10 признака: здравословното хранене ти е начин на живот


10 признака: здравословното хранене ти е начин на живот. Снимка на фитнес треньор Руми Илиева.

Прекрасна, по пътя към доброто здраве и красотата задължително минаваме през здравословното  хранене. То е най-големият препъникамък, макар да е най-естественото нещо на света.

Причините за това са 2:

 • Храната е много достъпна.

Можем да си набавим необходимите хранителни вещества по колкото пъти искаме на ден, достатъчно е само да отворим хладилника.

Ако сами трябваше да набавяме храната си от нулата (да садим, поливаме, берем или да ходим на лов), едва ли  щяхме да ядем толкова често и много.

По естествен начин ще има цикли, през които хапваме повече (когато има реколта или добър улов). И цикли, в които намаляваме храната, даже гладуваме (няма реколта и улов).

 • Отвсякъде ни облъчват с реклами на псевдо храна.

Добре е храненето да е предимно с храни източници – това са здравословни храни, които не са направени от други храни – плодове и зеленчуци (източници на витамини и минерали), месо, риба, яйца, мляко, източници на полезни мазнини като семена и ядки.

Да се сведат да минимум (още по-добре да се изключат напълно :)) преработените храни, пържените храни, купешките сладки изкушения, в които има само празни калории, водят до наднормено тегло и предизвикват куп здравословни предизвикателства.

10 признака, които показват, че здравословното хранене ти е станало начин на живот

Не се притеснявай, ако си далече от точките по-долу. С постоянство и време се стига до тях.

Не се случва за седмици или месеци. Отнема години. Но какво ще правиш до края на живота си 🙂

Ще тренираме и ще се храним здравословно, така че имаш време да ги постигнеш. Днешната тренировка те очаква в края на статията, не я пропускай – Тренировка за плосък корем 😃

1. Ядеш, когато си гладна или можеш

Не се замисляш, кога си яла или кога трябва да ядеш. ТРЯБВА не съществува.

Ядеш, защото искаш, защото си гладна и добре познаваш това чувство.

Не се храниш емоционално, за да задоволиш други свои потребности чрез храната. Храненето за теб е физиологична необходимост, както е дишането.

2. Храниш се по един и същ начин в делнични и почивни дни

За теб няма значение дали е понеделник или събота. Ти се храниш по един и същи начин, а не с едни същи храни. Хапваш едно също количество,  храниш се с желание и изпитваш удоволствие от храната.

Уикендите за теб не се асоциират с преяждане или награждаване от типа: „Бях супер стриктна през седмицата, сега е време да разпусна и да си позволя нещо забранено 🙃 От утре/от понеделник започвам пак да се храня задравословно.“

3. Отиваш на почивка и не се храниш по-различно

Не мислиш за храна повече или по-малко. За теб почивка означава забавление, различни видове физическа активност, за която не намираш обикновено време в ежедненвието си, релакс.

За теб почивката не е свързана с преяждане. И през ум не ти минава да се тъпчеш, защото нямаш нужда. А и храна има навсякъде, можеш да ядеш, когато си поискаш.

4. Не откачаш, когато си в нова, непредвидена ситуация или ти предстои важно събитие, което не можеш да откажеш

Винаги може да ти се случи да попаднеш в непредвидена ситуация, да ти предстои да присъстваш на важно житейско събите или купон. Но ти не откачаш като превърташ по 100 пъти през главата си, ами сега какво да ям или да не ям.

Храниш се с най-доброто за момента. Използваш случая да опиташ и не толкова добри избори и да видиш как се чувстваш. Минаваш в роля на наблюдател и детектив на собствените си усещания и емоции. Посрещаш това с радост и откривателски дух.

Не се притесняваш, че като хапнеш нещо не толкова здравословно, веднага ще ти се „лепне“ на дупето, бедрата или ханша и ще развали фигурата ти. Знаеш, че както не се влиза във форма за няколко дни, така и не се излиза от нея с едно-две различни от здравословната ти диета хранения.

5. Знаеш, че чувството на вина след хранене е пагубно 

Не изпитваш вина, след като си си позволила нещо не дотам здравословно. Напротив, наслаждаваш му се с всички сетива, макар и да знаеш, че не правиш най-добрия избор на храна в дадения момент.

Всички сме хора и от време на време няма лошо да се отдадем на някое от любимите си изкушения. Човекът, превърнал здравословното хранене в свой начин на живот, се ръководи от принципа 80/20. 80% се храня здравословно, 20% друго.

6. Никога не започваш промяна в храненето от Понеделник или от 1-ви Януари

Абсолютен индикатор за това, че здравословното хранене е твой начин на живот. За теб този първи ден от седмицата или месец от годината са просто ден/месец.

Те не са свързани с „от понеделник съм на диета, сега да си хапна като за последно“ или с новогодишното обещание „от 1-ви се стягам и започвам диета“.

Ако усещаш, че е време за промяна за теб няма значение времето, деня или месеца. Правиш я плавно, леко, с увереност, желание, ръководиш се от това как се чувстваш.

7. Адаптираш храненето и приема на течности си според това колко си спала, тренирала, почивала

Всяка промяна в хомеостазата се отразява на храненето. Ако си недоспала, знаеш че ще имаш по-голям апетит, защото тялото ти има нужда от почивка, а подава сигнал повече енергия (храна). И тогава си вземаш почивка, вместо храна.

Знаеш, че след интензивна/умерени тренировка тялото ти се нуждае от хранителни вещества (храна), за да се възстанови – да възстанови мускулната тъкан (чрез храни богати на протеин), да попълни запасите си от гликоген (чрез въглехидратни храни) и т.н.

След интензивна тренировка, особено през топлите месеци, загубата на вода и минерали чрез потта не е малка. Налага се адекватен на изразходвания прием на вода (ако се притеглиш преди и след тренировка, ще видиш, че имаш разлика в теглото. Тази разлика основно се дължи на изгубената по време на натоварването вода).

8. Наблюдаваш се как реагираш на нови храни

Не се притесняваш да експериментираш с нови храни, а го правишс радост, интересно ти е, любопитна си. Не очакваш със свито сърце какво ще се случи. Искаш да видиш какъв ще е резултатът, за да си направиш изводи какво работи за теб и какво не.

9. Не следваш определени правила или диета

Ти познаваш  добре тялото си. Знаеш кога от какво има нужа, знаеш как да задоволиш тази потребност, ръководиш се само от това какво работи за теб. Не се интересуваш от поредната нашумяла хитова диета, с която отслабваш с еди колко си килограма за няколко дни 🙂 Твоята основна цел е дългосрочна – здраве и красота.

здраве и красота = здравословно хранене + редовни тренировки

10. Не влизаш в спорове „Кое е най-доброто хранене“

И знаеш ли защо? Защото няма такова. Всичко е индивидуално. За един действа едно, за друг друго.

Прекрасна, не се притеснявай, ако дори нищо от горното не се отнася за теб. Бъди сигурна, че ще дойде време, когато ще важи и за теб.

Но, не забравяй, че за да постигнеш това е необходимо да тренираш и да правиш най-добрите осъзнати избори за себе си по отношение на храната:)

Сега е време за тренировка, днес ще работим за плоско коремче, скачай в екипа 🙃

Текстово описание на упражненията в тренировка за плосък корем.

Всяко упражнение се изпълнява по 15 пъти = 1 кръг

Изпълни общо 2 кръга и се наслаждавай на живота 🙂

Уреди: без уреди

1. Странична дъска на длани (страничен планк), противоположно коляно към лакът (15 пъти за всеки крак)

Бележка: по-лесен вариант на изпълнение от колене

2. От поза за лицева опора от колене, коляно към корем (15 пъти за всеки крак)

Бележка: по-труден вариант от поза дъска (планк)

3. От стоеж с ръце зад врат, подскок + противоположно коляно към лакът (15 двойни)

4. От дъска (планк) на лакти (успоредни ръце), ханш ляво-дясно

Бележка: по-лесен вариант на изпълнение от колене

Прекрасна, ако искаш тренировки, с които да:

 • да гориш мазнини и да оформиш стеганто тяло;
 • да имаш възможност да тренираш, където и да се намираш;
 • да подобриш настроението си и да намалиш стреса;
 • да се храниш задравословно, балансирано и вкусно с точните за теб количества храна,

ела в онлайн студио „Прекрасна“, където те очакват:

 • 20+ тренировъчни програми (включително и такива подходящи за времето, когато не си удома );
 • 500 + изключително вкусни рецепти – продължаваш да хапваш любимите си ястия и поддържаш топ форма;
 • Калкулатор, с който изчисляваш точно колко да ядеш от всяка рецепта за твоите цели (отслабване или задържане на форма);
 • Курс за изграждане на добри навици, който ти помага да превърнеш тренировките и задравословното хранене в начин на живот;
 • Йога практики;
 • Достъп до затворена Фейсбук група с членовете на Студиото, с които ежедневно си помагаме и се мотивираме.

 

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.