Здравето на червата (част 1). Какво е микробиом и защо е толкова важен?


Снимка на бележка за здравето на червата и какво значи микробиом.

Прекрасна ❤️ това е началото на една голяма тема – здравето на червата. Ще я разгледаме в две части.

Червата са уникална и много важна част от човешкото тяло. Проблемите в червата се отразяват на всички нива в организма.
Здрави черва = добър имунитет = здраво тяло

Може и така да синтезираме, но нека разберем повече по темата.

Какво е значението на здравето на черватa? какво е чревен микробиом и защо е толкова важен?

Червата са известни като „вторият мозък“, тъй като произвеждат много от същите невротрансмитери и химикали, отделяни от нервите, необходими за комуникация с други нерви и тъкани.

Червата и мозъкът са свързани чрез съвместно „партньорство“, наречено мозъчно-чревна ос. По нея вървят биохимични сигнали, най-вече от червата към централната нервна система (ЦНС) и по-малко по обратния път – от ЦНС към червата.

Ако имаш интерес по темата, виж тази книга „Черво с чар“.

Имаш много бактерии в тялото си, Прекрасна. Повечето са добри за теб. Някои от тях се намират върху кожата, създавайки кожния микробиом. Други се намират носа и устата. А трети – в червата, образувайки чревния микробиом.

Тези, които се намират в червата ти, не само ти помагат да усвояваш храната, те действат в цялото тяло и имат отношение и към физическото, и към психическото здраве.

Чревният микробиом, това са всички микроорганизми, включително бактерии, гъбички и вируси, които живеят в храносмилателния ти тракт. Те ти помагат да разграждаш храната, превръщайки я в хранителни вещества, които тялото ти може да използва. С няколко думи: червата казват, кое да остане в тялото, кое да бъде изхвърлено.

В червата има и „добри“ и „лоши“ бактерии. „Добрите“ не само помагат при храносмилането. Те помагат на тялото ти да държи „лошите“ бактерии под контрол и се размножават толкова бързо, че вредният вид няма място за растеж.

Когато имаш здравословен баланс на бактериите в червата, това се нарича равновесие. То обаче може да се изгуби, ако „лошите“ надвият „добрите“. Смята се, че заболявания като Болест на Крон, язвен колит, синдром на раздразнените черва, затлъстяване и други се дължат на лоши бактерии в чревния микробиом.

Ролята на микробиома не се ограничава само до здравето на червата, а се простира из целия организъм. Ето как:

Здравето на червата и сърцето

Как са свързани червата и сърцето? Имат ли изобщо връзка?
Изследванията показват, че може да има връзка, но тя се движи в една посока – от червата към сърцето. Поддържането на чревното здраве, може да бъде средство за предпазване от сърдечни заболявания.

Един от начините, по който червата се свързват със сърцето, е чрез метаболитите. Това са вещества, които чревният микробиом създава при разграждането на храната. Един конкретен чревен метаболит (триметиламин TMA), се образува, когато чревните микроби се хранят с холин (хранително вещество, което се съдържа в червеното месо, рибата, домашните птици и яйцата).

В черния дроб TMA се превръща в триметиламин N-оксид (TMAO), вещество, силно свързано с образуването на плака, запушваща артериите.

Здравето на червата и бъбреците

Твърде много TMAO също може да доведе до хронично бъбречно заболяване.

Здравето на червата и мозъка/психиката

Червата и мозъкът са в непрекъсната връзка. Мозъкът изпраща съобщения по цялото тяло. А червата му отговорят. Веществата, произведени от бактериите в червата, могат да попаднат в кръвта. Освен това, определени нерви свързват мозъка и червата: бактериите в червата могат да изпращат сигнали през тези нерви към мозъка.
Допълнително, чревните бактерии могат да стимулират клетките на имунната система в стената на червата и имунните клетки след това могат да изпращат сигнали през нервите към мозъка.

Стигнат ли определени сигнали до мозъка, хипоталамуса и хипофизата („диригентът“ и „генералният щаб“ на жлезите с вътрешна секреция), казват коя жлеза, кой хормон да произведе. И така подавайки различни сигнали, се произвеждат различни хормони. Някои от които ни правят спокойни, други депресирани или пък тревожни.

И накрая, доказано е, че чревните бактерии влияят на нашата уязвимост към определени мозъчни заболявания, включително болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и аутизма. Например вещество, наречено синуклеин, намиращо се в мозъците на хора с болестта на Паркинсон, се произвежда от чревни бактерии и може да пътува по нерви от червата до мозъка.

Здравето на червата и затлъстяването

Нездравословният баланс в микробиома на червата може да причини кръстосани сигнали от мозъка, когато става въпрос за чувство на глад или ситост.
Изследователите смятат, че може да има връзка с хипофизната жлеза, която произвежда хормони, които помагат за регулиране на апетита. Тази жлеза може да повлияе и на баланса на бактериите в червата ви. Някои проучвания за лечение на затлъстяването изследват тази връзка.

Здравето на червата и имунитета

Всъщност около 70 процента от имунната система се намира в червата. Така че, да поддържаш храносмилателната си система в добра форма, може да бъде от ключово значение за здравето.

Здравето на червата и алергиите

Чревното здраве е тясно свързано както със сезонните, така и с хранителните алергии. Имунната система диктува, дали тялото трябва да се защити срещу определени храни и вещества от околната среда.

Когато имунната система реши, че трябва да защити тялото от „безобидно“ вещество, като лактоза, цветен прашец или друг агент от околната среда, ние изпитваме симптоми на алергия. Може да сме изложени на някои от тези алергени във въздуха или през синусите, белите дробове и кожата. Но, също така сме изложени на много алергени чрез това, което ядем и пием. Това е мястото, където червата се включват в алергичните реакции.

Най-голямата плътност на имунните клетки в тялото е в тънките черва – вероятно това е причината стомашно-чревния тракт да има толкова голямо влияние върху имунната система и алергиите.

За щастие, тази връзка ни казва къде да насочим вниманието си. Има различни стратегии за намаляване симптомите на алергия и регулиране на имунния отговор (елиминационни диети, пробиотици и други).

Най-честите хранителни алергени включват мляко, яйца, фъстъци, миди, пшеница и ядки.

Чувствителността, обикновено хранителната чувствителност, също идва от имунен отговор като алергиите, но за разлика от алергиите симптомите на чувствителността, обикновено са по-неясни и дори може да се забавят с часове. Алергичните реакции обикновено са незабавни и се случват при директен контакт с антиген.

Симптомите на чувствителност могат да включват: подуване/болка на корема, диария, запек, умора, болки в ставите или мускулите, главоболие.
Изследванията показват, че следните проблеми, свързани със здравето на червата, могат да бъдат свързани с развитието на алергии:

Ако искаш вкусни и здравословни рецепти (за здравето на червата и не само), а също и супер ефективни и кратки тренировки, ела в Онлайн студио „Прекрасна“, където те очакват:
• 20+ тренировъчни програми, с нарастващо натоварване, за да се развиваш постоянно и да няма плато
• 500 + изключително вкусни рецепти, подходящи за всеки вкус, включително пица, паста, десерти, българска и интернационална кухня. Може и трябва да ядеш любимите си ястия, за да се настроиш, че това е промяна на начина на живот, а не нещо временно.
• Калкулатор, с който изчисляваш точно колко да ядеш от всяка рецепта за твоите цели (отслабване или задържане на форма).
• Курс за изграждане на добри навици, който ти помага да превърнеш тренировките и храненето в начин на живот, работим за всякакви добри навици в него.
• Йога практики.
• Достъп до затворена Фейсбук група с членовете на Студиото, с които ежедневно си помагаме и се мотивираме.
• Предизвикателства, в които получаваш мотивация и съвети 😊

Източници:
https://www.webmd.com/digestive-disorders/ss/slideshow-how-gut-health-affects-whole-body
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/whats-the-connection-between-the-gut-and-brain-health
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3337124/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6413637/

What Do Gut Health and Allergies Have in Common?


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30213697/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26393648/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16099460/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12738465/

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!