Насиа), която ми даде идея за решението, което намерих.

Търсих какви масла може да се използват по време на бременност, но всяко от етеричните масла има нещо, заради което евентуално може да не е подходящо. Например има етерични масла, които предизвикват контракции. Моля, бъди много внимателна, и проучи, ако решиш да използваш етерични масла, докато си бременна.

Аз не исках да поемам рискове с етерични масла и реших да опитам да мажа ноздрите с маслата, които използвам да се мажа против стрии. Има разлика между етерични масла и другите масла. Етеричните масла са високонцентрирани, примерно едно малко шишенце от 15 мл етерично масло може да се произвежда от 100 квадрата нива с билки. Т.е. в етеричните масла има много висока концентрация на вещества и затова не се препоръчват при бременност. Етеричните масла не се нанасят директно върху кожата, даже и при бременни. Етеричните масла се капват по 2-3 капки в 15-30 мл базисно масло (жожоба, бадемово, шипково) и така се използват от небременни. Бременните най-добре да не използват етерични масла или ако се налага, да се доверят на човек с огромен опит в работа с бременни и етерични масла!

Другият вид масла, са обикновени масла, като карите, кокос, жожоба, бадемово, шипково и други и те са окей при бременност и използване в по-големи количества.

Още първата вечер дишах супер. Не на 100%, но като в началото на бременността, когато имаше запушване, но не такова, че да не мога да дишам или да трябва да полагам усилие да дишам.

На другия ден намазах ноздрите 2 пъти – сутрин и вечер. Ефектът беше още по-добър. Определено има разлика как дишам без масла и с масла.

Лигавицата на носа се изсушава от постоянното чистене на носа, може би е и подута, което прави дишането по-трудното.

Маслата омекотяват и може би намаляват отока.

Тествах да не се намажа и да видя как дишам – запушва се носа. Тествах да мажа 1 път на ден, по-зле е от 2 пъти на ден. Не съм тествала 3 пъти на ден, поради липса на практическа възможност. С 2 пъти на ден, сутрин и вечер, определено дишам 🙂

Използвам масло, комбинация от карите, кокос и жожоба за намазване на носа отвътре и за мазане на цялото тяло против стрии. За тези 3 масла не са известни противопоказния при бременност. Това не са етерични масла и масово се използват при бременност. Все пак имай предвид личната си чувствителност и ако знаеш, че не ти понася, опитай с други масла, НО да не са етерични или да съдържат етерични масла.

Ето какво правя:

1. С нокът събирам малко количество от маслото и го нанасям на обратната страна на дланта да се стопли.

2. С клечка за почистване на уши вземам малко от маслото и набутвам колкото мога по-навътре в ноздрата. В лявата ми ноздра сякаш има механична преграда и клечката спира след широката част на ноздрата. Тази ноздра винаги ми беше леко запушена до към 35тата ми година. След многото промени в начина ми на живот, редовен спорт и истинска храна, беше се отпушила и изравнила с дясната ноздра. С началото на бременността ми се проявиха много слабости и неразположения, които бях излекувала. В дясната ноздра успявам да стигна с клечката за уши доста навътре, но все пак внимавам и не стигам до момент, в който срещам преграда, да ме заболи или да имам дискомфорт. Трябва да знаете къде да спрете 🙂 Правя нанасянето навътре няколко пъти, защото маслото се топи и се пързаля и не винаги остава в ноздрата, понякога се свлича по клечката за уши. Увери се, че все пак има масло в носа, колкото може по-навътре. Също така смъркам, за да вкарам маслото по-навътре.

3. След това намазвам целите ноздри обилно с масло. Може малко да стърчи от носа и да не е красива гледка, но постой така 30тина минути и след това почисти каквото се вижда.

4. Имай предвид, че ако стоиш на много топло, може да потече масло от носа 🙂 Нещо смешно, след като се намазах, суших си косата със сешоар и усещам как нещо странно започва да тече от носа ми 🙂 От топлината маслото започва да се топи.

Във видеото по-долу може да видиш как точно правя горните стъпки.

Ако си гнуслива не го гледай. Бъркам си в носа с клечка 🙂

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!