Магнезий – защо е важен за здравето (част 1)


Защо магнезият е важен за здравето, част 1. Снимка на плодове и зеленчуци, бобови и други, съдържащи магнезий.

Магнезий – ключовият фактор за гладкото функциониране на различни жизненоважни органи и системи в тялото.

Сърцето, костите, мускулите и нервите не биха могли да работят добре без достатъчно магнезий, а дефицитът му може да доведе до нежелани невромускулни, сърдечни, нервни разстройства или костни проблеми.

Като един от най-разпространените минерали на земята, той е лесно достъпен за всички живи организми, тъй като неговите соли са лесно разтворими във вода.

В растенията магнезият е градивен елемент на хлорофила – сложно химично съединение, което придава зеления цвят на растенията и играе важна роля в процеса на фотосинтеза.

В човешкото тяло магнезият e 4-тия най-разпространен макроелемент и вторият най-разпространен вътреклетъчен катион, който участва в различни ензимни реакции.

Например действа като кофактор на повече от 300 ензима, които регулират различни биохимични процеси в тялото, включително синтез на протеин, енергиен метаболизъм (производство на енергия – АТФ), мускулна и нервна функция, контрол на кръвната захар и регулиране на кръвното налягане.

Магнезият е необходим за синтеза на ДНК, РНК и антиоксиданта глутатион, както и за изграждането на здрави кости.

Участва в транспортирането на калциеви и калиеви йони през клетъчните мембрани, което е от особено значение за проводимостта на нервните импулси, мускулната контракция и нормалния сърдечен ритъм.

В организма на възрастния човек се съдържа около 25 г магнезий. 60% от това количеството се намира в костите, останалото е в меките тъкани и по-малко от 1% е в кръвния серум.

Най-често използваният метод за определяне на количеството магнезий в организма (оценка на магнезиев статус) е измерването на серумната му концентрация. За нормални серумни концентрации на магнезий се считат тези между 0,75 и 0,95 милимола (mmol)/L.

Ползите за здравето

1. Костно здраве

Когато чуем здрави кости, първото нещо, което ни идва наум е калций. Магнезият обаче също играе ключова роля в здравето на костите (неслучайно 60 % от него се намира в костите на човешкото тяло🙂), предотвратява загубата на костна плътност и така ни предпазва от остеопороза.

Изследване от 2013 г свързва адекватния прием на магнезий с по-висока костна плътност, подобрено образуване на костни кристали и по-нисък риск от остеопороза при жени след менопауза.

Магнезият може да подобри здравето на костите, както пряко, така и непряко, тъй като помага за регулирането на нивата на калций и витамин Д.

2. Спомага за сърдечно-съдовото здраве

Тялото се нуждае от магнезий, за да поддрържа здравето на всички мускули, включително и на най-важния – сърцето.

Проучвания показват, че хранителните добавки с магнезий биха могли да помогнат за понижаване на нивата на високо кръвно налягане (хипертония) – рисков фактор за сърдечни заболявания. Високият прием на магнезий се свързва с по-нисък риск от сърдечни заболявания, инсулт и високо кръвно налягане.

3. Предпазва от диабет тип 2, влияе положително на инсулиновата резистентност

Дефицитът на магнезий може да влоши инсулиновата резистентност – състояние предхождащо диабет тип 2. От друга страна, самата инсулинова резистентност може да причини ниски нива на магнезий.

Според преглед от 2017 г приемът на магнезиеви добавки оказва ползотворен ефект върху инсулиновата резистентност при пациенти с хипомагнезиемия като подобрява на инсулиновата чувствителност. Необходими са обаче по-мащабни проучвания за по-дълъг период на лечение, за да се потвърди това заключение.

Според изследванията хората, които консумират храна богата на магнезий, имат по-малък риск от диабет тип 2.

При голяма част от хората (около 48%), страдащи от диабет тип 2, се забелязва магнезиев дефицит. Диабетът предизвиква засилена загуба на магнезий през уринарния тракт. Така нарушеният магнезиев баланс в организма води до проблеми със секретирането на инсулина, който регулира нивото на кръвната захар в организма.

4. Подобрява качеството на съня

Магнезиевите добавки се използват като средство за лечение при проблеми със съня като безсъние. За качествен и продължителен сън е необходимо мозъкът и нервната система да са релаксирани.

Магнезият подпомага този процес като активира невротрансмитера гама-аминомаслената киселина – GABA, който блокира или подтиска определени мозъчни сигнали и намалява активността на нервната система.

Помагайки за успокояването на нервната система магнезият спомага за подготвяне на тялото и ума за сън.

Проучване при 3964 възрастни свързва увеличения прием на този минерал с подобрения в качеството и продължителността на съня.

5. Помага при мигрена

Дефицитът на магнезий може да засегне невротрансмитерите, по този начин да ограничи свиването на кръвоносните съдове – фактори, които лекарите свързват с мигрена. В тази връзка магнезиевата терапия може да помогне за облекчаване или предотвратяване на мигренозно главоболие.

Систематичен преглед от 2017 г посочва, че магнезиевата терапия може да бъде полезна за предотвратяване на мигрена. Авторите предполагат, че приемането на 600 mg магнезиев цитрат изглежда безопасна и ефективна стратегия за превенция.

Американската фондация за мигрена съобщава че, магнезиевият оксид често се използва под формата на хапчета за предотвратяване на мигрена, обикновено в доза от 400-600 mg на ден.

Тъй като количеството на магнезий с цел облекчаване или предотвратяване на мигренозно главоболие би могло да бъде над препоръчителните стойности, добре е този вид терапия да става само под лекарско ръководството.

6. Облекчава симптомите на ПМС (предменстурален синдром)

Предменстуралният синдром често е свързан със симптоми като подуване на корема, задържане на вода, коремни спазми, раздразнителност и други.

Някои изследвания предполагат, че приемането на магнезиеви добавки заедно с витамин B-6 може да подобри симптомите на ПМС.

Това може да се дължи на факта, че нивата на магнезий варират през целия менструален цикъл, което може да влоши симптомите на ПМС при тези, които имат дефицит.

Въпреки това, се счита, че са необходими допълнителни проучвания за връзката между магнезия и ПМС.

7. Помага при тревожност, бори се с депресията

Магнезият е от решаващо значение за поддържане на нормалната мозъчна функция и може да помогне за подобряване на психичното здраве при състояния на тревожност, стрес, депресия.

Според проучване ниските нива на магнезий може да имат връзка с по-високи нива на тревожност. Това отчасти се дължи на активността в оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза (HPA), която е набор от три жлези, които контролират реакцията на човека към стреса.

Счита се, че магнезият би могъл да помогне за намаляване на симптомите на тревожност и стрес.

Дефицитът на магнезий увеличава с 22% риска от депресия, защото като антиоксидант той се бори с оксидативния стрес.

Нещо повече, различни изследвания показват, че добавки с магнезий биха могли да намалят симптомите на депресия.

Съдържанието на статията е с информативно предназначение и не е медицински съвет. Този материал няма за цел да предостави методи или указания за лечение на заболявания. Само твоят лекар може да определи какво е подходящо за теб в зависимост от специфичните ти нужди.

Прекрасна, очаквай продължението на статията – Защо магнезият е важен за здравето, част 2.

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!