Как да намалим стреса по време на карантина (за майки и татковци)


Прекрасни, тази статия е подготвена от моя екип 🙂 Тя включва съвети как да оцелеем с децата вкъщи в периода на карантина.

В момента всички работим от вкъщи, освен един човек, който изпраща поръчките на козметиката. С по-голямата част от екипа обикновено работим от вкъщи, но децата ни ходят на детска градина и училище. Съвсем различна е ситуацията, когато всички сме у дома, но работата и ученето трябва да продължат. Децата на екипа са между 3 и 19 години.

Никой в екипа не е специалист по стрес. Споделяме нашия опит и какво работи за нас.

Приятно четене 🙂

Руми

–––––––––––––––––

В ежедневието си сме затрупани със задачи от най-различно естество. И ние родителите, и децата. Всеки си действа по своитe. И сега е така, но условията са различни, а задачите не само не намаляват, а напротив, увечеличват се. Най-малкото защото децата са у дома, а мама и татко трябва да продължат да работят 🙂

Важно е да успеем да подредим приоритетите си, но за да направим това трябва да останем здрави, спокойни, урановесени и трезвомислещи. Да изградим план и рутина, обаче нови, така че да успяваме да се справяме с предизвикателставата на днешния ден.

От съществено значение е да се справим със стреса и паниката при тази необичайна ситуация, дори само поради факта, че стрес и имунитет са пряко свързани. Как сами да си помогнем?

Как да се справим със стреса?
Напрегнатите и нови ситуации, вадят хората от техния обичаен ритъм и често пъти създават допълнителен стрес. Важно е да можем да запазим спокойствие, за да го предадем нататък по веригата към своите колеги, близки и децата си. Както стюардите казват в самолетите: първо сложете своята кислородна маска, за да можете да помогнете на другите.

Ето някои съвети как да го направите 🙂

1. Останете здрави

Хубаво се наспивайте. Сега децата не трябва да стават рано за училище, нито вие за работа (ако работите вкъщи). Възползвайте се! Хапвайте хубава, домашно приготвена храна с мнооого зеленчуци и тренирайте у дома. А защо не и заедно да разходите кучето. Спазвайте социална дистанция, но излизайте за малко въздух с кучето. Избягавайте твърде многото кофеин, алкохол и новини. Ограничете четенето на новини (препоръчително е да са адекватни без спекулации) до необходимия минимум! Пускайте си музика, която кара душата ви да се радва! Радвайте се на възможността да сте близо до семейството си 🙂

2. Фокусирайте се върху това, което можете да контролирате

Много неща сега са извън нашия контрол, но това което може да контролираме са нашите мисли, чувства и действия, а сега и средата – у дома сте. Хубавата музика помага (който и жанр да харесвате), гледането на красиви картини, филми или четенето на жизнеутвърждаваща литература. Дистанцирайте се от лошите новини, съберете се в себе си, фокусирайте се върху непосредствените си задачи, правейки си план за деня.

3. Наблюдавайте мислите си

Ако забележите, че трупате стрес и напрежение, ако усещате паника и хаос в мислите си, може да използвате някои от следните техники за успокоение:

Дълбоко дишане: седнете удобно (не е нужно да сте в поза лотос 🙂 ), затворете очи и поемете 5-10 пъти дълбоко въздух (хубаво е стаята да е проветрена). Така ще обогатите кръвта си с кислород, ще освежите мозъка си, ще подпомогнете мисловния процес.
Все още със затворени очи „сканирайте тялото си“ ако усещате някъде напрежение, кажете си наум „Отпусни, отпусни, отпусни“.
Малко йога/разтягане може да помогне. Това е интересен йога канал с много видеа. Но ако си нямате понятие от йога или не ви е интересна, може просто да потанцувате на любима песен, още по-добре с децата, за да повдигнете и тяхното настроение.

4. Бъдете полезни на децата си

Като родител, вие до голяма степен определяте настроението във вашето семейство. Децата са много чувствителни! Те са като радари за нашите тревоги и радости. Важно е да запазим висок дух и да го „разпръснем“ в семейството, за да сведем до минимум страха и напрежението на децата.

Общувайте с тях, разказвайте им какво се случва, по начин подходящ за тяхната психика, темперамент и възраст
Дръжте ги далеч от новините и телевизорите, обяснявайте със собствени думи, защо е необходимо да си стоим повече вкъщи и колко хубаво всъщност е това
За по-големите това е възможност да седнат да учат по-сериозно, да станат по-самостоятелни
Бъдете внимателни, когато споделяте страховете си с други възрастни. Не е препоръчително децата да усещат, че родителите им са полудели от страх
Слушайте активно децата си. Какви са техните чувства, какво им се върти в главите. Не ги пренебрегвайте. Окуражавайте ги 🙂

5. Създайте рутина за себе си и децата

И деца и възрастни се чувстват по-добре, когато имат дневен график. Той действа като опора, на която може да се разчита. Не само вашият, но и техният дневен режим е променен. Създайте им ежедневие, което носи спокойствие и сигурност: ставане по едно и също време, време за учене, време за почивка (най-добре активна), време за хранене, време за видео чат с приятели или роднини. Колкото по-точен график следвате, толкова по-лесно и приятно ще бъде за всички.

Ограничете времето, което децата ви прекарват безидейно пред телефоните. Сега е моментът да се заемат с любимо за тях занимание у дома – рисуване, танци, приложна работа, нови езици 🙂 Електронните устройства са чудесни помощници, но трябва да се използват с ясна цел.

По-големите могат да се погрижат за своя външен вид – епилация, маска за лице, коса 🙂 Неща за които все не остава време в забързаното ежедневие.

6. Забавлявайте се!

Забавлението и смехът са най-мощните средства за снемане на стреса! Сега е времето да играете заедно, след като всеки е свършил със задачите си, разбира се.

Играйте на настолни игри („Dixit“, „Каркасон“, „Вещиците“ и много други), шах, табла, карти, конструктори, дистанционни игри с приятели …, толкова много са вариантите! Нека децата да предлагат забавления, така и вие може да научите много нови неща. Ако нямате налични игрите вкъщи, може да ги поръчате онлайн. Не е необходимо да ходите по магазините, за да си ги осигурите.
Вземете пластелин или глина. Откога на сте правили фигурки от глина? Устройте игри с награди 🙂 Забавлението е гарантирано!
Всеки от семейството може да преподава уроци по неговата „специалност“ на останалите членове. Тук вариантите са изключително разнообразни: танци, тик-ток клипчета, рисуване, айкидо, готварски курс, йога, пеене и много други.
Гответе заедно с децата. Това също е начин за разтоварване и снемане на стреса. Нека и те предлагат рецепти! Предизивкайте ги! Сега се оказва по-лесно да си направим кубети вкъщи, отколкото да изтичаме по павильочето да купим.

7. Всеки ден отделяйте време САМО за себе си

Всеки ден отделяйте 1 час (или колкото имате възможност и желание), за да направите нещо, което вие самите искате. Нещо любимо. Нещо, което ви зарежда. Дали това ще е разходката на кучето, тренировката, епилацията, четенето на книга, ако искате затворете се 1 час на спокойствие в банята (с книга и коктейл), ако това ви харесва и го искате, без значение е 🙂 Важното е, този 1 час да подарите на себе си, така че да имате сили за предизикателствата на деня!

Може да започнете да правите нещо, което дълго сте отлагаливечерна козметична рутина. Да, грижите за кожата ни дават резултат в дългосрочен план, така че създайте рутина сега, за да видите резултатите след няколко седмици. Ако за вас е важно да се грижите за кожата си, отделяйте това време, заслужавате го!

В този момент животът ни е променен. Но ние имаме възможност да се адаптираме, способни сме да променим навиците си към по-добри! Да се храним умерено и здравословно, да редуваме работа с активна почивка (5000 крачки у дома е мисия възможна), да се сближим още повече с децата и близките си, за запазим себе си и любимите ни емоционално и физически здрави.


Източник: http://www.msn.com/en-xl/lifestyle/homeandfamily/how-working-moms-can-keep-calm-in-a-crisis-for-their-kids-and-work-team/ar-BB11l6bc?MSCC=1584528934&ocid=spartandhp

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!