Упражнения за стягане на корем: Румитка#37

упражнения за корем

Обикновено избягвам да снимам тренировки за корем, защото колкото са желани, толкова небалансирано тренират тялото.

Тази тренировка е различна, защото тренира корема функционално, само едно упражнение е коремна преса (включих го, за да привлека любителите на коремните преси), всяко упражнение натоварва и други мускули, т.е. не е изолирана за корем тренировка.

Уточнение: тренировката не е подходяща при диастаза. В момент тренирам, така че да щадя малката диастаза, която имам. Това е единствената тренировка, която съм правила тази седмица и не е в подкрепа на диастазата. Но пък вече коремните ми мускули са доста по-силни, държах корема стегнат през цялото време, а и исках да проверя как ще се чувствам след тренировка за корем.

Изводът е, още не съм готова за такива натоварвания на корема. Много трудно ми беше да държа корема стегнат през цялото време, може би, ако работния интервал беше 30 секунди, щеше да ми е по-добре.

Но това ми е работата и се грижа за читателите и с тренировки, които не са за мен 🙂 Не се притеснявайте, всичко е наред с мен, просто съм искрена и споделям всичко за възстановяването си, за да създавам реалистична представа в майките.

Много често след раждане има корици на списания с известни жени, които показват перфектна форма 2 месеца след раждане. Правят брутални тренировки и изглеждат супер. Да припомня, че често имат екипи от хора, които се грижат за тях. Не знаем дали кърмят или хранят с адаптирано мляко, защото има огромна разлика как се храниш, ако кърмиш. Има разлика и в това дали спиш цяла нощ или кърмиш на всеки 2-3 часа.

Освен това не знаем как се чувстват всъщност. Едно е да изглеждаш добре, друго е да се чувстваш добре.

Моето възстановяване върви бавно. Не помня дали съм споделяла, че първите 3 месеца изобщо не усещах мускулите на тазовото дъно и можех да ги стегна само веднага след ходене по малка нужда, защото тогава имах най-силно усещане за тях. През останалото време сякаш тези мускули не съществуваха.

И въпреки това на повърхността нещата изглеждат цветя и рози, защото имам плосък корем и даже мога да тренирам. Но това не показва как се чувствам. Как няколко месеца мускулите на корема ми отказваха да се активират. Как силата и издръжливостта ми са спаднали и как се мотивирам това да не ме потиска и държа духа си висок 🙂

Споделям това, не за да се оплаквам, а за да покажа реално какво усещам и как се възстановявам. Дано дам кураж на повече майки, че пътя на възстановяването е различен за всеки човек.

И да спомена, че се чувствам все по-добре. Тренирам така както мога в момента. Тренировките, които снимам за вас последния месец, не са тренировките, с които тренирам. Ще снимам и моите тренировки, за да може повече майки да се възползват от тях и да ускорят възстановяването си:)

Тази седмица имам 6 тренировки по 20 минути, о, йе!

Хайде да тренираме 🙂

Използвам този комплект ластици.

Интервална тренировка 50/10, 50 секунди натоварване, 10 секунди почивка.
За максимален ефект да се изпълни 3 пъти.

1. Коремна преса + задържане на обтегнат ластик около глезени
2. Везна на ЛЯВ крак + ДЯСНО коляно към корем и обтягане на ластик встрани до корем
3. От дъска придърпване на гира от дясно с ЛЯВА ръка, от ляво с ДЯСНА ръка
4. Скок на ЛЯВ крак + повдигане на ДЯСНО коляно към корем + ръце въртят въже
5. Везна на ДЕСЕН крак + ЛЯВО коляно към корем и обтягане на ластик встрани до корем
6. 3 скока високи колене + пауза. Ластик обтегнат горе по време на скока, в паузата навеждане и ластик надолу
7. Ренегатско гребане с ластик
8. Скок на ДЕСЕН крак + повдигане на ЛЯВО коляно към корем + ръце въртят въже

9 comments

 1. Joankaaa 11 септември, 2017 at 21:57

  Здрасти Руми, ако не е тайна какви са ти мерките след раждането 🙂 Интересно ми е да знам обиколката на бицепса, при мен тя е най-проблемна (30 см), забелязвам, че с такива обиколки в графата „преди“ на отзивите са хора, които имат с по 10 см отгоре на обиколки като талия и ханш от тези, с които съм аз и по това съдя, че са ми несъразмерно големи и пълнички.

  • Rumiana Ilieva 12 септември, 2017 at 10:07

   Не ги знаех, ето измерих се сега.

   Талия – 73 – 66 – и въпреки това сега имам по-ясно изразена талия, защото ханшът ми е голям ха ха ха
   Ханш – 98 – 89
   Бедро ляво – 54 – 49
   Ръка лява – 26 – 24

 2. Павлина Георгиева 14 септември, 2017 at 19:25

  Днес се довърших с тази Румитка, веднага след като се започнах с Румитка 36. А това дори не беше началото на дългия ми спортен ден!
  Връщам лентата на разказа малко назад, за да споделя как ме застигна тежка карма за това, че не си поръчах гирички от 5 кг. от Руми. Що не си поръчах от нея ли? Ами, щото съм куку и не са ми удобни дъмбели. Ако на вас не ви хлопат дъските като на мен, вземайте си от нейните, очевидно са в пъти по-удобни, когато искате да хванете две едновременно в една ръка, за да тренирате гръб. Освен това Руми работи с адекватна куриерска фирма, което категорично не е случаят в моята история. 😀
  Та, поръчвам гирите миналата седмица. В началото на тази трябваше да ми ги доставят у нас. Хубаво, ама вселенскта подредба, начело с природните недоразумения, наречени куриери, забавиха нещата, така че се наложи да ходя да си взема пратката от офис. Това автоматично означаваше повече от километър вървене с 10 кила гири.
  Снощи ме осенява „гениалната“ мисъл да отида с раница, щото така ще се разпредели по-равномерно тежестта. Отивам с бодра крачка и лека раница на гръб. Подписвам каквото трябва, а любезен човечец от магазина, приютил офис на куриерите, ми помага да си сложа раницата. В един момент каза „пускам“… и в този същия момент ми се стовари тежка карма от 11 кила на гърба! 11, щото и други неща освен гирите имаше.
  Първите няколко крачки бяха тежкарският танц на пияния охлюв. След това реших да придържам раницата с извити назад ръца – много яко се натоварват трицепсите! По едно време ме заболяха ръцете и си казвам, Павлинкее, за да не ти стане нещо на кръстченцето, изправи гърба, стегни, стегни и корема! И тъй – цял километър вървя с изометрично стегнати гръб и корем, и още по-изометрично размахвани ръце. Разказа ми се изометрията! За финал изкачих пет етажа до заветния си дом, при което вече и бедрата участваха, повече динамично отколкото изометрично.
  Всичко това се случи преди обед. Следобед бяха споменатите две Румитки, което ми напомня, че включвам хип тръста в топ 3 на най-вдъхновяващо отвратителните упражнения, а, Руми, везната с розовия ластик в румитка 37 също е достойна за пиедестала на спортната инквизиция! 😀

  • Rumiana Ilieva 16 септември, 2017 at 09:35

   Ха ха, разсмя ме 🙂

   А за куриерски фирми мога да говоря много, и не добри неща …

 3. Павлина Георгиева 16 септември, 2017 at 10:44

  От куриера, обслужващ твоето магазинче, засега съм доволна като клиент. 🙂

  Нещо да добавя във връзка с горния коментар:
  Прекрасни момичета (момчетата пò нямат нужда от подобно напомняне), много, ама МНОГО да я слушате Руми, като ви казва да тренирате гръб. Тренира ли се корем, задължително се тренира и гръб, и изобщо, стремете се да трнирате балансирано цялото тяло, като единна система, каквато е!
  Благодарение на начина, по който тренирам с Руми, вече една година (йеее, стана една годинка, имаме повод за почерпка! 😀 ), тия 11 кила, за които разказвам, че съм мъкнала на гърба си, ми беше доста лесно всъщност да ги пренеса. И това е само единот многото примери за реалните функционални ползи, които се пренасят в ежедневието от тренировките на Руми. Като имате предвид, че тренирам кратко! И не само изглеждам по-добре, но и тялото ми ме слуша повече. 🙂 Та, нека да тренираме интелигентно и с мисъл за дългосрочни резултати! 🙂

 4. Lyublyana Toteva 9 октомври, 2017 at 14:57

  Здравей, Руми! И аз имам малка диастаза след раждане. Беше два пръста, сега е един. Вече мина една година след секциото, но много се страхувам да правя упражнения за корем. Ще се радвам ако напишеш статия какви упражнения правиш и как върви възстановяването ти.

 5. Люба 17 октомври, 2017 at 07:02

  Руми, ще споделиш ли упражненията за диастаза? Окaзва се лесно човек да намери какво НЕ трябва да прави, когато я има, но трудно намирам какво да правя, за да я затворя.
  Предварително благодаря ?

Коментарите са заключени

Ще почивам от 2 до 7.11 :)

Тези, с които си пишем редовно знаят, че отговарям през уикенда, в 22 или 02 часа .. по всяко време. Вземам си почивка да презаредя ...