Тренировка, вдъхновена от йога: Румитка #27

упражнения за стягане

Прекрасни, как беше уикенда ви? Надявам се красив и динамичен! Моят беше много, много хубав микс от бебешки игри, среща с читатели на фестивала на здравето и спорта, мама и племенницата ми дойдоха на гости, изобщоооо супер динамично и интересно.

Ето малко снимки от фестивала, който мина страхотно! Беше си жега, над 30 градуса, и въпреки това беше пълно с хора, които живеят за идеята.

Тази седмица отново тренирах кратко и вече виждам, че даже с 12 минути тренировка успявам да поддържам, че и да подобрявам формата си. Заражда ми се идеята за програма за мами, които да влизат във форма след раждане, с 12 минутни тренировки!

Преди си мислех, че нямам време, а след Макс съвсем нямам време за нищо. Затова слагам приоритети и правя само важните неща – Макс, семейството, работата, тренировките и хранене. За друго нямам време и социалният ми живот е на заден план.

Преди с Милото вечеряхме навън през уикенда и някой и друг ден през седмицата. А сега не помня от кога не сме излизали на заведение.

Обаче започнахме да вечеряме заедно с Милото вкъщи!!! Защото в началото с Макс не ни се получаваше понеже единият дондуркаше, другият ядеше 🙂

Макс вече има стабилен режим на 11-12 часа сън с 3-4 кърмения през нощта, през които той спи. Много хора ми казват да опитам да махна тези нощни хранения, но според мен Макс има нужда от тях по няколко причини.

Първата е, че той наистина яде нощно време, не се залъгва. Спи и яде 🙂 Ако се забавя да го накърмя започва да буйства и се разбужда, а никой не иска будно бебе в 3 посред нощ. А и сутрин нощният памперс е тежък, което значи, че е пишкал много, сиреч ял е много.

Втората е, че той покачва тегло на долната граница (600 г), а за бебета е важно да покачват тегло, да са пухкави и да имат естествени гривнички.

Първия месец качи 1.2 кг, втория 1.3 кг (само на кърма) и след това започна да покачва по 600 г.

Макс е много лъчезарен, подвижен и всеки ден ни изненадва с ново умение. Вече разбирам фразата „страхотно е да наблюдавам как детето открива света“. Миналата седмица Макс откри стъпалата си и все по-добре успява да ги хване и насочи към устата 🙂

Обръща се от корем на гръб и от гръб на корем.

Обича постоянно някой да му говори, да му подава, да го занимава, да го тренира и да комуникира.

Мнооого говори и пее. Обича и аз да му пея и ми отвръща с еееееее или аааааа. Страхотно е да си говорим с него 🙂

Тази седмица при целуване на корема се смее и казва ка-ка ха ха ха много смешно 😀 защо казва точно това не знам. Не е осъзнато казване на думата кака, още повече че нямаме каки около нас и не съм я споменавала.

Понякога го питам нещо и той казва „Да“ и аз отварям големи очи и се чудя съвпадение ли е, разбира ли? Едва ли казва осъзнато Да?!

Казва и Мам мам, но няма общо с мама 🙂

Мога с часове да говоря за Макс и любовта, която ме изпълва! И като казах любов, това е и причината напоследък да създавам рецепти всяка седмица. Готвенето за мен е израз на любов, а покрай Макс любовта присъства постоянно с нас. Утре ще има рецепта за торта с праскови без никакво брашно, този път е печена и сиропирана, но няма и захар. Получи се толкова вкусна, че и хора, които ядат традиционни печени торти с крем и захар, казаха че е велика 🙂

Интервална тренировка
3 интервала 60/60
Всяко упражнение се изпълнява 60 секунди и се преминава към следващото без почивка. След всеки 6 минути се почива 30-90 секунди и отново се изпълнява тренировката. Да се направят 2-3-4 повторения на тази тренировка.

1. Поза стол на ЛЯВ крак + повдигане на ДЕСЕН крак встрани
2. От поза Планина повдигане на ДЕСЕН крак нагоре + коляно към лакът
3. Задържане в дълбок клек + повдигане на обтегната ръка назад и нагоре
4. Скок с кръстосване на краката + ръце кръстосване зад тяло
5. Като 1 другия крак
6. Като 2 другия крак

Изпълних тази тренировка 2 пъти и това беше тренирането ми този ден.

19 comments

 1. Преслава 3 юли, 2017 at 10:15

  Руми, Макс ти е одрал кожата! За жалост не мога да изпълня новата ти тренировка, но за сметка на това мога да опитам новата рецепта за прасковена торта 🙂 Знам, че си много натоварена, но със свян ще те попитам- ще има ли програма за бременни? 🙂

  • Rumiana Ilieva 3 юли, 2017 at 10:21

   Благодаря 🙂 Според мен прилича на него си 🙂

   Програмата за бременни чака да я опиша, за да се монтира. Иначе всичко е снимано и аз съм тясното звено, което спира процеса. Вече не се наемам с дата 🙁

 2. Преслава 3 юли, 2017 at 10:44

  Руми, и без опис ще се оправим, все пак тренираме от сто години с теб- пускай смело! 😀

 3. Николина 3 юли, 2017 at 11:51

  Здравей, тренировката е супер. Напоследък тренирам доста редовно, макар и по 12мин., даже реших, че влизам във форма, но уви, минах през работата миналата седмица и от там ми казаха, че съм напълняла, направо ми изсипаха сол в раната. Важното е децата да са добре, някъде дълбоко в себе си се надявам някой ден пак да изглеждам добре. Успех в начинанията ти Руми и целувки на малкия бонбон.

  • Rumiana Ilieva 3 юли, 2017 at 12:03

   Не се притеснявай. Може би си отслабнала, но колегите са те виждали още по-слаба и затова така са реагирали. Освен това не е работа на никой да казва, че някой е напълнял. Не знам на какви килограми си, но имай предвид, че здравословната норма е много по-широка от естестичската, която се е възприела последните години.

 4. Албена Димитрова 3 юли, 2017 at 12:07

  Поредната страхотна тренировка! Всеки път се изненадвам ! Съжалявам,че не можах да пътувам уикенда до София,за да дойда в парка! С нетърпение чакам новата рецепта!

 5. Дани_Б 3 юли, 2017 at 17:22

  Руми, прочетох статията ти на един дъх /сега се надявам така да направя и с тренировката ;)/, толкова зареждащо, изпълващо с любов и топлота никога не си писала, звучиш прекрасно и ме докосна… Усещам всяка твоя дума и много се радвам, че вече си част от отбора на мамите. Макс е много много сладък, прилича ми на теб. Не спирай нощните кърмения, те са в основата да имаш повече кърма, защото през нощта в периода приблизително от 2-6 ч.сутринта, организмът „съобщава“ че трябва повече мляко за бебчо и така произвежда повече. Едно ти обещавам, спреш ли да кърмиш, Макс ще спре да се буди нощем за хапване, става си естествено, но още е рано /според мен/ за този момент.
  Аз през уикенда бях при моите дечица, които са ваканция и са при баба, много ми беше мъчно че няма да мога да дойда в Южен парк, мястото беше точно до нас, но уви, сърцето ми ме теглеше по-силно към децата..Надявам се, скоро отново да има подобни срещи.
  Много приказки, малко тренировка :))), залавям се за работа!И отново благодаря!

  • Rumiana Ilieva 3 юли, 2017 at 18:48

   Да, пролактинът се отделя нощно време и тези кърмения стимулират повече кърма.

 6. Вили 4 юли, 2017 at 11:29

  Здравей Руми,
  Отдавна не съм писала, но те чета всека ден. Лично аз се възстанових след раждането сравнително бързо, влезнах в мерките си още докато кърмих (втората година от кърменето ми). За мен не беше трудно и проблем, въпреки че родих на 39 години и на 41/42 вече изглеждах както преди. Но проблемът при мен дойде след 43 ми година. Вероятно много жени на тази възраст го изпитват. Постоянно покачващите се килограми, трудното сваляне и регулиране. А и дебелите бедра на 43 не са такива, както на 33. Много трудно се свалят килограми – от половина година се боря и съм свалила едва един сантиметър от обиколките си. Упражненията са абсолютно задължителни, не само заради добре изглеждащата фигура, но и заради различните ставни болежки, които започват да се появяват. Не се оплаквам, а описвам картинката, която мен много ме изненадва и не искам да приема, защото винаги съм била много подвижна, пъргава и не се предавам лесно. Но сега не е лесно. Та, въпросът ми е, мислила ли си нещо в тази посока. Имаш ли сред клиентите си жени на възраст след 43 години, които са свалили, задържали кг и изглеждат добре. Защото сякаш ми трябва някакъв стимул от обикновена жена на 46, а не някоя холивудска актриса, която на 46 изглежда като на 20… Пиша тук, защото спомена, че мислиш за режим за след раждане. Та затова. Ако мислиш, че не му е мястото тук, не го публикувай.

  • Rumiana Ilieva 4 юли, 2017 at 11:56

   Имам много клиенти над 45 години, които са отслабнали. Утре ще публикувам отзив и не съм избрала още кой. Ще видя дали има някой над 45 години 🙂

 7. Ваня 4 юли, 2017 at 13:59

  Здравей, Руми,
  Чудесен е Макс, да ти е жив и здрав.
  Имам въпрос относно тренировките за бременни. Можеш ли да предложиш кардио тренировка без подскоци. Честно казано не знам дали скачането е вредно първия триместър, но мисля че може да се избегне. Аз тренирах до сега с една твоя кардио тренировка, която след 2 седмици почти ежедневно правене успявам да направя цялата…преди това просто издъхвах или трябваше да си правя доста почивки и то дългички. Открих някакви тренировки из нета кардио пилатес, но как да кажа..не ми е достатъчно кардиото в тях…
  Та ако имаш някаква идея с радост ще пробвам!

  • Rumiana Ilieva 4 юли, 2017 at 21:21

   Леко раждане и здраво бебе!

   Има жени, които са тичали преди бременността и като са бременни пак тичат. Зависи ти как се чувстваш. Аз тренирах с много подскоци преди бременността, но като бях бремененна не исках да скачам и бягам, защото ми опъваше долу ниско. Индивидуално е. Слушай тялото си.

 8. Неда 7 юли, 2017 at 09:20

  Здравей мила Руми, имаш си едно страхотно весело момченце, пожелавам ти да е здраво и вие с милото, за да може да му се радвате 🙂 аз също не бих спряла нощното кърмене, щом се събужда, значи има причина. А когато порасне още малко и започне да хапва повече през деня, тогава ще намали и нощните хранения. Не слушай хората какво ти говорят, а се доверявай на интуицията си, всяко дете е различно и ти най-добре можеш да прецениш какво е правилно за твоето. Хубав уикенд ти желая, аз почвам тренировката, че иначе дребният ще се събуди и няма да ми остане време 🙂

 9. Рени 7 юли, 2017 at 14:13

  Здравей Руми,
  С тези снимки на Макс и описанието, което си дала, защо смяташ, че трябва да продължиш да го кърмиш нощем, ме разплака от умиление.
  Детето ти е разкошно, а ти си чудесна майка….и не само!
  Изпращам ти най-искренните си топли чуства!

 10. Галена 13 юли, 2017 at 17:10

  Здравей Руми! Целувки на Макси! около две седмици бях спряла с режима и тренировките. Просто нямах възможност. Днес започнах с тази Румитка. Направих я два пъти и от мен тече люта пот в момента. Надявам се да си върна по-скоро формата, до която бях достигнала с твоя помощ. Относно жената на 46+ искам да кажа, че няма невъзможни неща. Всичко ни е в главата. Аз съм на 49+ и твърдя, че мога да се справя с килограмите. Е, в ханша, бедрата и корема няма как да изглеждам като на 20, след две раждания и т.н., но винаги можем да изглеждаме добре за възрастта си! Успех на всички!

 11. Емка 24 юли, 2017 at 14:46

  Здравей Руми!
  Направих тренировката 3 пъти и се изморих и изпотих порядъчно.
  Моето бебе е почти колкото твоето и не се буди от третия мрсец нощем да яде. Кърмата ми не е намаляла заради това. Е, наистина през нощта сега нямам като преди, но сигурно, зящото няма потребност. Наскоро имаше период, през който искаше да яде отново и за няколко нощи пак ми се увеличи кърмата.
  Моето момиче няма гривни, а и качва по малко от Макс, но има и такива дечица, не всички са пухкави. Опитвала съм се да й давам да яде по повече, но после повръща. Сравнявам с брат й, който беше огромен и ядене не е отказвал. Така че, не се притеснявай, че качва по 600 гр, ако изобщо се притесняваш де 🙂 Ако се буди да яде, нека си хапва. Но не мисля, че ако започне да спи плътно, това би трябвало да е проблем за количествата ти кърма.
  Слънчев ден от мен!

Коментарите са заключени

Ден 29 ниво 2

Прекрасни, започваме 5та седмица!!!! Времето изтича така бързо. Сякаш вчера ми дойде идеята, споделих я и започнах да снимам. И на вас ли ви се ...