Пролетна умора и липса на енергия


зеленчуков суров сос

Напоследък зачестиха писмата с молба да пиша за пролетната умора. И така имаме план за действие 🙂 , който вече следвам и виждам, че дава резултат, пълна съм с енергия и макар да не си личи по малкото статии напоследък, работя страшно много и нямам умора 🙂

Ето го и планът:
1. Всеки ден доза слънце, минимум 15 минути
2. Наспивам се
3. Ям много естествени витамини и минерали

По точка 1: Хубаво е, че сменихме времето, защото вече мога да хвана малко слънце 🙂 Обикновено спа до късно (10 часа), после отговарям на имейли, тренировка (ако мисля нова отнема доста време), закуско-обяд, душ и то станало 16 часа. Обаче вече е пролет и в 16 часа има слънце. Разхождам се, купувам огромна торба със зеленчуци плодове, продукти за вечеря. Винаги пазарувам ден за ден, така имам повод да се разходя.

По точка 2: Лягам си много късно, често след 2 часа и обичам сутрин да се събудя сама без аларма. След гладуването сякаш имам нужда от по-малко сън. Имам дни само с 5 часа сън, което преди означаваше много лош ден, липса на енергия и увеличен апетит (тялото има нужда от сън и бърка това с липса на енергия, която иска да си набави с повече храна, поне при мен е така). Имам дни с 8-9 часа сън. Не му мисля, спа колкото ми се спи.

Забележка: гладувах заради здравословен проблем (който се реши), а не за да отслабвам и сега виждам защо след плодове и гладуване масово се напълнява. Защото като увеличиш храната излишъкът се трупа като мазнини веднага. В момента много внимавам колко ям, за да не замазнея! Все още съм -2 кг от предишното ми тегло и това са -2 кг мускули, които за 2-4 седмици няма как да си върна и ако си върна теглото бързо, ще си върна основно мазнини, защото мускули се правят бавно и постепенно. В интерес на истината не държа на всяка цена и бързо да си върна мускулите, когато-тогава, не бързам.

По точка 3: ям космично големи количества зеленчуци и много плодове. Днес закуско-обядвах с:
50 гр. бадеми (накиснах ги от 12 до 15 часа)
1 с.л. ленено семе (пак за 3 часа накиснах)
1 малка маруля, зелена къдрава
1 малка маруля, червена
1 домат
2 червени чушки
2 моркова
Оцет

proletna-umora-2

Ако това се нареже на салата – става огромно плашеща 😉 Обаче ако се сложи в кухненския робот не изглежда толкова страшно. Първо пасирам бадемите и лененото семе. Днес към 12 часа реших, че ще обядвам бадеми и ги накиснах докато работя и тренирам, но понякога ги ям ненакиснати. По-добре е да се накисват за 1 нощ, заради фитиновата киселина и лектините.

Фитинова киселина – това е формата, под която растенията съхраняват фосфор, и която в храносмилателната система блокира усвояването на минерали – цинк, желязо, магнезий и други.

Фитаза е ензимът, който неутрализира фитиновата киселина и освобождава фосфора. Този ензим се съдържа в растенията, които имат фитинова киселина. За да се задейства ензимът фитаза, растенията трябва да бъдат накисвани на топло и след това сготвяни. Някои хора притежават по-голяма възможност да произвеждат фитаза чрез бактерии в храносмилателната система и затова имат по-голяма толерантност към храни, които съдържат фитинова киселина.

бадеми и авокадо калории

Напоследък всеки ден ям по 1 авокадо, много върви към витаминозния зеленчуков бъркоч 😀 , но от време на време си почивам от някоя храна и затова заместих авокадото с бадеми – и двете са мазни, съдържат протеин, въглехидрати, фибри, витамини и минерали.

Десерт: 500 гр. ябълки

proletna-umora-3

Освен микро и макро нутриенти забелязала съм, че имаме нужда и от обем, за да се заситим. Съветвам всички клиенти 2 пъти дневно да хапват голяма салата, в която има зелении (маруля, айсберг, спанак, броколи, магданоз, копър, зелен лук и чесец, рукола и др.)

Предизвиквам те

(утре ще питам изяде ли си зеленчука 😉 )

Всеки ден да изяждаш следното:
1 маруля
2 домата
1 краставица
2 червени чушки
2 моркова
Шепа спанак (даже и да не го обичаш, такова малко количество не се усеща)
Връзка магданоз

Може да заместваш горните зеленчуци и да добавяш разнообразие с: цвекло, зеле, целина, рукола, айсберг и каквито зеленчуци обичаш. Стремежът е да се хапват сурови, за да се възползваме от витамините. Може на 2 или 3 пъти да хапнеш горните зеленчуци, въпросът е да ги изядеш.

Има и странични ползи – при такова хранене се чувстваш сита и нямаш място за храни, които носят само калории (без витамини и минерали). Освен това може да ядеш колкото искаш плодове, но не ядеш хляб, картофи, ориз и др. подобни.

Утре чакам да споделиш какъв зеленчуков бъркоч си хапнала 🙂

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!