Протеин след Тренировка

Приемането на протеин като хранителна добавка е важно, когато искате бързо да горите мазнини. Мускулите в тялото играят най-важна роля в този процес, защото тялото гори много енергия, за да ги възстанови след тренировка, както и да ги поддръжа в следващите няколко дни.

Забележка: Когато четете по-долу за мускули не си представяйте културисти! Всеки човек има мускули, даже и най-хилавата жена. Именно мускулите са вашия съюзник в горенето на мазнини и затова е важно да им се обърне специално внимание, даже и когато става въпрос за малки женски мускулчета (или пък за големи мъжки мускули).

Отслабването (или както е по-правилно да се каже – горенето на мазнини) е стотици пъти по-ефективно, ако се постига от комбинацията:

Хранене+Тренировки

Ако само следвате специално меню, накрая пак ще сте отслабнали, но ще сте меки като желе, освен това ще отслабвате много по-бавно, от колкото, ако

Внимавате с храненето и тренирате 3 пъти седмично.

Най-ефикасните тренировки за бързо отслабване са силови тренировки, защото стимулират мускулите, а мускулите горят калории. Силови тренировки могат да се правят и в домашни условия.

Няма да се спирам на самите тренировки, а на важността да се грижите за мускулите си СЛЕД тренировка, защото това ще ви донесе повече изгорени калории през дните, в които не тренирате – това е времето, в което се изграждат и възстановяват мускулите.

След тренировка мускулите имат спешна нужда от храна – протеин. Най-добрият източник е суроватъчният изолат, защото се усвоява най-бързо и лесно. Задължително е да нахраните мускулите си след тренировка, независимо каква е целта ви горене на мазнини или качане на мускули. Не е задължително да приемате протеин като хранителна добавка, може да си го набавите чрез храна – месо, риба, яйца, коноп и др.

При дамите приемът на суроватъчен протеин изолат след тренировка ще помогне за по-бързото отслабване, което ще продължи и на следващия ден, когато не тренирате, но мускулите ви работят за вас.

СПОКОЙНО: жените не могат да правят мускули, защото нямат хормона тестостерон в количества, които трябват за растежа на мускулите.

Т.е. при жениете пиенето на протеин след тренировка е за поддържане на мускулната маса, така че тя да гори мазнини и в дните без тренировка.

И сега нещо, което ще ви се стори странно, но след приема на протеин трябва да приемете и въглехидрати, за да се възстановят мускулите. Т.е. моят съвет е да изпиете един протеин и веднага след него да хапнете някое от следните: плод, картофи, мед, овесени ядки, ориз, булгур и др.

При мъжете обикновено целта не е само отслабване, а и качване на мускули и тъй като те имат необходимите количества хормони за това, при тях приемането на протеин след тренировка би могло (но не е сигурно) да доведе и до покачване на мускулната маса и изчистване на релефа.

За хора до 60-70 кг. се приема 0.5- 1 доза протеин (има си мерителна лъжица във всяка опаковка протеин).

За хора над 70-80 кг. се приема 1 доза протеин.

И независимо колко дози протеин приемате – само 1 плод, до 30-40-50 гр. въглехидрати (зависи от теглото ви).

Полезни съвети за протеина:

Добре е да си носите дозата протеин в кутийка/пликче (протеинът се разтваря точно преди пиене, а не по-рано). Най-удобно е разтварянето му в шейкър. Хубавите шейкъри трябва да имат мрежичка, която всъщност разбива протеина и да се затварят добре, за да не се олеете и ли да си изцапате раницата, повярвайте ми, случвало ми се е и тогава започваш да цениш малките хитри неща, като шейкъра.

11 comments

 1. Диди 26 март, 2011 at 15:11

  Руми, тези протеинови шейкове и барове имат доста калорийки както виждам, освен това и колата има сума ти захар и калории, та ако съм на диета трябва ли да ги заменя с нещо друго или да ги пропускам изобщо? Гледам онлайн някакви леки протеинови шейкчета от по 100 калории и се чудя това ли е по-добра идея или обикновените барчета? Всъщност един протеинов бар си има и доста захар, може ли да замести шейка и колата?

  • Руми 27 март, 2011 at 09:50

   Диди, протеиновият шейк, който препоръчвам е чист протеин без въглехидрати и е около 100 калории дозата. Протеиновите барове много често са с въглехидрати и то доста. След тренировка е изчерпан гликогена в мускулите и затова се пие протин с въглехидрат, за да се набави изчерпаният гликоген. Предложа съм кола и натурален сок за след трнеировка, защото ги има навсякъде и ако се пият точно както съм написала няма да водят до напълняване. Но може да ги пропуснеш ако искаш.

 2. Диди 28 март, 2011 at 02:15

  Благодаря, Руми. Сигурно съм гледала нещо друго, защото в това което гледах имаше доста въглехидрати. Но си намерих нещо подобно точно само с протеини и 100 калории на порция. Така, че – супер 🙂

 3. Даниела 3 май, 2011 at 15:38

  Здравей,Руми.От къде мога да си купя суроватъчен изолат?притеснявам се да не попадна на вредни ментета….

 4. Соня 25 май, 2011 at 08:44

  Здравей,Руми.Може ли да пия чаша компот,след тренировка вместо фанта и натурален сок.

 5. valq 13 юни, 2011 at 12:37

  Здравей, Руми, протеиновите барове – имат и протеини и въглехидрати, и тъй като това съветваш, а на мен ми е по-удобно и по-вкусно… Грешка ли ще е да възстановявам така?

  • Руми 13 юни, 2011 at 12:43

   valq, не е грешка, но ако сваляш мазнини, в протеиновите барове има твърде много въглехидрати (над 30 гр.), а трябва да е по-малко. Пак зависи, за мъж, който тренира яко не е много. Напоследък виждам, че този мой съвет да се хапват въглехидрати след тренировка не се разбира добре и може би се прекалява с количеството въглехидрати. Ако се отслабва след тренировка да се приема до 0.5 гр въглехидрати на кг телесно тегло (а може и по-малко).

 6. deska 10 юли, 2011 at 20:35

  руми тези неща полезни ли са наистина, а и какво ще се случи с тялото ако спреш да ги пиеш . има ли нещо което би заменило тоя протеин примерно варено айце само белтак след тренировка

Коментарите са заключени