Сьомга: Да преядем и да Слабеем


Под видеото са посочени хранителните стойности на сьомгата, за какво е полезна и кои видове сьомга да избираме.

PS. Можете ли да откриете котката във видеото 😉

Дива Атлантическа сьомга: хранителни стойности в 100 гр. сурова сьомга
Калории – 142
Протеин – 20 гр.
Мазнини – 6 гр.
Въглехидрати – 0 гр.

Минерали
Калций – 12 мг.
Фосфор – 200 мг.
Магнезий – 29 мг.
Калий – 490 мг.
Натрий – 44 мг.
Селен – 37 мкг.

Отглеждана във ферма сьомга: хранителни стойности в 100 гр. сурова сьомга
Калории – 208
Протеин – 20 гр.
Мазнини – 13 гр.
Въглехидрати – 0 гр.

Минерали
Калций – 9 мг.
Фосфор – 240 мг.
Магнезий – 27 мг.
Калий – 363 мг.
Натрий – 59 мг.
Селен – 24 мкг.

Както виждате, дивата сьомга не е толкова мазна колкото отглежданата във ферма. Смята се, че мазнините на дивата сьомга имат повече полезни свойства от тези на отглежданата във ферма сьомга.

Мазнините от сьомга се полезни при сърдечни проблеми, депресия, необходими са за производството на хормони, за усвояването на мастно разтворими витамини.

Рецепта за супа от сьомга за 2-4 души (зависи колко ядете, няма проблем да прекалите с тази супа, няма да ви се отрази на килограмите)

500 гр. сьомга (за предпочитане не замразявано филе, но и замразени котлети са ок, както и комплект за супа от сьомга има го в Била, но по него има по-малко риба и ако е комплект за супа, да се вземе 1 кг.)

500 гр. замразен или 1 кг. суров спанак

1-1.5 литра вода, зависи колко гъста супа обичате, няма проблем да е на око

3 яйца за застройката

1 кисело мляко за застройката

Сол и девесил на вкус

Приготвяне на супа от сьомга
Слагате сьомгата да се свари във водата и ако има кости и кожа, след 10 минути я изважадате и обезкостявате. След това я натрошавате на парченца и добавяте спанака, оставяте да ври още 5 минути и застройвате с яйцата и киселото мляко. Подправките добавям преди да застроя.

Застройката
Разбивате яйцата много добре, прибавяте киселото мляко и отново разбивате много добре. Как се добавя към супата? Вземате 1 черпак от супата и го добавяте към застройката, разбърквате и после отново взематае 1 черпак от застройката и го прибавяте към застройката и т.н. докато застройката се стопли. След това изсипвате всичко в тенджерата и бъркате добре. Супата е готова 🙂

Ролята на спанака
Спанакът има за цел да достави фибри на супата и на вас. Тази супа от сьомга може да се направи и без спанак, но аз предпочитам да имам фибри във всяко ядене, защото помагат за добра перисталтика и също така забавят усвояването на храта и така по-дълго сте сити. Вместо спанак може да се добавят 3 супени лъжици овесени трици (не е овесени ядки).

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!