Има ли ефективен начин за горене на мазнините по корема?


Има ли ефективен начин за горене на мазнините по корема?

Прекрасна, няма разлика между мазнините по корема, дупето, бедрата, ръцете и т.н. Методът за тяхното стопяване е един и същ. А най-хубавото е, че докато топиш мазнините по корема, топиш и на други части по тялото. А не толкова хубавата новина е, че не можем да кажем на тялото си, откъде да гори мазнини.

Обикновено горим отвсякъде, като почти всеки човек има зони, които са много инатливи и трудно се поддават на стопяване. При жените това най-често е бричът, бедрата и ръцете, а при мъжете е коремът. Жените сравнително по-лесно свалят от талия и паласки и по-трудно от долната част на тялото (ханш и бедра). Разбира се има жени, които свалят по-трудно от корема и мъже, които свалят по-трудно от ханш. Откъде горим по-лесно и по-трудно мазнини, е в зависимост от пол, гени и тип структура на тялото.

Най-ефективният начин за стопяване на мазнини от корема, не е магическо хапче и иска постоянство, добро хранене и тренировки

Намаляването на храната и кръгови тренировки с упражнения за цялото тяло дават възможно най-бързите резултати. Не звучи като магическо хапче, но пък доказано работи 🙂

Какво означава да намалиш храната?
Приемай около 20-25% по-малко храна, като качеството й също е важно. Например, ако ядеш ориз със зеленчуци. С 2 линии (на кръст) раздели чинията на 4 равни части (ето тук има пример как). Изяж 3 части и не яж 1 част – това е пример за 25% по-малко храна. Тествай да се храниш така 2 седмици и след това оцени резултатите и ако се налага направи промени.

Има значение и какво ядеш, защото колкото по-качествена е храната, толкова по-добре се възстановяваш след тренировка. Следователно можеш да тренираш по-здраво, което означава по-бърз метаболизъм 🙂 и повече стопени мазнинки.

Храната приготвена вкъщи най-лесно се контролира за качество и количество. Използвай храни източници. Това са непреработени храни, които са съставени само от себе си, и с които можеш да приготвиш ястия.

Ето всички храни източници – зеленчуци, плодове, ядки, семена, зърнени, бобови, мляко, месо, риба, яйца, подправки. На пръв поглед списъкът изглежда много кратък, но всяка група от тези храни източници има много членове и могат да се приготвят изключително вкусни ястия.

Храната много често е препъникамъкът, когато искаме да горим мазнини. В готовите, пакетирани храни и ястията в ресторантите има скрити много неща, които не подозираме, че хапваме, и които ни саботират. Например, салатите в заведение са подправени с поне 30 г мазнина, която е около 300 ккал, ей така, само със салатата. Или със сос, който не знаеш какво съдържа, и който също добавя скрита енергия към храненето. Като добавим и една напитка, реално не си яла все още, а си напред с поне 500 ккал.

Не искам да те обезкуражавам да не ядеш на заведения, а да внимаваш с избора на храна и да питаш как тя е приготвена. Избирай ястия, които са приготвени от храни източници, без сосове. Аз обожавам да хапвам на ресторант, защото съм кулинар и обичам да опитвам нови вкусове. Имам изключително високи изисквания към храната и винаги питам кое как е приготвено, какви продукти използват и тогава решавам какво да си поръчам. Но по-голяма част от храната в нашето семейство е домашно приготвена от мен, защото храната е здраве и имам късмета да обичам да готвя и да експериментирам с нови комбинации на храните източници.

Когато искаме да горим мазнини е важно да приемаме толкова и такава храна, така че да може тялото ни да се обърне за енергия към своите запаси – подкожните мазнини. Защото, ако постоянно приемаме храна, тялото гори нея за енергия и никога не стига до запасите си. Количеството храна, което се приема, трябва да е по-малко от това, което имаме нужда, за да започнат да се използват за енергия складираните подкожни мазнини.

Колкото по-непреработена и качествена е храната, толкова е по-богата на витамини и минирали. Това е изключително важно за здравето на всеки човек, а за трениращите е жизнено необходимо. Ако тренираме здраво, но се храним некачествено, не правим нищо добро.

Трениращите хора имат нужда от повече витамини и минерали от нетрениращите. Затова е важно храната да е качествена и предимно от храните източници. Има и качествени пакетирани храни, които са изключително удобни и пестят време. Съветът ми е да се чете етикета и да се провери дали са направени само от храни източници.

Колко всъщност да ядеш, как да разбереш точно колко?

За да горим мазнини – от корема или другаде, трябва да приемаме по-малко енергия от колкото имаме нужда. Единият начин е като ядеш 25% по-малко, примерът от по-горе с разделяне на чинията на 4 равни части. Другият е чрез експертно подготвени менюта, в които има калкулатор, с който пресмяташ от колко енергия имаш нужда, в зависимост от това колко тренираш, години, килограми, ръст.

Например, ако калкулаторът от Менюто покаже да приемаш 1500 ккал на ден, избираш си от менюто 3 рецепти по 500 ккал, ако искаш да хапваш 3 пъти на ден. В менюто всичко е калкулирано за теб, така че само избираш какво ти се яде, грабваш рецептата и я приготвяш за под 30 минути. Рецептите са лесни, бързи и подходящи за хора, които не обичат да готвят, дааа, знам, че не всеки обича да готви като мен 🙂

Вземи Пъстро меню от тук – подходящо за всички сезони. Лесни и бързи, до 30 минути за приготвяне, рецепти.

Вземи Лятно меню от тук – с летни продукти и рецепти и информация как да включиш сладолед, коктейли биричка и много други неща от фонда и аз съм човек.

Вземи Зимно меню от тук – с традиционни рецепти от цял свят, адаптирани от мен, така че да поддържат перфектната ти форма и да се приготвят до 30 минути.

Втората съставка за бързо и качествено горене на мазнини е тренировката

Има различни видове тренировки и не всички са така ефективни.

Давам пример за неефективни упражнения, като изолирани упражнения за ръце, с които жените тренират бицепс и трицепс. Това е загуба на време, ако няма да ставаш културистка. Единствената причина да правиш такива упражнения е, че са по-лесни за начинаещ, но пък ефективността им е по-ниска за горене на енергия от упражнения, в които участват повече и по-големи мускули.

Колкото повече мускули участват в едно упражнение, толкова повече енергия гориш. Колкото по-големи мускулни групи тренираш, толкова повече енергия гориш, не само по време на тренировката, но и след нея, когато тече възстановяването (например докато гледаш телевизия).

Пример за големи мускулни групи – бедра, дупе, гръб, гърди – колкото повече упражнения за тези мускули имаш, толкова по-бързо гориш мазнини от всякъде. Пример за малки мускулни групи – ръце, рамене, прасци.

В моите тренировки тренирам най-вече с упражнения за големи мускулни групи, а най-хубавото е, че така тренирам и малките мускули, като ръце например, без да губя време за изолирано упражнение, което натоварва ръцете. Когато тренираме гръб, участва и бицепсът, затова няма нужда от упраженния специално за бицепс. Когато тренираме гърди, участва трицепс, затова не губя време с упражнения за трицепс, които горят и много малко енергия.

Тази програма със 7 и 13 минутни тренировки е с упражнения за големи мускулни групи, които ускоряват метаболизма и гориш мазнини.

Двете съставки хранене и тренировки трябва да се използват заедно, за да дават резултат

Нещо изключително важно – тренировките и храненето трябва да се приложат заедно, за да дадат резултат. Въпреки това, в началото съветът ми е да започнеш с едно от двете, за да не се промени животът ти твърде много. Много промени наведнъж водят до стрес и невъзможност да се поддържат дълго време промените. За да тренираш редовно и за да се храниш добре редовно, това трябва да стане начин на живот, което се случва постепенно. Колкото по-плавно направиш промяната, толкова по-голям шанс има да стане начин на живот, а не временно занимание. Имам опит с над 10 000 клиенти и най-успешните са тези, които си дават време и приемат, че няма да отслабват за 1-2 месеца.

Избери с кое ще започнеш (тренировки или хранене) и след като свикнеш с него, добави и втората съставка.

Ако имаш по-голямо желание да тренираш, отколкото да си приготвяш храна, започни с упражненията първо. Виж в тази статия от какво имаш нужда, за да започнеш тренировки.

Предполагам нямаш търпение да влезеш във форма и не искаш да правиш нищо плавно и постепенно 🙂

Най-бързият начин е хранене и тренировки заедно. Ако искаш да го направиш с най-малко стрес, и да съм то теб, докато се случва промяната, изпрати ми имейл и ще ти изготвя програма, лично за теб. Тук може да видиш отзиви от клиенти, с които съм работила.

За финал искам да ти остане това: промяната, която се случва постепенно, остава за цял живот. Горене на мазнини се постига с хранене и тренировки заедно, като в началото може да започнеш само с едното, за да не е стресиращо.

Източници
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17596787

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!