Аеробна тренировка + корем: Румитка #24

аеробна тренировка

Прекрасниии, тази Румитка ме размаза. Голяма хапка беше за мен, но се пробвах 🙂 Това е първата ми аеробна тренировка (след раждането) с работен интервал 60 секунди. Накрая на тренировката исках да кажа някакви неща, но не ми достигаше въздух. А по време на някои упражнения трябваше да спирам и да събирам сили.

Във видеото може да видиш как върви прибирането на корема ми. Аз съм доволна 🙂 Далече съм от плочките, но и това ще стане като спра да кърмя и да ям като ламя. Понеже много въпроси има колко много ям: ям около 2600-3000 калории, равномерно балансирано хранене.

Сутрин коремът ми може да мине за плосък, но през деня като погълна големите количества фибри (много салати и плодове) и до вечерта имам коремче. И преди да забременея бях така, сега обаче малко повече 🙂 Споделям това, защото много често получава писма, че като се нахранят и имали корем. А къде да отиде тази храна, нали е в корема и е нормално да издува. Или как сутрин са 50 кг, а вечер 51.5 – нормално, нали се пие и яде през деня. Като отидеш до тоалетната, пак ще станеш 50 кг 🙂

Много хора се травмират от числото на кантара и позволяват това да дава тон на деня им. Ние сме много повече от едно число. Дали си с 2-3 килограма повече или по-малко няма никакво значение за здравето ти, за еволюцията и не определя дали си добър или лош човек.

Ако се чудиш откъде да започнеш, ето ти най-краткия и полезен съвет от мен:
Тренираш кратко, движиш се дълго (повече). Движение е ходене, къщна работа, игри с децата, подрязване на цветята и други 🙂
Тренировката и движението са различни неща.
Тренирай точно толкова, че да имаш резултати и нито минута повече. Кратки и интензивни тренировки, с колкото можеш по-голяма тежест.

Яж според гените си. Опитай различни начини на хранене и виж с кой хем постигаш резултат, хем ти е лесен за следване. Ясно е, че на месо и салата се сваля бързо, но колко време можеш да го поддържаш?

½ от чинията ти трябва да е със зеленчуци, другата половина раздели между източник на протеин, мазнини и въглехидрати (ако ти понася тази комбинация). Следи колко време след хранене изпитваш глад или зверска нужда за нещо сладко – така ще откриеш кои храни са за теб, кои не и как да ги комбинираш. Има хора, които изгладняват от ябълки, мен пък 2-3 ябълки ме държат сита. Кой да слушам – моя опит или някой, който ми казва, че ябълките го „остъргвали“ и „озверява от глад“ след тях?!

Тествай, тествай, тествай и слушай само себе си!!!
Прави чисти експерименти – променяш само 1 нещо и после знаеш, че резултатите се дължат на него. А не да направиш 3 промени и после да направиш извод, че резултатите се дължат на 1 от промените.
*
Много хора питаха за изометричното упражнение за прибиране на корема и опитах да го снимам, но много не си личи какво правя. Пак ще го снимам, като ще сложа огледало на пода докато съм на длани колене и дано се вижда как се движи корема и какво правя. Проблем е реализацията 😀 Опитах да сложа телефона си в спортния сутиен и камерата да сочи в огледалото под мен, голям смях падна. Точно започна да снимам и от дишането ми, кожата се допира до телефона и зуумва и нищо не се вижда. Ще търся начин да го снимам, може би Милото да снима какво се вижда в огледалото, това не съм ги пробвала.

Направих и страхооотни сурови бонбони с мнооого калций и магнезий (естествено се съдържат в храните) и с …. коприваааа 🙂 утре ще ги постна. Копривата не се усеща и е за злояди деца, които не докосват зелении.

Интервална тренировка, 3 интервала 60/60, без почивка
1. Скок от ляв на десен крак + ъперкът + замах отстрани и напред
2. Кан кан на 1 крак + бокс
3. Като 2 другия крак
4. 1-2-3 бързо бягане + коляно нагоре със скок
5. Скок конче + ритник встрани
6. Като 5 другия крак

Въпрос
Колко пъти изпълни тази тренировка

Аз 2 пъти и това ми беше тренирането този ден. Цялата седмица тренирах 7 пъти по 12-15 минути.

32 comments

 1. Христина 11 юни, 2017 at 12:55

  Това с килограмите и тоалетната ме разби 😀 Имам позната, която искаше да качи някой кг и не искаше да ходи до тоалетна.
  Иначе с нетърпение чакам да дзънне телефона, че има ново видео. I’m addicted. Тази сутрин цъфнах в 6 сутринта и гледах, гледах… после тренирах, след разходката с куч. Повече от година тренирам с теб. Ям балансирано. Поддържаш ме в перфектна форма. Обичам те :-*

  • Rumiana Ilieva 11 юни, 2017 at 19:23

   Разходката с куче е страхотно движение 🙂 Радвам се, че се чувстваш добре.

 2. Юлиана 11 юни, 2017 at 20:53

  Руми, горчиво се разкайвам за дето преглеждайки упражненията помислих, че тази тренировка ще е по-лека от предишната!!! Хаха, след 90 секунди вече едва дишах! 🙂
  Поздравления за страхотната работа ?

 3. Павлина Георгиева 11 юни, 2017 at 21:34

  А държиш ли да си върнеш плочките? 🙂 Предполагам, че евентуален положителен отговор би бил свързан с това, че искаш да докажеш на себе си, а и да дадеш пример на другите, че е възможно след раждане формата да се възвърне до такава степен. И това е хубаво, личният пример винаги е много вдъхновяващ. Извън тези причини важно ли ти е? Защото в сегашния му вид, коремчето ти е мнооого секси! 🙂 Супер напредък имаш и то само за 4 месеца! 🙂

 4. Николина 12 юни, 2017 at 07:01

  Изпълних я два пъти и тази Румитка е страхотна. Аз от както те следя, спрях да се вълнувам от кантара, не че не се качвам, но повече гледам образа в огледалото и метъра какво показва. Успех Руми, супер много ме мотивираш и зареждаш.

 5. Иванина 12 юни, 2017 at 16:30

  Руми какво е добре да се хапне след самата тренировка,мен ме го и вълчи глад 🙁

  • Rumiana Ilieva 12 юни, 2017 at 21:18

   Тренирай и след това яж каквото ти следва да ядеш. Примерно преди тренирах преди закуската и после закусвах. Тренрай преди типично твое хранене и след това яж.

 6. Дани_Б 12 юни, 2017 at 17:56

  Изпълних я два пъти, пот тече от мен… Хареса ми много!
  Според мен, при правилно хранене и тренировки плочките си се появяват, независимо от нашите намерения ;)! Но идеята да се покаже, че всичко е възможно след раждането много ми допадна, защото наистина е така!

  • Дани_Б 13 юни, 2017 at 08:05

   Днес имам много приятна мускулна треска на корема, която усещам по-силно в горната част!Много обичам да си усещам мускулите по този начин :). Спорен/спортен ден на всички :)!

 7. Надя 13 юни, 2017 at 14:30

  Руми, интересен въпрос ми хрумна тука що. Много често казваш – движете се повече, джижете се, ходете, играйте с децата, къщната работа е движение. Някои от нас обаче по обясними причини водят доста заседнал начин на живот. За мен 8 и често повече дори часове в деня преминават на бюрото в офиса пред компютъра. Времето минава понякога неусетно, но все пак, движението е сравнително малко. Чудя се дали повече тренировки могат да компенсират липсата на постоянното движение през целия ден. Достатъчно ли са според теб 2 или 3 повторения на твоите тренировки (например сутрин преди работа, в обедната почивка и след работа) да компенсират часовете пред бюрото? От друга страна, може ли да се очакват по-добри резултати от твоите тренировки ако се изпълняват 2 или 3 пъти на ден спрямо ако се изпълняват веднъж (при едни и същи условия на движение и хранене)?
  Случвало ли ти се е, когато искаш по-бързо да постигнеш дадени резултати, да тренираш по няколко пъти в деня? Или може би 1 път, но по-дълги тренировки (рядко постваш по-дълги от 25 мин тренировки, но се е е случвало)? Според теб оправдано ли е претренирането и изтощаването от тренирвоки в името на по-бързият резултат?

  • Rumiana Ilieva 13 юни, 2017 at 21:30

   20 минути от моите тренировки в абсолютно достатъчни за трениране. Може да добавиш още 30-60 минути, но нещо леко. Според мен, ако имаш време за още 30-60 минути лека тренировка, може да похарчиш това време за разходка. Когато снимах 90 дневното предизвикателство, снимах в един ден, едно след друго първо ниво 3 и после ниво 2, събираше ми се над 1 час интензивни тренировки. Резултатът беше много голям глад и апетит и маааалко замазнях. Не е кой знае какво, но аз си го усещах. Искам да кажа, че високонтензивните тренировки трябва да са кратки и да се комбинират с точното хранене според целите ти. Ако искам бързи резултати ще тренирам както си тренирам, ще внимавам с храната и ако мога ще добавя по 2 часа ходене всеки ден или когато мога. Идеята на движението е, че не увеличава апетита за разлика от дългите тренировки.

 8. Надя 13 юни, 2017 at 22:11

  Благодаря за отговора, Руми, много изчерпателна си. Не мога да повярвам че си се омазнила по време на 90-дневното. Наистина не си е личало.

  • Rumiana Ilieva 14 юни, 2017 at 08:12

   Е, то не беше кой знае какво, просто ядях както сега като кърмя, но тогава не кърмех 🙂 А и от постоянната мускулна треска бях подпухнала, та може и това да е било 🙂 Многото трениране не води до добри неща, затова казвам тренировка + движение 🙂

 9. Катя 14 юни, 2017 at 08:43

  Прекрасна Руми:),страхотна нова Румитка! Направо е чудна. Може би ще измести супер стагащата 5 мин. тренировка от първото място в класацията на любимите ми Румитки. Те, тоест Ти:) сте единствените, които успявате да ме накарате с кеф да стана в 5 сутринта и да поскачам с ентусиазъм ,преди всеки мой работен ден. Благодаря ти, че си толкова вдъхновяваща. Продължавай само напред и нагоре. И бъди все така прекрасна, че то повече няма на къде:).Сърдечни поздрави и слънчеви усмивки:))

 10. Дани_Б 14 юни, 2017 at 09:33

  Аз също работя зад компютър. Тренирам кратко с Руми всеки ден, но взех и крачкомера на сина ми, което ме кара да се движа максимално спрямо задачите, които имам. Имам предвид, че следейки крачките си, започнах да осъзнавам, кое носи повече движение /не, че преди не съм го знаела, но сега е безспорен факт/.Например, не ползвам колата, не ползвам асансьор, не се замислям, ако трябва да отида някъде, а го приемам като добра възможност да се движа и със сигурност отивам. Относно шофирането, беше брутален извод, когато установих, че отивайки на работа с 2200 крачки, с колата правя точно 80… Не че не е ясно, но като го видях с очите си ме прободе в сърцето подобен извод!

  • Rumiana Ilieva 14 юни, 2017 at 10:31

   Харесвам крачкомерите, защото те карат да ходиш повече, понеже виждаш кое колко крачки е 🙂

 11. Славея 14 юни, 2017 at 17:15

  Руми, здравей !

  Първо, изглеждаш страхотно ! Поздравления !
  Бих искала да попитам нещо. Наскоро приключих с Дупемания, но не мисля, че още съм готова за Фит 30. Тъй като летният сезон ми е много натоварен, от където и да го погледнеш, мисля да мина изцяло към румитките, за да може по малко, но всеки ден да тренирам. Въпросът ми е дали така натоварването ще ми бъде твърде малко, при все, че иначе определено се старая да имам повече движение в ежедневието. И също така по ред ли да ги карам и като ги приключа пак отначало или някаква друга поредност да използвам. За сега съм на третата румитка, започнах ги първоначално по ред.

  • Rumiana Ilieva 14 юни, 2017 at 21:37

   Тренирай с Румитките. Ако ги правиш по 3-4 пъти натоварването си е много добро, никак не е малко. Карай ги подред. Благодаря за милите думи 🙂

 12. Краси 14 юни, 2017 at 19:08

  Здравей Руми, страхотна си и много те ценя съветите ти.
  Затова бих искала да повдигна един въпрос, който може би вълнува и други дами, твои верни последователки. Въпросът е свързан с разширените вени (особено след раждане) и тренировките.
  Накратко. Винаги съм имала проблем с разширени вени. Никога не съм била спортна натура, но поддържах зравословно тегло, макар и не перфектно такова. Забременяването беше сериозно предизвикателство и реших, че няма да си правя експерименти по време на бременността. След раждането (преди година и четири месеца) кантарът удари 97 кг. САМО БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЕБ, на всичко в твоя сайт успях да се взема в ръце и днес мога да се похваля с 73 кг и продължавам. Началото беше ужасно, признавам, но от месец вече съм на ниво 3 (без да успявам всичко, но следвам съвета ти, че трябва да се предизвикваме).
  Знам също, че намаляването на теглото е важно при разширени вени по краката. Но лекарите скоро ми казаха, че трябва да избягвам „спортни дейности, изискващи свръх натоварване“ (като пример дават тенис и вдигане на тежести). Аз опитах да им обясня какво правя, те попитаха с колко килограма гири тренирам. В момента тренирам с 2х3 (извинявай но 5 ми идват наистина в повече) и това и отговорих. Лекарите не реагираха. Бих искала да попитам, дали твоите 20-30 минутни тренировки се квалифицират като „свръх натоварване“ във връзка с щадене на разширени вени. Разбирам, ако нямаш отговор на подобен въпрос.
  Не ми се иска да спирам тренировките ти. Дават ми тонус и се чувствам добре. Ходенето също ми е любимо (но него препоръчват) – с малкия съм изръшкала цяла София. И по този повод – да, да живеят крачкомерите 🙂
  Най-сърдечни поздрави! Позитивизмът ти е заразен! Бъде все така лъчезарна!

  • Rumiana Ilieva 14 юни, 2017 at 21:40

   Поздравления за резултатите! Моите тренировки са високоинтензивни, като идеята е за кратко време да се натовариш свръх, така че в този смисъл може би не са подходящи за теб. Но ако пък ги правиш и ти е добре, според мен това е най-важният ориентир. Сега снимам програма подходяща и при разширени вени (също и при дископатии, ставни проблеми, болки в коленете…). До няколко седмици ще е готова. Но ако с ниво 3 ти е добре, новата програма ще ти е лека.

 13. Тина 15 юни, 2017 at 08:18

  Здравей,Руми!Поздравявам те за всичко,което правиш.Действаш ми много стимулиращо.Не мога да спра да те гледам и чета.Започнах 90-дневната програма и се стремя максимално да съм в движение.За по-добър резултат включих и броене на калории.Но имам един въпрос.Повреме на упражненията имам много силна болка в горния мускул на бедрата.При натоварване така ме боли,че не мога да изпълня упражнението,а имам сили да го направя.Когато ходя или правя нещо не ме боли.На какво се дължи това?И какво да предприема?

  • Rumiana Ilieva 15 юни, 2017 at 08:55

   Разгряваш ли преди тренировка? Не разбрах кой мускул имаш предвид. Прави само упражнения, от които нищо не те боли.

 14. Тина 15 юни, 2017 at 09:32

  Разгрявам,да.Боли ме квадрицепса (така поне разбрах,че се казва) Болката не е,като мускулна треска.Ако си стегна и изпъна крака се вижда колко е изпъкнал.Например упражнението лодка за корем ми е трудно,защото започва много до ме боли точно този мускул и чак ми треперят краката.

  • Rumiana Ilieva 18 юни, 2017 at 12:37

   При лодка явно компенсираш, за да усещаш напрежение в предната част на бедрото. Прави лодка със свити крака и виж как се чувстваш.

 15. Красимира 18 юни, 2017 at 08:38

  Изпълних я три пъти, пот тече от мен 😀 Поредната чудесна тренировка, Руми и поздравления за резултатите. Изглеждаш прекрасно, а благодарение на теб и аз се чувствам чудесно. Благодаря ти!

Коментарите са заключени