Какво да правя, когато съм в застой (плато)?


Уникално свойство на човешкото тяло е адаптацията. Благодарение на това свойство оцеляваме като се адаптираме към заобикалящата ни среда, стреса и условията на живот.

При започване на хранителен режим и/или тренировки орагнизмът е поставен при нови условия, към които трябва да се адаптира, за да оцелее. Например хранителният режим с енергиен недостиг, с цел горене на мазнини, е стрес за тялото. То започва да се адаптира към режима и в някакъв момент това се случва и режимът, който е работил до сега – спира да работи или ефектът му е много малък.

В този момент е време да се представи нов стресор на тялото или да се прекъсне адаптацията по някакъв начин. В момента, в който хората спрат да отслабват първата реакция е да се намали още храната. Знам това, защото ежедневно си пиша с клиенти и 90% след 1 месец искат да им намаля храната, за да отслабват пак бързо. Изглежда логично, ядеш по-малко, отслабваш повече.

Но в случай на застой (плато) увеличавам храната. Логиката зад това е следната. Ако всеки път, когато се достигне застой се намалява храната, накрая ще се стигне до празна чиния. Гладуването не е метод за отслабване, след гладуване приоритетно се натрупват мазнини, вече го знам и от личен опит!

При застой в продължение на 2-3-4 дни се увеличава храната, за да се прекъсне адаптацията на организма към по-ниския енергиен прием. Това действа при над 90% от хората! Жертваш няколко дни, в които приемаш енергия колкото да поддържаш теглото си, в тези дни не намаляваш мазнини, за сметка на ускоряване на отслабването след като отново се върнеш към по-ниския енергиен прием.

След меню с енергиен недостиг и увеличаване на храната се покачва теглото веднага с поне 1 кг. – това е основно вода. В моите режими въглехидратите са намалени (но не са без въглехидрати, включвам плодове, овес, ориз, картофи, хляб, киноа, елда, булгур и много зеленчуци) и обикновено при застой давам избор от няколко вида въглехидрати (даже и шоколад), клиентът да си избере какво иска да добави към режима. Подбирам вкусни и любими въглехидрати, така че човек хем да пребори застоя, хем да хапне нещо любимо, от което може би се е лишавал до момента. Хем вкусно, хем полезно за ускоряване на отслабването.

Да се прави разлика между малко/бавно отслабване и застой. При застой не се намаляват обиколки, макар че не може да следиш всички обиколки и трябва да се познаваш дали наистина си в застой или така си мислиш, защото често клиенти си мислят, че са в застой, но не са 🙂

В момента, в който се увеличат въглехидратите се задържа вода. Клиентка ми беше писала, че цял ден пила вода след въглехидратното зареждане – нормално е. Ядеш ли въглехидрати – тялото иска вода и пиеш 🙂 Разбира се, теглото се покачва през тези дни и съветът ми е да не се теглиш, но понеже това никой не го спазва 😉 , добавям да не се гледа теглото, а да се следят обиколките. Ако се пие достатъчно вода, така че да ходиш в тоалетната на всеки 1.5-2 часа – няма да задържаш вода и обиколките няма да се променят. В този момент, за да не полудееш, че отново си връщаш свалените килограми – следиш обиколките 🙂

Ще обобщя: когато следваш хранителен режим с енергиен недостиг и достигнеш застой – за няколко дни увеличи храната, позволи си нещо любимо. След това продължи да си следваш режима и ще видиш, че напредваш. След първите 4 седмици режим е нормално такова зареждане да се прави по 2 дни всяка седмица или през седмица или на 10-14 дни.

Малко оффтопик с въпроси, които получих през Фейсбук и имейл

Две читателки ме питаха за въртенето на въглехидрати. Не искам да пиша за това, защото е метод за професионални фитнес модели и културисти (разбирай нисък процент подкожни мазнини) и повечето хора нямат нужда от него. Методът работи. Лично не съм го тествала, но познавам хора, които имат страхотни резултати с въртенето на въглехидрати (сетих се за вица за един дето познавал гей 😀 ..). Моят фокус е за промяна начина на живот и въртенето на въглехидрати според мен е временен метод, който не се вписва в промяната на начина на живот. Но ако имаш високи цели и мислиш, че това е за теб, опитай и виж какво ще се получи.

Как да тренирам боса или с маратонки?
Най-естествено е да се ходи, тича, подскача бос. Обаче хората сме загубили тази способност и често се получават травми след трениране на бос крак. Ако можеш да тренираш боса – супер. Ако обаче това води до болки в стъпaлата, глезените, коленете, кръста – тогава тренирай с маратонки. Аз обичам да тренирам боса, обикновено лятото, зимата ми е студено.

Спорт и тютюнопушене
Не съм проучвала темата и нищо не мога да кажа от научна гледна точка. Общоприетото мнение е, че тютюнопушенето води до сериозни заболявания. Личен избор е дали да пушиш или не.

Как да се стегнем без да отслабваме много?
/Ей, този въпрос ще ме преследва вечно, явно правя нещо, с което да го привличам (ако знаеш как да спра този въпрос, моля помогни ми!)/

Стягане означава, че имаш малко мазнини. Дали имаш само да се стягаш или да отслабваш 10-20 килограма, методът е един и същ – хранене и тренировки. Стягането е по-трудно. Не си мисли, че като имаш само 1 кг. излишни мазнини това ще е по-лесно отколкото да свалиш 10 кг мазнини. Няма такова нещо. Стягането отнема време, усилия, воля, търпение и понеже не си с наднормено тегло смяташ, че времето за постигане на целта е право пропорционално на килограмите които искаш да свалиш. Обратно пропорционално е! Ако имаш да сваляш 1 килограм мазнини (защото това, което искаш да стегнеш са мазнини, а те не се стягат) това отнема доста време в повечето случаи. Въоръжи се с търпение, следи си обиколките, защото при стягането килограмите ще те подведат. Ще покачиш 500 гр. мускули от тренировките и ще се чудиш защо кантарът не спада. Не спада, защото ако до сега не си тренирала тялото ти се адаптира към новия стрес (тренировките) като изгражда повече мускули, за да поеме натоварването, на което го подлагаш.

Как да намаля бричовете
За съжаление няма начин да сваляш от конкретна зона. Въпрос на късмет – гени, хормони. Не мога да предложа работеща рецепта. Следваш режим, тренираш и се надяваш да се получи.

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!