Кога да спрем с отслабването и да минем в режим „радвам се на живота“ 🙂


Какво е нормално тегло?

Това е тегло, което не застрашава здравето и се чувстваме добре с него. Не е тегло, с което задължително се харесваме. Можем да сме със здравословно тегло и с +5-7 повече килограма от това, което най-много се харесваме. Как се харесваме и какво е оптималното тегло, за да сме здрави и подготвени за неочаквани ситуации, са 2 различни неща.

От опит знам, че хората искаме точни числа, за да измерим какво е нормално и как ни е добре. Най-общо казано е височината в сантиметри минус 105-110. Например за жена 165 см, здравословното тегло е 55-60 кг. Разбира се има изключения, но в тази статия обобщавам какво най-често срещам като разбирания от хората, с които работя.

Съвсем различно е как се харесваме, обикновено хората се харесват ръста минус 110-115 см. За жена 165 см, това означава 50-55 кг.

Към какво според мен трябва да се стремим

Уточнявам, че теглото е относително нещо и сбор от кости, мазнини мускули, вода. Може да тежим 50 кг с различно съотношение между горните 4 и да изглеждаме по съвсем различен начин, независимо, че и в двата случая тежим 50 кг.

Стремежът е към визия/тегло, което поддържаме без да правим нищо повече от това да се храним с качествена храна и да тренираме редовно.

Повечето хора, с които работя, искат да свалят 10-20 кг. 10 кг се свалят за около 3-4 месеца, 20 кг за 6 или повече месеци (използвам осреднени данни, на всеки човек различно време му отнема). Хората, които имат да свалят над 20 кг, могат да го направят, като само обърнат внимание на това какво ядат и да започнат редовни тренировки.

При над 15-20 кг наднормено тегло не е нужно да се внимава точно колко се яде. Като се спрат боклуците, започва да се редуцира теглото. За под 10-15 кг наднормено тегло, личният ми опит показва, че е нужно да се внимава и с количествата. Отново уточнявам, че обобщавам и може да има изключения и в двете посоки.

От значение ли са 1-5 кг за еволюцията и здравето

Не, не са от значение. Въпросът е да преборим суетата и да се приемем с няколко килограма повече от това, което ни се иска. Забелязала съм, че това се получава след 2-3 години редовно следене какво и колко се яде и вманиачено трениране (и себе си включвам тук).

Какво означават няколко килограма повече

Означава, че няма да сме супер релефни и да ни си вижда всеки мускул. Обаче релефното състояние изисква нон стоп поддръжка и внимание, освен в случаите, в които се получава от само себе си (по незнайни причини).

На снимката в началото на статията вляво съм 51.5 кг (юли 2015), вдясно 53.5 кг (май 2016). И за двете не съм полагала усилия, просто така се случиха. По-малкото килограми са в период, когато нямах апетит (може би защото реших да тренирам по-малко).

Повечето килограми се получиха постепенно докато си хапвах без да мисля колко ям, следвах апетита и глада. За експеримента известно време записвах какво и колко ям и видях, че съм сита с около 2100-2300 калории (за който има нужда от точни числа, макар че те се отнасят за мен и не биха помогнали на никой).

Нито съм се тъпкала с храна, нито съм стояла гладна. Имам правило да ям, само когато съм гладна. В някои дни видях че съм стигала 2700 калории, но на следващия ден съм приемала по-малко храна. Когато дълго време практикуваш хранене с качествена храна, апетитът се регулира и ако хапнеш повече, след това по-дълго време те държи сита, затова след ден с повече храна, на следващия ям по-малко без усилие. Не е нарочно, просто не ми се яде.

Харесвам ли се с повече килограми

/в моя случай става въпрос за повече мазнини, защото не съм повишила силата си и не мисля, че са мускули, но не мога и да съм сигурна/
Да, харесвам се и съм щастлива, даже мисля, че ако кача още 2-3 кг ще съм си супер. Е, може би няма да съм мотивираща за читателите и само това ще ме накара да взема мерки да стана малко по-релефна. Иначе, ако не се снимам, ще си ям и ако кача още 2-3 кг, няма да им търся сметка.

Защо пиша тази статия

Получавам много снимки и писма от хора, с които сме работили преди 1-2-3-4 години, които все още търсят идеалната визия и не могат да се харесат. За да си щастлива ТРЯБВА ДА СЕ ХАРЕСВАШ И ДА СЕ ПРИЕМЕШ каквато си 🙂

За някои (като мен) харесването преминава през това да се видиш такава каквато искаш и да разбереш, че това не ти носи щастие автоматично. Казано с други думи, постигни релеф, стягане, оформяне и след това намери начин да поддържаш резултата без усилия.

Единственото, което трябва да правиш е да се храниш с качествена храна и да тренираш. Качествена храна е храна източник, което означава, че не е направена от друга храна – месо, риба, яйца, мляко, сирене, кашкавал, варива, ядки, плодове, зеленчуци. С тези храни източници може да готвиш колкото искаш.

Ако се налага след 6 месеца отслабване все още да си на ограничено хранене, значи трябва да преосмислиш как се приемаш. Да, има случаи, които изискват 12 и повече месеца специално меню, но това не означава 12 поредни месеца. Означава няколко месеца съобразено хранене (през тези месеци РЕДОВНО има дни, в които се яде за поддържане, а не за чистене) и след това няколко месеца задържане на постигнатото. Тялото има нужда от време да приеме новото тегло, преди да започне да сваля отново.

Ако искаш релеф, ще трябва да се съобразяваш колко ядеш.

Ако си окей да си без релеф или с малък релеф (зависи от гени, хормони и други индивидуалности), може да не се съобразяваш колко точно ядеш и да си по-свободна.

Ако пък ти е все тая за релефа, определено можеш да хапваш повече, че и да си здрава. Имам предвид, че някой друг килограм в повече си е здравословно.

Може би има момент, когато тялото ти казва, че си иска последните мазнинки, които ти желаеш да разкараш 🙂 Ще трябва да го послушаш:)

Трябва да намериш визията, която поддържаш с лекота. Не може цял живот да мислиш колко точно ядеш.

Всичко е в главите ни 🙂 Достигането на хармония не зависи от обиколките, които постигаме, от килограмите или от релефа 🙂

Работим за изграждане на навици, нагласа и това да обичаш себе си 🙂

Бъди щастлива, Прекрасна!

Руми
ПП Прекрасна, каквото и да правиш, подкрепям те и няма да те соча с пръст и да те съдя. Само ще те информирам, ако залиташ в неподходяща за теб посока, а ти ще прецениш как да постъпиш. Ако искаш релеф, ще ти помогна да го постигнеш. Надявам се това да те направи уверена в силите ти и да си щастлива!

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!