Как да се справим успешно с обучението на децата от вкъщи


Прекрасни, тази статия е подготвена от родители на ученици от моя екип 🙂 Тук са събрани техните съвети как се справят с домашното училище.

В момента целият екип работим от вкъщи, освен един човек, който изпраща поръчките на козметиката. Най-малкият ученик на екипа е втори клас, най-големият дванадесети.

Споделяме нашия опит и какво работи за нас. Не сме специалисти по темата домашно училище. Но пък целият екипа има огромен опит да работим от къщи и да сме с високо работспособност и силно мотиварни. Това е така, защото имаме рутина, която работи за нас.

Приятно четене 🙂

Руми

–––––––––––

Тези дни родителите се сблъскваме челно с темата за домашно училище. На децата идват задания от няколко различни платформи, вайбър, месинджър и всякакви неподозирани информационни канали. Един разбрал едно, друг друго. Срокове се гонят, въпроси летят, купища неразбории и неясноти по материала. Изглежда като пълен хаос! А ако вкъщи имате 2-3 ученика, в различни класове, които учат по различни платформи и имат въпроси … Какво да направим? Как да сложим ред в хаоса?

Нека да опитаме да приложим в ежедневието си изброените по-долу препоръки, така че да помогнем и покажем на децата (и себе си), че има начин и че можем са се справим чудесно и в тази ситуация 🙂 Трудностите ни развиват, това е ясно. Едва ли преди две седмици сме си представяли, че в България скоро ще се внедри електронното обучение. Е, няма да се лъжем, че системата е отлична, но важното е да се концентрираме и адекватно да се справим с възникналата ситуация.

Не се стремим да бъдем перфектни, а щастливи! Правим максимума според ситуацията 🙂

Планирайте и определете приоритети – oсновните предмети

Ако не сте учител (по всяка вероятност не разполагате с цял ден, защото жонглирате със своята работа и ролята на учител), си определете реалистични цели. Опитите да отговорите на всички изисквания в срок и на 100%, най-вероятно ще изнервят и вас, и децата. Съсредоточете се върху основните предмети, които са най-важни за вашите деца: български език, математика, чужд език (могат да бъдат и други в зависимост от възрастта на децата, профила, конкретното учебно заведение и програмата). Достатъчно е да имате увереност, че правите най-доброто, на което сте способни в този момент, а е ясно, че го правите! Бъдете спокойни, ще откриете ритъма. Приемете това като нова работа, скоро ще влезете в крачка. И вие и децата 🙂

Отворете своето училище

Може би всеки родител в даден момент си е представял, че може да поеме обучението на детето си в свои ръце и да го организира по начин, по който смята, че ще е най-успешен. Ето сега имате този шанс! Време е да посрещнете своите ученици!

Децата обикновено идват с въпроса „Защо?“. Това им помага да разберат, защо е нужно да правят едно или друго. За всеки дом „Защото“ ще е различно, но отговорът не бива да е „Защото така казвам!“. Предоставяйте им възможности между, които да избират, за да не се чувстват притиснати нито от време, нито от чужди решения. Да изберат, с кой предмет да започнат и защо (ако тяхното училище позволява това. Някои училища все още продължават да вървят по училищната програма и не би било възможно да се приложи тази препоръка. Но, може да предложите на децата да изберат по кой предмет първо да си напишат домашното). Да изберат, как да го направят и защо. Изборът е страхотен мотиватор! Важно е децата да знаят, че нещо зависи от тях.

Тук ролята на родителя е да води детето към неговите решения. Родителят може да помогне със съвет и гледна точка за по-ефикасно свършване на работата. Но нека детето да бъде основния действащ. Включете децата в дискусии по различни теми и предмети: домашни, начини на изпълнение и други. И след като те са проявили интерес и желание за работа, може да установите и „училищните“ правила, които засягат: използване на телефон за други цели освен учене, калкулатор, „обмяна“ на домашни работи (преписване), старт и край на „часове“, „междучасия“ и други.

Свеж старт на деня – създайте рутина

Опитът показва, че и деца и възрастни реагираме по-добре на предизвикателствата, когато има структура или по друг начин казано – рутина. Опитайте се да създадете домашна училищна програма – ставане от сън (не е необходимо да е 6:30, но да е сутринта 🙂 ), тоалет, обличане (важно е да не учат по пижами), закуска и часовете започват. Да се редуват учене и почивка. Хубаво е почивката да е активна, очите да отморяват. Да се гледат отдалечени предмети, да се сменя фокуса. Да се тренира тялото (това е чудесна тренировка за ученици). В училището учителите нямат възможност непрекъснато да обръщат внимание на стойката на децата. Вие можете да ги наблюдавате изкъсо и да им давате препоръки как да седят, така че да запазят стойката си правилна. Също, да обърнете внимание и на очите им. Да отпочиват и да правят упражнение с фокусиране на близки и далечни предмети. Това е чудесно упражнение за очи! Може да разделите деня на блокове: сутрешен и следобеден блок (разделени с обяд и обедна почивка), в които се редуват учене с активна почивка.

Определете работно място, тяхната „класна“ стая, с достатъчно естествена светлина. Нека да не работят на леглата или разпилени из целия дом. Когато работят, са в „класната стая“, когато излизат от нея, значи са почивка. Така децата по-лесно ще превключват от режим работа към режим почивка и обратното, защото ще асоциират „класната стая“ с учене.

За родителите, които работят от дома си: всяко нещо, което помага на вас да организирате работата си, ще помогне и на децата в такъв момент.

В началото ролята ви ще бъде първостенна и ще се наложи да следите за изпълнението на графика, но след кратко време на адаптация децата ще свикнат. Дайте време и на себе си и на тях!

Преподаване на основните предмети

Помните ли кой ви беше любимият учител, когато бяхте ученици? Дори и да не помните, сега е моментът да бъдете този учител. Разбира се, не по всеки предмет и не с всяко дете ще се налага тази роля, но ако се наложи да влезете в такава, бъдете учителя, когото вашето дете ще хареса. Децата възприемат само от хора, които харесват.

За радост класът ви е малък 🙂 Сега детето няма с кого да се съревновава, а вместо това може да се фокусира върху собствения си напредък!

Много добър похват за оттрениране на наученото е смяната на ролите. След като сте „предали“ урока, обърнете ролите. Нека сега детето влезе в ролята на учител. И отново може да му дадете право на избор: нека детето само да планира собствения си урок и как да ви изпита. Ако иска, може и оценка да ви сложи!

Добрият учител е наблюдателен и гъвкав. Твърдоглавието и инатът са различни от това да бъдеш строг. Ако нещата не вървят гладко, не бъдете твърдоглави и свръх взискателни към себе си и детето. Опитайте и намерете „златната среда“. Не бъдете перфекционисти. Нищо няма стане, ако подточка в) е грешна или домашното е пуснато с ден закъснение. Всяко дете учи със свои темпове и по свой начин. Сега е точният момент това да бъде приложено на практика. Сега е моментът да вдъхновим децата да търсят знание и да заобичат процеса!

Не можеш да обясниш, ако не знаеш

Що е то специфичен топлинен капацитет на тяло? Защо 3х0=0? Как се решават модулни неравенства? Каква е ролята на ООН между двете световни войни? Как да обясним за стрелките на часовника, когато второкласникът познава само дигиталния?

И още много, толкова различни и необичайни въпроси, за които не сте се замисляли никога или поне не скоро 🙂 Вече наистина стана интересно!

Малко ще се доближите до работата на учителя. Не е лесно, нали? 🙂 Може би ще се наложи да почетете малко, за да си опресните знанията и след тази „ваканция“ да бъдете по-снизходителни, както към учителските пропуски, така и към „неуспехите“ на децата си в училище. Но да махнем розовите очила, без усилие от ваша страна, няма да стане! Нужно е да се ангажирате.

Ако децата ходят на спорт и в момента имат организирани класове онлайн, може да се включите да тренирате заедно. Със сигурност ще се радват да ви покажат на какво са способни 🙂

Добрият учител също дава и пример. Правете нещата, които проповядвате, за да ви се доверят децата: следвайте своя план, тренирайте, работете, почивайте, хранете се здравословно и се радвайте на живота и пролетта! Бъдете позитивни и поощрявайте всеки успех, няма по-добра мотивация от това 🙂

Нека децата имат време само за себе си

Ученето е учене, но не може да бъде непрекъсното. Хубаво е всеки ден децата да отделеят време само за себе си, правейки нещата, които ги зареждат най-много (конферентни разговори с приятели, игри, рисуване, танци, гимнастика и много други). Така ще имат сили за предизвикателствата на деня.

П.С. И все пак, ако имате тийнейджър(и) у дома, и програмата не потръгне толкова леко, не забравяйте: останете спокойни, не бъдете перфекционисти! Важното е да запазите себе си и децата физически и емоционално здрави! Успешен учебен срок!


Статията е вдъхновена от: www.msn.com/en-xl/lifestyle/homeandfamily/homeschooling-five-ways-to-keep-your-kids-learning-happy-and-healthy/ar-BB11oAvH?ocid=spartandhp

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!