Отслабване и алкохол


коктейл маргарита

Алкохол – думата звучи страшно, но всъщност е нещо, което присъства в ежедневието на много хора, включително и в моето. Може да наричаме алкохола Питие, звучи много социално и забавно и няма болест Питиеизъм 😉

Когато бях студентка учех и работех. Стресът беше огромен. Първото нещо, което правех вечер като се прибера е да си налея 25 гр. концентрат и Кока Кола (леле от кога не съм пила Кока Кола!). След като го изпиех се отпусках, ставаше ми добре. Не пиех повече, имах си доза, а и самият алкохол не ми харесваше. Харесвах усещането как се отпускам. След време престанах да пия всяка вечер, не помня защо и дали стресът е намалял.

Приятелката ми, Ира, ме научи да пия червено вино отново през студентските години. Тази любов остана и до сега. Няколко пъти седмично пия по 100-200 мл. червено вино и странното е, че го обичам на гладно, преди вечерята или след нея, по време на хранене като че ли не пия.

С бялото вино не се долюбвам, от едно прекаляване с него, а аз не мога да повръщам и беше гадничкоооо. Още го помня, а минаха 10 години.

Имаше един период, в който пиех 1-2 малки уискита, беше много отдавна. Вече пия само червено вино. Концентрат изобщо не харесвам (може, но в коктейли, обичам Маргарита, Мохито, Куба Либре и изправям косата на барманите като кажа без захар. Миналото лято ми носят коктейл и той сладък, казвам „ама нали без захар“, отговор „няма захар“, питам „а защо е сладък“ отговор „има сироп“ – е какво го правиш тоз барман 😉 ).

Алкохолът е социално приемлив. Много семейства вечер си пийват със салата и приказка. Вече се чудиш дали не приканвам към пиене на алкохол 😀

Неееее, пий или не пий, твой избор е. Пиша за хората, които обичат да си пийват и се чудят това вреди ли им.

Пиенето на 1-2 чаши вино, до 30 гр. концентрат има по-скоро позитивно влияние върху здравето и даже теглото. Информирам клиентите, че ако им харесва да пият алкохол, особено, ако това им дава усещането, че не се лишават и не са на режим, че може да си позволят чаша вино (най-добре червено, защото съдържа ресвератрол, който е антиоксидант). Алкохолът добавя калории и трябва да се има предвид към общия енергиен прием докато си в период на намаляване на мазнини. За алкохола е известно, че 20% от калории, които съдържа се изразходват за неговото разграждане. За протеина са над 20%, въглехидрати около 5-10% и мазнини около 5%. Ако ти се чете тук пише повече за за термичния ефект на храната, в bb-team също има хубава статия.

Как да се сметне колко алкохол съдържа Питието
Например червеното вино съдържа 14% алкохол, тогава в 100 мл вино има 14 гр. алкохол.

Бирата съдържа около 5-6% алкохол, което означава, че в 500 мл се съдържат 25-30 гр. алкохол.

Ползи от прием на малко алкохол
– малки дози алкохол се свързват с по-ниско телесно тегло при жените
подобрява инсулиновата чувствителност
– хората, които пият по малко живеят по-дълго от тези, които не пият
– 1-2 чаши червено вино на ден предпазват от Алцхаймер

Мартин от leangains.com има страхотна статия за ползите от малко/умерено количество алкохол. Подкрепил е с много изследвания и си струва да се прочете.

Калоричност на алкохола
1 гр. алкохол дава 7 (7.1) калории енергия

За сравнение
1 гр. протеин дава 4 калории енергия
1 гр. протеин дава 4 калории енергия
1 гр. мазнини дава 9 калории енергия

Въпрос: позволяваш ли си Питие? А какво Питие?

Руми: Има период, в които 3-4-5 пъти в седмицата пия по 100-200 мл вино. Има периоди, в които много рядко пия (сега съм в такъв период). Не знам от какво се влияе колко често пия вино. Снощи изпих една Маргарита (снимката най-горе), бяхме се събрали колеги от vivatel и си беше на място да пийна 🙂

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!