Великденски яйца с естествени бои


Прекрасни, от много години боядисвам Великденските яйца с естествени бои, но нямах голям успех с цветовете. Дори след първоначалния ентусиазъм преди многооо години, когато опитвах всичко, което чуя или прочета в интернет, в последно време използвах единственото работещо средство, което бях открила – обелки от стар лук 🙂

Реших да напиша тази статия, защото наближи ли Великден, навсякъде във Фейсбук започват да се споделят всякакви начини за боядисване на яйца с естествени бои, и яйцата изглеждат сууупер красиви. Тъй като от първа ръка знам какъв е резултатът от боядисването с естествени бои, реших да опиша техниките, които използвам и да ви покажа какво се получава, за да прецените дали искате да боядисвате по този начин и кои бои да изберете.

Този път реших да използвам бели яйца, защото цветовете изглеждат по-ярки на тях. Ако използвате кафяви яйца, цветовете ще са различни.

След много опити белите яйца ми свършиха и продължих да боядисвам кафяви. Описала съм кои яйца са с бели черупки и кои с кафяви.

На първо място слагам най-работещите варианти 🙂

1. Корен от билката Брош

Най-желаният цвят яйца е факт! Супер щастлива съм от този успех 🙂 От първи опит с тази билка. Четох из нета, че с корен от брош може да се получат страхотни червени яйца. Взех корен от брош от билкова аптека. 50 грама от билката са 3 лв.

Техниката, която използвах: сварих яйцата в съд (кафяви и бели) за 10 минути. В отделен съд заврях вода и добавих 2 супени лъжици корен брош. В началото водата стана оранжева и нямах никакви надежди, че е възможно да се получат червени яйца. Отварата повря 5 минути, сложих и яйцата вътре да врат заедно и след 5 минути получих най-прекрасните червени яйца боядисани с естествена боя 🙂

Прочетох, че, ако отварата се прецеди и яйцата просто се потапят в нея, а не се варят, ще станат оранжеви. Не опитах този вариант, защото исках червени яйца.

Както виждате на снимката, не личи кое е бялото и кое е кафявото яйце:

2. Обелки от стар лук

Този вариант работи винаги безотказно 🙂 Използвайте жълт лук. Червеният не дава добър резултат, яйцата стават с неопределено кафяв цвят. Не е красив 🙂

Техниката, която използвам: за да боядисам 5 яйца, взимам обелките от 5-6 глави лук. Заливам обелките с вода, слагам яйцата и ги пускам на котлона да се варят. След като котлонът се изключи, яйцата може да се оставят във водата, за да продължат да се оцветяват. За 15 минути варене, върху бели яйца се получава този цвят:

След 2 часа престой в лучената вода, белите яйца изглеждат по същия начин като тези, които извадих след 15 минути. Т.е., не си губете времето да ги чакате.

Кафявите стават хубави като са боядисани с обелки от стар лук 🙂

3. Куркума

Белите яйца стават с красив жълто-златист цвят. Кафявите яйца ще са различни, но също ще се оцветят.

Техниката, която използвам: в съд с вода слагам 2 с.л. куркума заедно с яйцата и ги варя 15 минути. След като ги сваля от огъня, оставям да престоят във водата още 30 минути. Това е резултатът, който се получава:

4. Червено вино

Тук не бях сигурна, че искам да съсипвам виното, но няма как да разбера дали нещо работи, ако не го пробвам 😀

Техниката, която използвах: налях вино (използвах съвсем обикновено купешко сорт Каберне Совиньон и Мавруд) в съд и сложих яйцата вътре. Чисто вино без вода. След като виното заври, намалих котлона и оставих яйцата да се варят 15 минути (аз толкова варя Великденските яйца). Оставих ги още около час във виното. Получава се лилав цвят върху белите яйца. Върху кафявите яйца, цветът ще е различен.

5. Сушени черни боровинки

Бях чела за този вариант, но много не ми се вярваше, че ще е успешен опитът. За моя изненада и кафявите и белите яйца се боядисаха и станаха красиви, не просто цветни.

Техниката, която използвах: сварих няколко яйца за 10 минути (заедно с тези, които боядисах в броша). В отделен съд сложих да се вари вода и добавих 3 с.л. сушени черни боровинки. След около 5 минути към сместа вода + сушени боровинки добавих яйцата. Оставих ги да врат заедно 5 минути и ги извадих.

5. Червено цвекло

Тук разочарованието ми беше огромно 🙂 Толкова е красив сокът от червено цвекло, така хубаво боядисва бели дрехи. Яйцата обаче са друга работа. Получава се неопределен кафяв цвят.

Техниката, която използвах: нарендах 2 глави цвекло, сложих яйцата, залях ги с вода и варих 15 минути. Оставих яйцата да престоят във водата цяла нощ и резултатът е такъв:

Реших да сложа 2 от яйцата боядисани с червено цвекло във водата от брош. Получиха се тъмно червени яйца. Много по-добре от кафяви 😉

Това са моите идеи за боядисване на яйца с естествени бои. Следващата година със сигурност ще пропусна червеното цвекло, вероятно и виното. Но, имам червени, жълти, оранжево-кафеникави и лилави яйца. Доволна съм 🙂 Хубавото на боядисването с естествени бои е, че не се цапам. Просто слагам яйцата да си врат с оцветителите.

Има и един недостатък използването на естествени бои. Трябва да се варят всички яйца отделно и това удължава времето за боядисване. Но, не е необходимо да обърщаш много внимание на яйцата, просто ги оставяш на котлона или до него.

Прекрасен празник с любимите ви хора ви желая!

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!