Протеин след Тренировка


Приемането на протеин като хранителна добавка е важно, когато искате бързо да горите мазнини. Мускулите в тялото играят най-важна роля в този процес, защото тялото гори много енергия, за да ги възстанови след тренировка, както и да ги поддръжа в следващите няколко дни.

Забележка: Когато четете по-долу за мускули не си представяйте културисти! Всеки човек има мускули, даже и най-хилавата жена. Именно мускулите са вашия съюзник в горенето на мазнини и затова е важно да им се обърне специално внимание, даже и когато става въпрос за малки женски мускулчета (или пък за големи мъжки мускули).

Отслабването (или както е по-правилно да се каже – горенето на мазнини) е стотици пъти по-ефективно, ако се постига от комбинацията:

Хранене+Тренировки

Ако само следвате специално меню, накрая пак ще сте отслабнали, но ще сте меки като желе, освен това ще отслабвате много по-бавно, от колкото, ако

Внимавате с храненето и тренирате 3 пъти седмично.

Най-ефикасните тренировки за бързо отслабване са силови тренировки, защото стимулират мускулите, а мускулите горят калории. Силови тренировки могат да се правят и в домашни условия.

Няма да се спирам на самите тренировки, а на важността да се грижите за мускулите си СЛЕД тренировка, защото това ще ви донесе повече изгорени калории през дните, в които не тренирате – това е времето, в което се изграждат и възстановяват мускулите.

След тренировка мускулите имат спешна нужда от храна – протеин. Най-добрият източник е суроватъчният изолат, защото се усвоява най-бързо и лесно. Задължително е да нахраните мускулите си след тренировка, независимо каква е целта ви горене на мазнини или качане на мускули. Не е задължително да приемате протеин като хранителна добавка, може да си го набавите чрез храна – месо, риба, яйца, коноп и др.

При дамите приемът на суроватъчен протеин изолат след тренировка ще помогне за по-бързото отслабване, което ще продължи и на следващия ден, когато не тренирате, но мускулите ви работят за вас.

СПОКОЙНО: жените не могат да правят мускули, защото нямат хормона тестостерон в количества, които трябват за растежа на мускулите.

Т.е. при жениете пиенето на протеин след тренировка е за поддържане на мускулната маса, така че тя да гори мазнини и в дните без тренировка.

И сега нещо, което ще ви се стори странно, но след приема на протеин трябва да приемете и въглехидрати, за да се възстановят мускулите. Т.е. моят съвет е да изпиете един протеин и веднага след него да хапнете някое от следните: плод, картофи, мед, овесени ядки, ориз, булгур и др.

При мъжете обикновено целта не е само отслабване, а и качване на мускули и тъй като те имат необходимите количества хормони за това, при тях приемането на протеин след тренировка би могло (но не е сигурно) да доведе и до покачване на мускулната маса и изчистване на релефа.

За хора до 60-70 кг. се приема 0.5- 1 доза протеин (има си мерителна лъжица във всяка опаковка протеин).

За хора над 70-80 кг. се приема 1 доза протеин.

И независимо колко дози протеин приемате – само 1 плод, до 30-40-50 гр. въглехидрати (зависи от теглото ви).

Полезни съвети за протеина:

Добре е да си носите дозата протеин в кутийка/пликче (протеинът се разтваря точно преди пиене, а не по-рано). Най-удобно е разтварянето му в шейкър. Хубавите шейкъри трябва да имат мрежичка, която всъщност разбива протеина и да се затварят добре, за да не се олеете и ли да си изцапате раницата, повярвайте ми, случвало ми се е и тогава започваш да цениш малките хитри неща, като шейкъра.

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!