Tренировка за бременни


Тренировка за бременни. Статия с видео тренировка от треньор Руми Илиева. Снимка на Руми в поза за напад.

Прекрасна ❤️ за специалния за всяка дама период, подготвих тази тренировка за бременни, която ще те държи в добра кондиция по време на бременноста и/или ще ти помогне по-бързо да влезеш във форма след раждането.

Нека действаме предпазливо и консервативно, когато става въпрос за упражнения за бременни. Смятам, че всяка жена трябва да подхожда с една идея по-голямо внимание и да слуша тялото си.

При някои бременни (или пък за определен период след раждане) не се препоръчват физически упражнения. Задължително обсъди това с твоя лекар преди да започнеш с тренировките.

Знаеш, че тялото ти е твоят най-добър съветник, винаги го слушай. Не е важно какво е правила твоята приятелка, сестра, съседка по време на бременността, важни са твоите усещания и разбира се, компетентното мнение на твоя лекар.

Споделям няколко любопитни факта, които вероятно ще те провокират да направиш тази тренировка за бременни:

1. Силните мускули на гърба помагат в носенето не бебчето 🙂 затова е важно да ги тренираме! Рядко обръщаме внимание на гърба си, преди да ни заболи 🙁 Да, искаме кръгло дупе, стройни бедра, но гърба…за него не се сещаме. Упражненията помагат да премахнеш болката в гърба и кръста, която често съпътства бременността. Изморително е да се разхождаш с няколко килограма и то „закачени’ пред теб.

2. Спиш по-добре, ако тренираш. Бременни дами често споделят, че не могат да си намерят място и сънят им не е добър. Тренировките помагат да си по-спокойна и съответно, по-лесно да заспиваш. Понеже тренировката енергизира, не тренирай точно преди сън.

3. Разходките и упражненията помагат за редовното ходене до тоалетната (което често е проблемно по време на бременност).

4. Коремните мускули може да се тренират, но не с коремни преси, още повече, че след първия триместър не трябва да лежиш по гръб, а само настрани. Има много упражнения за корем, които са чудесни през бременността. Например от изправено положение или седеж.

Прекрасна, дори и да не си тренирала преди да забременееш, е по-добре да започнеш сега, отколкото да не тренираш. Не е казано, че трябва да имаш дългогодишен стаж с тренировките, за да тренираш и като бременна. Това е често разпространен мин. Проучванията показват, че бебетата родени от трениращи майки имат по-малка вероятност да развият диабет и да са с наднормено тегло. Тренировката подобрява настроението и те зарежда с енергия винаги, във всеки период от живота ти!

Може да започнеш с разходки, а след това да включиш и тази тренировка за бременни. Всички сме съгласни, че бременността не е време за рекорди 🙂

– Ако ти е интересно, може да прочетеш повече за моята бременност тук.

– Да не забравяме за грижата за кожата по време на бременност. Виж съветите на дерматолога д-р Димова в тази статия. От нея ще разбереш какви съществени изменения настъпват в целия организъм, включително и в най-големия орган-кожата.

Текстово описание на упражненията в тренировката

Всяко упражнение се изпълнява 20 пъти, изпълни 2-3 кръга
Уреди: стол, 2 бр. гири

1. Гребане от стоеж с ръка върху стол
2. Кофички (с ръце върху стол)
3. Сумо клек
4. Изнасяне на гири встрани за рамо
5. Плие клек, в долна позиция 2 леки пулсирания с повдигане на ръце встрани
6. От стоеж, последователно повдигане на прав крак встрани (20 общо)
7. От стоеж с ръце върху стол, повдигане на крак назад и нагоре

Бележка: упражненията за лява/дясна ръка/крак/страна се изпълняват в дадената бройка последователно за всяка ръка/крак/страна.

Ако съм те вдъхновила, може да разнообразиш днешната тренировка с тази тренировка за бременни.

В моето онлайн фитнес студио „Прекрасна“, те очаква Високоефективната програма, на която искам да обърна внимание. Тя е подходяща при диастаза след раждане. В нея няма лицеви опори и планк, коремни преси изолирани коремни упражнения 🙂
Ще намериш още:

• 20+ тренировъчни програми
• 500+ здравословни и вкусни рецепти
• Затворена Фейсбук група, в която дами като теб обменят безценен опит
• Неограничена подкрепа от мен – твоят личен фитнес треньор

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!