Бременност – 34 седмица


бременност 34 седмица

Хей, хей как сте, Прекрасни 🙂 На бременния фронт всичко е спокойно с кратковременни урагани 🙂

Наваксах с публикуването на бременните постове, сега влязох в седмица 35 и се надавям всеки петък да публикувам текущата седмица. То не остана, но аз наваксах 😀 Пиша пост за какво постигнах през 2016 година, защото смятам, че трябва да се потупваме по рамота за нещата, които сме свършили.

От началото 2017 година всеки ден чета кой какво си пожелава да постигне през новата година и колко лоша е била предишната. Мисля си, че всеки има нещо, за което да си даде признателност на себе си за миналата година. Така че следващия пост ще е с нещата, за които се потупвам по рамото 🙂

Освен това напоследък преобладава бременната тема в постовете ми, за което ме извинете. Имам страшно много идеи, за които да пиша, и които нямат общо с бременност и бебета, но поради липса на време (най-вече заради магазина) не пиша. А толкова ми се пише 🙂

Как се чувствам
През повечето време съм супер дупер 🙂 Открих, че това, което за мен е не добра форма, за другите е супер форма. Въпрос на гледна точка 🙂 и с какво сравняваш. Като се сравнявам с това колко можех да ходя, да се движа, да издържам права преди бременността и сега, и си викам, леле, хич не съм във форма.

Но пък хич не харесвам изрази от сорта на „За възрастта си е супер“ или „За бременна е супер“ 🙂 но пък „за бременна е супер“ май е вярно 🙂

Какво ново

Направих си бременна фотосесия, много нежна и романтична се получи от това, което видях. Чакам да ми изпратят всички снимки и ще споделя. Снимахме и за тренировъчната програма за бременни. С гири и с огромен корем съм много различна 🙂

Колко е голямо бебето
Не знам. След 2 седмици съм на ултразвук и ще разбера 🙂

Симптоми
Още преди месец започнаха едни странни спазми на ингвиналната сгъвка (сгъвката на бедрото). В началото не беше с дискомфорт (заменям думата, която ми е забранено да използвам от хипнобебетата). Както си ходех, кракът ми блокираше и спирах да ходя за 3-4 секунди докато ми мине.

С времето започна да се появява блокиране с дискомфорт. Тази седмица нещата се влошиха и дискомфортът е и в двете сгъвки, на двата крака и се появява в произволно време. Идва светкавично, и без предупреждение. Когато се случи правя странни движения и издавам странни звуци, защото всеки път ме изненадва и не съм подготвена. Не е приятно, но това е положението.

Открих, че дългото седене на стол ми се отразява не добре и след това имам дискомфорт в сгъвките. Вече стоя пред компютъра на топка, добре ми е и след това няма изненадващи атаки 🙂

Един ден получих силен спазъм може би на диафрагмата. И понеже нали е около корема, потърпях 1 час и като не ми мина, по спешност отидох да чуят тоновете на Бебо и да го видим на ултразвук.

Всичко беше наред с Бебо. Сигурна бях, че е така и че дискомфортът няма общо с бебето, но в такива случаи най-добре да не се гадае, а да се отиде на преглед веднага.

Бях сигурна, че е мускулен спазъм, защото имаше пози, в които дискомфортът изчезваше. Накрая открих, че като седна на точно конкретен стол, в точно определена поза и ми беше добре. Никой не можеше да ме мръдне от там, не смеех да дишам 🙂

Преди да открия магическата поза, спазъмът беше сериозен и със силен дискомфорт, така че ми се наложи да използвам хипнозата, на която ме учат в хипнобебетата. Определено помага. ОБАЧЕ открих, че 8 часа ми е трудно да държа хипнозата. Просто се изморявам и искам дискомфортът да изчезне без да се налага да релаксирам и вглъбявам.

Беше супер репетиция за раждането и разбрах по какво да поработя. Търпение, спокойствие и повече практика на метода.

Миналата седмица кожата на ръцете ми отново стана суха. Писала съм (има линк по-долу) как преди да започна да приемам йод (от келп), ръцете ми бяха толкова сухи, че с каквото и да ги мажех стояха на люспи и беше изключително дискомфортно.

До миналата седмица приемах 150 мкг йод от келп, от витамините за бременни приемам още 100 мкг и си следях как ми е кожата. Супер беше до началото-средата на 8ми месец.

След като кожата на ръцете ми стана суха, добавих още 150 мкг йод от келп. Една седмица след увеличената доза йод, кожата на ръцете ми е мека и няма нужда да я мажа с крем. Не че имаше ефект, като я мажех и имах недостиг на йод.

Споделям го понеже имаше коментари за дискомфортно суха кожа. Вижте статията, в която споделям защо приемам йод и обсъдете с лекаря си.

Тегло
Все още не се покачва, и все още нямам апетит.

Тренировки
Тренирах само 2 пъти тази седмица, защото след мускулния спазъм реших да почивам от всякакви движения. Интересно, че това се случи, след като във Фейсбук попитах дали да снимам ново тренировъчно предизвикателство, в което не снимам цяла тренировка, а само демонстрирам всяко упражнение по 2-3 повторения.

Реших, че е знак да си седя мирно на Д-то 🙂 Така че няма да има предизвикателство сега. Нооо ще има след като родя и минат няколко месеца възстановяване.

Направо не ме свърта да правя интензивни неща. Често визуализирам как правя упражнения, които сега не мога 🙂 Много ми се прави от поза дъска, стъпалата върху кърпа се плъзгат напред към ръцете до поза триъгълник.

Моля ви, направете по една серия от 10-20 повторения за мен. Много искам точно това упражнение да направя 🙂

В програмата за бременни има упражнения от поза дъска само през първия триместър и то от колене. След това тази поза не съм я включила или супер рядко, за да не се натоварват коремните мускули.

Коремните мускули не се тренират с изолирани упражнения по време на бременност. Макар често да има бременни, които да правят коремни преси. Моите проучвания показват, че това и други коремни упражнения не се практикуват по време на бременност.

Изминати стъпки
Минавам поне по 10 000 крачки на ден, с изключение на няколко дни, в които си взех почивка. Все още чакам fitbit гривната да бъде сменена с нова поради дефект, като през това време старата е в магазина, от който е купена.

Сън
Спя по 7-8 часа на ден. Чувствам се отпочинала въпреки многото ставания до тоалетната, хъркането, за което писах в седмица 33, и адаптиране на носа след всяка смяна на страната, на която спя.

Стрии
Нямам, урааа!
Фанатично се мажа 2 пъти на ден.

Сутрин с Мустелата.

Вечер с едно от тези масла – карите, кокос и жожоба, масло от шипка.

Бележка от Руми декември 2018: През цялата бременност и няколко месеца след като родих се мажех с най-добрите масла за предпазване от стрии, които заедно с лабораторията, с която създаваме козметичната ми линия, събрахме в един продукт: Био пухкаво масло ЗАЩИТА ОТ СТРИИ.

Какво прави бебо
Има дни, в които е толкова активен, че се чудя що за чудо живее в мен. Има дни, в които само се намества от време на време.

Не мога да хвана логика в това, кога е побойник и кога поспаланко.

Мисля, че не му харесва да стоя на компютъра, защото бедрата са ми много близо до корема. Т.е. не харесва да съм със свити крака.
Но като седя на топка е спокоен, за сега…

Въпрос
Снимах първата тренировка от предизвикателството, което няма да го има. Искате ли да я публикувам? В началото на видеото говоря за програма и се чудя дали няма да ви объркам, защото само първата тренировка е снимана и няма да има повече.

Какво мислите?

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!