Баница? Докато отслабвам? Да!


Рецепта за баница, която е подходяща докато отслабвате. Става ароматна, хрупкава и няма вкус като на храна за отслабване!

домашна баница

Баницата се смята за много калорична храна, което е вярно, но трябва да се обърне внимание от какво са калориите в нея. Ако баницата е направена само от кори и олио – тогава калориите са само от въглехидрати и мазнини. Ако в съставките преобладават яйца, сирене и извара, тогава калориите се разпределят между протеин, въглехидрати, мазнини и си става направо КУЛТУРИСТИЧНА баница за покачване на мускули 🙂

Стана изключително вкусна (както винаги), ароматна, хрупкава и всички си облизаха пръсите. Освен това винаги се изпича, няма начин да стане „тестяна“ и недоопечена по начина, по който я правя.

Има начин да я хапваш, докато влизаш във форма 🙂 Ще разбереш как, ако ми пишеш имейл с 2 думи „Искам промяна“

Продукти и хранителни вещества

500 гр. кори за баница
10 яйца
200 гр. извара
200 гр. сирене
100 гр. масло

калории в баницата

Правих баницата за гости и затова добавих и 100 гр. краве масло. Стана добре мазна и с масло рецептата е подходяща за хора, които не обичат специално хранене (деца и съпрузи няма да разберат, че е специална, ако добавите масло, а гостите ще останат възхитени).

В купа разбивам яйцата, добавям изварата и натрошеното сирене, разбърквам. Ако ползвате незалепваща тава, няма нужда да мажете с мазнина дъното.

Моите кори бяха 16 на брой (пребройте ги) и тъй като навивам по 2, мислено си разделих плънката на 8 равни части.

плънката за баницата

Слагам сместа с яйцата като права линия точно в средата на корите, след това сгъвам кората на 2 и започвам да навивам от сгънатото към другия край. Бързо, защото яйцата са доста и плънката е малко рядка и се разлива. Когато слагате сместа върху корите, не слагайте съвсем до края, за да не излиза навън докато навивате на руло, плънката сама се разпростира до краищата.

вита баница
прегъвам на 2 и бързо навивам стегнато руло

После бързо вземете рулото и внимателно преместете в тава. Внимавайте да не се начупи и разлее. Подхванете рулото с две ръце от двата края, така че леко да се нагърчи и да ви е върху пръстите, ако виси някъде, ще се начупи и разлее плънката, което не е проблем, и начупена ще се изпече.

баница на руло

Може да използвате кръгла тава и да започнете от центъра да навивате. В този вариант тъй, като има много плънка в рулото, най-вероятно ще се начупи, но не е проблем, съберете го с ръце така че да прилича на охлювче и пак ще е вкусно и ще се изпече. Не се притеснявайте, ако започне да изтича плънка, пак ще се получи.

започнах от краищата, които стърчаха

Най-отгоре полях с разтопеното масло, което при печенето се разпредели равномерно. Пропуснете маслото, ако сте на меню за влизане във форма.

Пекох на 150-160 градуса, в средата на фурната, 35-40 минути от включване на фурната, зависи колко препечена искате да бъде.

вкусна домашна баница
изпечената баница

Когато плънката не се маже по цялата кора на баницата, а се слага в средата на рулото, баницата винаги се изпича. Също липсата на мляко в рецептата не овлажнява корите и те се изпичат много добре.

Баницата става много хрупкава и ако я обичате по-мека, след като се изпече я задушете в найлонова торба, само да не ви залепне найлона за горещата тава. Може би да я извадите от тавата и тогава в торба.

Рулата се делят много лесно едно от друго, особено ако не са се начупили и не е изтичала плънка.

снимах докато маслото още цвърчеше на пяна по краищата, дояде ли ви се домашна баница 🙂

А сега вариант, ако искате само 1 доза баница (не готвите за гости или цялото семейство)

1 кора
2 яйца
30 гр. сирене
30 гр. извара

калории в 1 доза баница

Сгънете част от кората, така че в началото да е двойна и там сложете плънката. След това навийте руло. Сложете в тава и изпечете. Понеже кората е само 1, въхлехидратите ще са по-малко от варианта 1/9 от цялата баница, където се пада средно по 1.8 кори на порция.


Да ви е сладко 🙂 И кой е казал, че когато отслабваме не ни е вкусно с баница! Пиши ми и ще ти изготвя вкусен хранителен план, съобразен с твоите нужди и цели. Виж снимки преди-след отслабване с вкусно меню, изготвено от мен :))

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!