Постни идеи с ориз, елда и киноа, които пестят време


Много обичам да си сваря равни части ориз (басмати), елда, киноа и да си ги имам готови. Държа ги в хладилник в буркани и преди хранене добавям нещо, за да се получи различно ястие.

От както спрях да добавям сол към храната, се изостри вкуса ми, и мога да ям само сварен ориз без нищо. При това не просто мога, а ми е вкусно, странна работа 🙂 Предполагам и защото не ям бяла захар. Когато се спрат солените и сладките храни, вкусът се изостря и променя.

Това е 400 г (измерени сурови) смес от елда, ориз (и киноа – нямах киноа, но обикновено варя трите). Разделям на 4 равни части, които чакат да бъдат овкусени или изядени чисти. Когато съм много гладна ям 1 част, когато не съм много гладна ям ½ част.

сварен ориз

Обикновено ½ част хапвам, ако много се забавя с тренировката. Обичам да тренирам на гладно, но не веднага след сън. Сутрин пия кафе и работя 2-3 часа, след което снимам тренировка. Ако обаче се отплесна да работя по-дълго, хапвам ½ част и чакам да мине поне 1-2 часа, за да мога да тренирам. Ако ям готвено в класическия смисъл – не мога да тренирам след това поне 4-5-6 часа.

Да уточня, че не ям всеки ден това. Или по-скоро докато изям свареното, ям в едно от храненията ми това няколко дни. После си правя нещо друго за няколко дни. Така готвя само за вечеря, а закуско-обяда готвя на 4-5-6 дни :).

Също така даже и да имам сварен ориз-елда-киноа, ако ми се яде нещо друго, ям друго. Т.е. не се насилвам да ям нещо, защото трябва или защото се налага. Ям каквото искам, когато искам и колкото искам. Така не мисля за храна и съм заситена и доволна. Ако искам да изчистя мазнини, пак ще следвам този принцип, но ще намаля количествата.

Вариант 1 – солен, „готвен“
Добавям към сварения, студен ориз-елда-киноа няколко лъжици сос Арабиата на De cecco, 1-2 с.л. нарязани маслини. Разбърквам и ям. Отнема 30 секунди 🙂 и е безумно вкусно.

postni-idei-02

Силно сготвени зеленчуци не обичам и от сосовете само този няма вкус на готвено. Има малко добавена мазнина и захар 🙁 . Вземам го от Пикадили, Мандарин, но предполагам, че го има на много места, просто тези 2 магазина са ми на близо.

Тук съм добавила и зелен боб.

ориз, зелен боб

Вариант 2 – сладък
Настъргвам 1 ябълка, добавям лимонов сок, щипка настъргана кора на лимон, канела и ориз-елда-киноа.

postni-idei-04

Има вкус на ашуре 🙂 Върви и с лъжица сусамов тахан, орехи. С банан също е много вкусно.

postni-idei-05

Вариант 3 – солен, „суров“
Нарязвам домати, краставици, рукола и каквито зелении имам, добавям сварените елда-кино-ориз. Понякога слагам оцет, понякога не. Имам много вкусен ябълков оцет на Дио био, 100% натурален, от ферментирали ябълки, без никакви добавки.

ябълков оцет

Имаш ли твои постни варианти за пестене на време?
По този начин си варя боб, леща за по 1 седмица.

Организацията е част от всеки успех 🙂 Освен, че ще те науча как да влизаш във форма, хапвайки от любимите си храни, ще споделя с теб малки тайни за оптимизиране на готвенето 🙂 Искам да успееш, затова максимално ще те улесня! Напиши ми имейл с код „Искам промяна“ и започваме работа заедно 🙂 Виж снимки на читатели, които хапват вкусно, докато работят за топ форма.

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!