Предимства и ползи на домашните тренировки


Предимства и ползи на домашните тренировки. Снимка на треньор Руми Илиева, седяща на земя в домашна обстановка.

Прекрасна ❤️ често чувам искам да се стегна (разбирай искам да отслабна 😃), да имам стройни бедра, стегнато дупе и корем, как да го постигна, с домашни тренировки ще стане ли?

Моят отговор е винаги един и същ: Тренирай, тренирай, тренирай 😃 Аз тренирам само с тренировките, които снимам и измислям! Разбира се, за по-бързи резултати, не забравяй да обърнеш внимание и на храненето.

Мога ли с домашните тренировки да постигна мечтаната визия?

Когато някой каже „аз тренирам редовно“, често в главата на повечето хора изниква мисълта, че това се случва във фитнес залата с мноооогото уреди. Не, не е необходимо да тренираш в зала, за да оформиш красиво, стегнато и женствено тяло. Аз съм живият пример за това 🙃

Домашните тренировки ти предоставят доста предимства и имат своите ползи, ако ги разгледаме от различни ъгли (време, ресурси, удобства и други).

Предимства и ползи на домашните тренировки

1. Спестяваш време

Не се чудиш как да отделиш, от така и почти несъществуващото ти свободно време, час, час и нещо, за да посещава някоя фитнес зала. Предимството на домашните тренировки – не е необходимо да излизаш от дома си 😃

Няма да е нужно да изчакваш за уредите в залата, да избягваш любопитните погледи или пък да се чудиш как да отговориш на непоисканите съвети от някой „всезнайко“. Отпада ти и висенето в трафика и мъкненето на сакове по автобуси или пък вечната чанта на задната седалка в колата с приготвените дрехи за спорт.

2. Тренираш кратко, ефективно и влизаш/поддържаш супер форма

Ще постигнеш същите резултати (като в зала), но ще тренираш по-кратко и ефективно (20-30 минути на ден). Имаш възможност и за по-кратки тренировки. В онлайн Студио Прекрасна има и 7 и 13-минутни тренировки за супер ангажираните дами 🙂. Тренираш според времето, с което разполгаш, в удобен за теб час или част на деня, 3-5 пъти седмично в уюта на дома си.

3. Рентабилност

Намаляваш разходите в графа спорт/спортни дейности/фитнес. Отпадат ти няколко финансови пера като:

 • фитнес карта;
 • наемане на персонален треньор, които неминуемо ще ти е нужен особено, ако си начинаеща във фитнеса;
 • инвестираш в малко на брой уреди и дори не е задължително;
 • не се налага да си купуваш „специално“ фитнес облекло, за да си в крак с фитнес модата в залата 🙂
 • разходи за транспорт/гориво за колата, за да стигнеш до залата.

За да тренираш с мен в онлайн Студиото, ти е необходим само абонамент.

Персоналният треньор е безплатен и е в дома ти 🙂 Просто слушаш внимателно инструкциите ми във всяко видео и се стараеш да правиш упражненията максимално точно. Във всяко видео обяснявам и показвам правилната и грешната техника на изпълнение на всяко упражнение. Правилното изпълнение на упражненията е изключително важно и води до намаляване на риска от това да си причиниш болежка.

В онлайн студио Прекрасна имаш на разположение множество разнообразни програми (20+) със специално подбрани най-ефективни комбинации от упражнения. Работиш за извайване не само на цялото тяло, но и наблягаш на най-проблемните женски зони.

Знаеш, че за постигането на желаната форма е нужно и спазването на хранително меню, съобразено с енегийните ти нужди. Особено ако искаш да влезеш по-бързо във форма за банския сезон или по някакъв друг повод. Тренировките и храненето вървят „ръка за ръка“ по пътя към целта ти.

Треньорите в залите често разработват заедно с тренировъчната програма и хранителен план. Менюто обикновено е доста еднообразно и не по вкуса на всеки, а пък се налага и да имаш определен брой в хранения, често и в определени часове. Че кой иска да яде само пиле, ориз и извара и то по часове? Да, с такъв тип хранително меню ще постигнеш целите си. Но ще успееш ли да ги задържиш, след като това не е твоето хранене или пък просто ти омръзне да ядеш едно и също на определен интервал от време?

Не съм привърженик на строгите диети, на следване на различни модни „системи“, както и храненето под час. Може да се придържаш към определен хранителен план и пак да си хапваш от „заклеймените за вредни и дебелеещи се от тях“ храни като пица, паста, сладки изкушения. Важно е само да ги хапваш в точно определеното за теб количество, да ги приготвяш от качествени продукти и по правилен начин. Не е нужно да ги изключваш напълно от менюто си, защото уж били вредни 🙂

В Студиото разполгаш с 500+ мега вкусни рецепти (пица, паста, торти, биквити и много други) със сметнати калории, може сама да съставиш своето индивидуално меню.

Нужно е само да пресметнеш необходимите си дневни енергийни нужди, което става супер лесно и бързо 🙂

Целта е да ти е вкусно, да хапваш любимите си ястия, да не усещаш, че си на режим и не можеш да ядеш това или онова. И най-важното, това че не се лишаваш от любимите ти храни, докато влизаш във форма, ще ти помогне впоследствие и да я задържиш.

Домашните тренировки не изисват големи инвестиции в уреди. Например, за моите тренировки са ти нужни тежести (гири 2, 3, 4 кг) и комплект ластици 🙂. Като първоначално можеш да замениш тежестите с бутилки/пластмасови туби пълни с вода. Ще е добре да си вземеш ластици. Използвам ги в някои от програмите си – супер са за оформяне на кръгло и стеганто дупе. Това е, екипирана си 🙃

Понеже тренираш в уюта на своя дом не ти е нужно да си в „моден“ екип, да си сресана, гримирана – удома си. Нужно само да се облечеш за 5 минути и да пуснеш видеоклипа. Няма нужда да излизаш и пътуваш, което отново е свързано с финансови разходи и най-вече време.

4. Мобилност и гъвкавост – може да тренираш, независимо къде се намираш

Ако имаш абонамент за фитнес зала, при кратко пътуване, командировка или планирана почивка не можеш да тренираш в нея. Тогава или ползваш някоя местна (срещу допълнително заплащане) или просто не тренираш.

С домашните тренировки може да тренираш навсякъде. Независимо къде си и колко е часа, просто слагаш екипа, пускаш видеото с тренировката и започваш. Нужен ти е само интернет, на един клик разстояние си от тренировките. А и не губиш предварително заплатени пари, а ползваш максимално всички ресурси.

Не е нужно да носиш гирите си с теб, когато искаш да тренираш извън дома си. Само „мяташ“ ластика в куфара и си готова. Тренировките със собстено тегло и ластик са чудесни за поддържане на форма, без значение къде се намираш. Неслучайно в онлайн Студиото съм разработила и такива програми (За из път, Стегнато тяло без уреди), подходящи точно за тези моменти, когато си на път.

Прекрасна, домашните тренировки могат да направят чудеса с твоето тяло. Нужно е само да тренираш редовно, да се храниш правилно и да не спираш по пътя към мечтаната цел. Прави малки крачки ден след ден и резултатите няма да закъснеят.

Сега слагай екипа и да подпалим брича и корема 🙃

Текстово описание на упражненията в тренировката за брич и корем

Всяко упражнение се изпълнява 20 пъти. Направи 2-3 кръга и се усмихни 😀

Уреди: без уреди

 1. Поза дъска на длани (планк), коляно към лакът, с редуване
 2. Динамична странична дъска на лакът и коляно (20 пъти за всяка страна)
 3. От стоеж с ръце зад врата, прав крак встрани + наклон на торса встрани, с редуване на краката; свит в коляно крак напред + противположна ръка към коляно, с редуване на краката
 4. Тилен лег (ръце зад врат), разтворени крака с долепени стъпала, повдигане (отлепяне) на торс от земя, повдигане на торс от земя + събиране на крака с повдигане на ханш.

Прекрасна, ако искаш тренировки, с които да:

 • тренираш в уюта на своя дом, далеч от хорските погледи;
 • държиш мускулите си в тонус с тренриовки по 7, 10,20, 30 минути на ден – според колкото време разполагаш;
 • да имаш възможност да тренираш, където и да се намираш;
 • да намалиш обиколките и размера на дънките;
 • да подобриш настроението си и да намалиш стреса;
 • да се храниш вкусно и с точните за теб количества храна,

ела в онлайн студио „Прекрасна“, където те очакват:

 • 20+ тренировъчни програми (включително и такива подходящи за времето, когато не си удома )
 • 500 + изключително вкусни рецепти – продължаваш да хапваш любимите си ястия и поддържаш топ форма;
 • Калкулатор, с който изчисляваш точно колко да ядеш от всяка рецепта за твоите цели (отслабване или задържане на форма);
 • Курс за изграждане на добри навици, който ти помага да превърнеш тренировките и храненето в начин на живот;
 • Йога практики;
 • Достъп до затворена Фейсбук група с членовете на Студиото, с които ежедневно си помагаме и се мотивираме.

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!