Съзнание, Сърце, Среда – трите „С-та“, за перфектна форма завинаги

10

Съзнание (логическото ни аз)

Сърце (емоционалното аз)

Среда (груповото ти аз)

Как тези три „С-та“ ти помагат или те спират да си в постоянна форма, здрава и щастлива.

Първата стъпка: Съзнание: Логиката

Много често получавам писма със следния смисъл „Изчела съм всичко за хранене и тренировки, знам какво трябва да правя, но не ми се получава. Свалям 15 килограма и после си ги връщам всичките, че и отгоре…“

Очевидно този човек знае как се отслабва, знае и как да задържи свалените килограми, но въпреки това не се справя. Съзнателно прави обратното на това, което знае, че трябва да направи.

Проблемът не е в това, че не знае какво трябва да направи, а че не го прави.

Хората правим неща, които са ни рутина и навик. Т.е. задържането на свалените килограми е лесно, ако всичко е станало рутина, не се замисляш, защото имаш нови навици.

Това е причината да обичам бавното влизане във форма. Докато се случва бавната промяна има време да се изградят нови навици – да готвиш, да тренираш, да спиш.

Изграждането на нови навици отнема време и ако загубиш мотивация преди това, не се стига до новия начин на живот, а връщане към стария.

Съзнанието се съпротивлява на всичко, което не е станало навик.

Трябва да експериментираш какво работи за теб, да си изградиш рутина, която да следваш, да си начертаеш план. Ще дам пример с безплатния фитнес календар, който стартирах миналия месец.

В началото имах идеята какво искам да се получи. След това разписах какви дейности имам по него. Първия месец извърших всички дейности с цел да бъдат свършени, но без ясен график кое кога правя. Календарът се случи и си дадох сметка, че така както го карам, няма да продължи дълго.

Освен дейностите по календара, нагледно си показах и другите ми дейности, включих време и за семейството ми, време за писане на статия като тази.

Така стана ясно колко време мога да отделя за календара, така че да не страда останалия ми работен процес и личния ми живот. Е, отказах се от някои бизнес дейности, но то не може само да добавяш. Ако добавяш нещо към работата си, трябва да махнеш друго.

Сега остава да превърна този график в рутина (в добрия смисъл), за да мога да снимам тренировки и да пиша и статии. Много ми се пише, но обикновено трябва да избирам да пиша или да спя (с бебе това е изборът 😀 )

Това е пример, че знам какво трябва да се направи, но дали ще го правя. Според мен ще се получи, ако следвам плана си, докато това стане рутина. След това ще си знам, че всяка сряда следобед пиша.

Планът за влизане във форма би могъл да бъде описан така:
Пазар за седмицата: събота
Готвене за седмицата: неделя
Тренировка: 10-15 минути преди работа. Избери продължителност на тренировката, която можеш да спазиш. Даже и да е само 5 минути сутрин, по-важно е, че ще изградиш навика да тренираш. После ще ти дойде апетит за по-дълги тренировки. Ако не тренираш, обещай си да тренираш САМО 5 минути сутрин. Свършват 5 минути и край, спираш.

Втора стъпка: Сърце: Емоцията


Сърцето те дърпа, където си иска, макар съзнанието ти да казва, че трябва да постъпиш по друг начин. Емоциите ни вдъхновяват голяма част от действията ни.

Емоциите ни се контролират от навиците, мотивацията и вярванията ни. Пак идват навиците 🙂 Така че отдели време да ги изградиш. Ще ти споделя, как изградих навика за вечерния си ритуал за анти ейдж.

Казах си, ще правя това 3 месеца без да очаквам нищо и след 3 месеца ще преценя има ли ефект, как се чувствам, искам ли да продължа с това.

Беше ми ясно, че ако е нещо над 2-3 минути, няма да го правя. Затова избрах 2 прости неща, които да правя – мия си лицето, подсушавам, нанасям каквото съм решила. Искам да си нанасям много неща, които подмладяват, но първо не може 100 неща да си сложа, второ ако цялата процедура е над 2-3 минути, ще се откажа. Затова нанасям няколко неща, но ги редувам, по 1 на вечер. И за да не помня кое е било последно, размествам си продуктите, този, който съм използвала местя най-дясно, а следващата вечер използвам най-левия.

Спомням си изненадата ми, че на 5тата сутрин, само след 4 последователни вечери, лицето ми беше светнало, кожата опъната, очите с блясък! Вече имах по-силна мотивация да продължа.

Идеята е да избереш да правиш нещо реалистично, така че да го правиш дълго и то да стане навик. Стане ли навик, няма да е под влияние на Сърцето, а ще се ръководи от Съзнанието.

Трета стъпка: Средата

Хората, обстановката, обстоятелствата около нас ни влияят с огромна сила.
Ще дам пример с мен. Чакам на светофар да светне зелено. Виждам, че някакви хора пресичат и аз тръгвам. По средата на улицата виждам, че все още е червено.

Тези обстоятелства мога да променя, като започна да гледам светофара, но по-лесно ми е да блуждая с поглед и като видя с периферното зрение, че някой тръгва да пресича, и аз да тръгна. Колко просто и лесно нещо и въпреки това мога да го сгреша.

За да контролирате средата трябва да направите нещата, които не искате да правите малко по-трудни, а нещата които искате да правите, малко по-лесни.

Например, ако не искате да консумирате сладки изкушения, не ги купувайте. Ако трябва да излезете да си ги купите, вероятно няма да го направите и няма да ги изядете. Този пример е клише, но ето малко по-креативни 🙂

Ако сутрин не тренирате, защото е студено, постарайте се от вечерта стаята да е затоплена.

Ако сутрин не искате да вдигате шум с тренировката, помислете къде да тренирате, така че да не вдигате шум. Тренирала съм в коридора, кухнята, спалнята, тоалетната (видеото от преди 6 години, забавно ми беше да се видя 🙂 ), изобщо няма значение къде ще тренирам. Подгответе си тренировка, която може да правите винаги и навсякъде – клек, напад, лицеви опори, гребане – ако нещо се обърка и не тръгне лаптопа, няма интернет, правите универсалната тренировка. Снимала съм такава. Снимала съм и тихи тренировки.

Ако ходите на фитнес преди работа, пригответе си от вечерта чантата с екипа.

Ако след работа често пропускате време за тренировка, сменете времето за трениране, а след работа правете нещо, което отговаря на емоционалното и физическото ви състояние. Така и така сте гладни – гответе и научете и децата как се готви, или се вижте се с приятели, като се разходите след вечеря.

Обградете се с хора, които ви подкрепят. Знам, че това може да е трудно.

Имам клиенти, които споделят, че колегите им се присмиват, че следват диета или че се опитват да отслабнат, при това като е било неуспешно в продължение на няколко години, дава се повод да бъдеш обсъждана. Така, че научи се да споделяш само с хора, които те подкрепят. Разбира се, не избягвай градивна критика, но си спести хората, които се подиграват със слабостите ти.
Ако вече си в ситуация да те обсъждат, покажи им, че можеш да си във форма най-сетне 🙂 Това не е добра настройка за влизане във форма, но поне ще им натриеш носа и този път разбери, че трябва да превърнеш новия си начин на живот в навик.

Обобщение

Навиците са страхотни и за Съзнанието и за Сърцето и за Средата.

Изгради си навиците, които ще те поддържат във форма постоянно.

Приеми, че това отнема време.

За да контролираш средата направи по-лесни нещата, които искаш.

Умишлено направи по-трудни нещата, от които искаш да се откажеш.

10 comments

 1. Веси 27 ноември, 2017 at 07:48 Отговор

  Хубава статия, но на места само пожелателна. Следя блога отдавна, но досега не съм срещала статия в която да се обръща внимание на хранителните разтройства. Има доста хора с хранителни разтройства и голяма част от тях изобщо не съзнават, че имат проблем с храната. Няма да изброявам всички, но ще спомена един много често срещан проблем – използват я за заместител на други неща, несъзнавано, неконтролируемо. Т.е. колкото и да са упорити и да променят навиците си, докато не се задоволи истинския „глад“, компенсиран чрез поемането на храна, истинска промяна няма да се получи.

  • Rumiana Ilieva 27 ноември, 2017 at 17:17 Отговор

   Не съм имала хранително разтройство и не съм специалист по това, затова и не пиша по тази тема.

  • БабаЯга 30 ноември, 2017 at 22:41 Отговор

   Я не се излагайте, хранителни разстройство имат индивиди с психически отклонения- обърнете се към психиатър! И не разваляйте хубавия блок на жената!

 2. Иве 27 ноември, 2017 at 07:56 Отговор

  Страхотна мотивираща статия! Руми, от сърце ти желая здраве и желанието ти за развитие и надграждане никога да не спира. Продължавай да вдъхновяваш себе си, за да мотивираш и нас!
  пс: един станичен въпрос от тази чудесна статия, но планираш ли скоро да напишеш нещо за Хашимото и нещата,които правеше, за да достигнеш ремисия. Много бих се радвала, ако успееш да намериш време и за това

 3. Дани_Б 27 ноември, 2017 at 09:25 Отговор

  Много полезна статия! Аз смея да твърдя, че съм изградила някаква рутина, с която вече ми е лесно, дори ако нещо я наруши ми е неприятно.
  Руми, може ли да помоля да споделиш анти ейдж процедурите ти?!

 4. Йорданка Пипева 27 ноември, 2017 at 19:10 Отговор

  Руми, всичко което правиш е безценно, защото е продиктувано от личен опит, точен анализ и силна интуиция. Все още се боря с автоимунното, но не губя кураж. В кратките моменти, когато това се случи си спомням за твоите думи: „Нищо, че си пропуснал нещо, важно е да държиш посоката. Вземай се в ръце и обратно в играта! Ти си!“
  Мога да кажа само едно голямо, безкрайто БЛАГОДАРЯ!
  Календара е чудесен! Харесвам начина по който е организиран. Чесно казано сама бях започнала да комбинирам 5 минутките. Така ми е по-добре.
  С теб съм:):)
  Чуваш ли моето“БЛАГОДАРЯ,Руми“ след всяка тренировка?
  Казвам го! С усмивка!
  Благодаря и за Yogi Nora – много ми помага за вътрешния баланс!
  Успех момиче! Ти си различна, истинска и неповторима!

 5. Ева 28 ноември, 2017 at 13:09 Отговор

  Всичко изглежда толко просто, описано от теб. Харесвам способността ти да мотивираш хората и да създаваш тази приятна атмосфера. Удоволствие е да се потапя в тази среда.

 6. Desi 30 ноември, 2017 at 18:08 Отговор

  Много обичам да чета статиите ти, Руми! Страхотни са! Същото е като да си с книга в ръка! Някак се отпускаш, потапяш се в написаното и попиваш всяка дума, всеки израз и едновременно с това се мотивираш и зареждаш с положителна енергия! <3
  Надявам се да четем още много от теб! Благодаря ти! 🙂 <3

 7. Liliya 5 декември, 2017 at 14:35 Отговор

  Харесва ми написаното. Мога да споделя моя опит, поне в частта с храненето и тренировките. Почвала съм и съм спирала тренировките без съществена причина. Тази година, поради здравословни причини си наложих да тренирам ежедневно с твоите тренировки (не ми е за първи път). Избрах си 90-дневното предизвикателство и даже го завърших! Отначало създадох хранителни навици- бягам от хляб, сладко и пържено. Не е толкова трудно. Започнах работа и никога не съм си мислила че ще ставам в 5 сутринта да тренирам, но го правех и беше страхотно. Даже по едно време престанах да внимавам какво ям и отново слабеех. Даже почнах да оформям рамене 😀 беше много яко!Това беше в продължение на 2 месеца. След това се наложи да напусна и работа и изведнъж рутината се разби на пух и прах. Сега не ми се налагаше да ставам в 5 сутринта, напротив можех да си тренирам когато си поискам, но… всъщност стана обратното – спрях и тренировките и храненето. Създаването на навици и адаптирането към промените на Средата са задача с повишена трудност, но не и невъзможна! Супер си Руми.

Добави коментар

отслабване с Руми

Отслабване Александра

Днес ви мотивирам с историята на Александра за изчистване на последни мазнини, както ги наричам. Това е, когато няма наднормено тегло, но не се чувстваш ...