Холестерол: как да може да го намалиш


Холестерол: как да може да го намалиш. Снимка на треньор Руми Илиева в поза разкрачен стоеж с гири в ръце.

Прекрасна ❤️ имаш висок холестерол? Искаш да понижиш холестерола? Тогава трябва да първо да разбереш какво представлява той, за да знаеш как да го контролираш.

Какво всъщност представлява холестеролът?

Холестеролът е восъчно подобна, мазна субстанция, която се произвежда в черния дроб. Също се съдържа и в някои животински храни (млечни, яйца и месо).

Тялото има нужда от холестерол, за да функционира правилно (производство на хормони, витамин D и жлъчна киселина, която помага за смилането на мазнините). Но тялото има нужда от малко количество холестерол. Когато в тялото има твърде много холестерол, тогава започват и здравословните предизвикателства.

Видове холестерол

Холестеролът циркулира в кръвта, но не може да се движи самостоятелно. Той се движи в кръвта прикрепен към протеин – тази комбинация холестерол-протеин се нарича липопротеин.

В зависимост от това колко протеин е във връзка с мазнини, липопротеините се разделят на такива с ниска плътност, висока плътност и много ниска плътност .

1. LDL  (т. нар. „лош холестерол“)

Това е липопротеин с ниска плътност, може да причини образуване на натрупвания по стените на артериите, което води до стесняване на артериите и по-малко кръв може да премине през тях. Колкото повече е „лошият“ холестерол в кръвта, толкова е по-висок риска за болести на сърцето.

2. HDL (т. нар. „добър холестерол“)

Това е липопротеин с висока плътност, който се грижи да прочиства тялото от „лошия“ холестерол. Колкото по-високи нива на HDL имате, толкова по-добре.

3. VLDL

Липопротеин с много ниска плътност, подобен на LDL, съдържа основно мазнини и малко протеини. Черният дроб произвежда VLDL и го освобождава в кръвния поток. VLDL частиците пренасят главно триглицериди (мазнини) до тъканите на тялото ти.

Бележка: излишните калории, алкохола и захарта в тялото се трансформират в триглицериди и се складират в мастните клетки.

Фактори влияещи върху нивото на холестерола

Различни са факторите, които могат да доведат до нездравословни нива на холестерола. Някои от тях не могат да бъдат променени, но пък има други, върху които може да  въздействаш в положителна посока.

Хранителният режим

Наситените мазнини (животински мазнини) и холестерола в храната повишават нивото на холестерола в тялото.

Намали приема на тлъсти меса и храни, които съдържат холестерол. Яж редовно мазна риба, която съдържа омега 3 мастни киселини (или използвай рибено масло), които успешно намаляват „лошия“ холестерол, заедно със зеленчуците и фибрите. Разтворимите фибри се залавят за холестерола в тънките черва и го извеждат от тялото ти, преди да бъде абсорбиран в кръвта, където се натрупва като плака по артериите. Според Харвардското медицинско училище следните храни могат да намалят холестерола (LDL) в организма: овесени ядки, ечемик (и други пълнозърнести храни), боб, патладжан, бамя, ядки, растителни масла, ябълки, грозде, ягоди, цитрусови плодве, мазни риби и други.

Телесното тегло

Затлъстяването води до високи нива на лошия холестерол. Ако имаш наднормено тегло, помисли в посока за намаляването му, използвайки някои от различните видове хранене.

Физическа активност

Редовните тренировки могат да намалят нивата на LDL и да увеличат HDL. Започни с 30 минути физическа активност на ден – в началото с разходки, после леки тренировки, така че тялото ти лесно да се адаптира към новия начин на живот. Ако не си тренирала никога, започването на тренировки е стрес за тялото, така че разходките са плавен преход и така няма да изпиташ дискомфорт и няма да се откажеш бързо.

Възраст и пол

С напредване на възрастта нивата на холестерола се покачват. Преди менопаузата жените обикновено имат по-ниски нива на холестерол в сравнение с мъжете на същата възраст. Проучване от 2020 г установявя, че нивата на общия холестерол, LDL холестерола и триглицеридите са много по високи при жените след менопаузата при жените.

Диабет

Диабетът, който не се контролира/лекува, повишава холестерола. При започване на лечение на диабета холестеролът се понижава.

Наследственост

Гените ти от части определят колко холестерол да произвежда тялото. Високият холестерол може да е семейна черта, но от теб зависи да промениш това – промени начина, по който се храниш и включи редовна физическа активност.

Други причини

Лекарства или болест също могат да са причини за висок холестерол.

Холестерол и сърдечни болести

Високият холестерол може да доведе до формирането на натрупвания по стените на артериите, като така се намалява притока на кръв до сърцето. С течение на времето тези наслоявания могат да причинят атеросклероза (втърдяване на артериите), което може до доведе до сърдечни заболявания.

Когато количеството кръв, което носи кислород към сърцето е недостатъчно, може да се стигне до болки в гърдите, които се наричат angina pectoris (това не е болест, а симптом за коронарен проблем).

Лошото хранене и обездвижването са основните причини за „лошия“ холестерол. Моят съвет е: храни се здравословно, движи се и няма да имаш проблеми с висок холестерол 🙂

Съдържанието на статията е с информативно предназначение и не е медицински съвет. Този материал няма за цел да предостави методи или указания за лечение на заболявания, свързани с висок холестерол. Само Твоят лекар може да определи какво е подходящо за теб в зависимост от специфичните ти нужди.

И като говорим за движение, Прекрасна, време е да се погрижиш за себе си като увеличиш „добрия“ холестерол в тялото ти с тази тренировка за ускоряване на метаболизма и горене на мазнини 😀

Текстово описание на упражненията в Тренировка за цяло тяло със стол.

Всяко упражнение се изпълнява 20 пъти. Изпълни 2-3 кръга и се усмихни.

Уреди: гири

 1. Подскоци с докосване на стъпала с ръце
 2.  Лицева опора (има и по-лесни варианти във видеоклипа) + бърпи
 3. Гребане (20 пъти за всяка ръка)
 4. Клек с Арнолд преса
 5. Страничен напад с подскок в център (с редуване на краката
 6. Напад с тежест (20 пъти за всеки крак)
 7. Коремна преса от тилен лег + докосване на прасци с ръце, крака отлепени от земя, свити в колена
 8. Скок Звезда

Прекрасна, ако искаш тренировки, с които да:

 • повишиш „добрия“ холестерол с организма си чрез редовни тренировки;
 • да намалиш обиколките и размера на дънките;
 • да тренираш кратко, но ефективно удома
 • да имаш възможност да тренираш въпреки здравословни предизвикателства;
 • да подобриш настроението си и да намалиш стреса;
 • да се храниш вкусно и с точните за теб количества храна,

тогава ела в онлайн студио „Прекрасна“, където те очакват:

 • 20+ тренировъчни програми (тренировки за цяло тяло, както и тренировки с наблягане на най-проблемните за всички дами зони – дупе, корем, бедра )
 • 500 + изключително вкусни рецепти – продължаваш да хапваш любимите си ястия и поддържаш топ форма;
 • Калкулатор, с който изчисляваш точно колко да ядеш от всяка рецепта за твоите цели (отслабване или задържане на форма);
 • Курс за изграждане на добри навици, който ти помага да превърнеш тренировките и храненето в начин на живот;
 •  Йога практики;
 • Достъп до затворена Фейсбук група с членовете на Студиото, с които ежедневно си помагаме и се мотивираме.

 

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!