Защо копнееш за сладко, причини и 5 начина как да пребориш този навик


Различни видове шоколадови бонбони, защо копнееш за сладко

Прекрасна ❤️ често ли копнееш за сладко? Ако отговорът е „Да“, тази статия ще ти е много полезна!

През последните години (особено!), захарта е почти навсякъде. Добавена е към стотици, дори хиляди продукти (напитки, консервирани храни, сладкиши, плодове и много други преработени храни), присъстваща в рекламите, в ежeдневната и празничната трапеза… Как да не започнеш да копнееш за сладко? 😐

Според изследване от 2018 г., желанието за сладко е толкова често срещано, че някои изследователи се чудят дали не сме развили култура, създаваща навици, когато става дума за копнеж за захар.

Нека разгледаме по-отблизо въпроса 🔎

Причините да копнееш за сладко (захар) могат да се разделят на 2 вида:

👉 физиологични/хормонални
👉 психологически/емоционални

Обуславяне на модели

Това какво ядеш, кога го хапваш, защо и по колко може да се превърне в модел на поведение.

Например, сладките и декадентските ястия често се свързват с ярки спомени за храна на социални събирания, като празници, партита и семейни събирания. Ако мислиш за кекса на баба или за козунака на мама, може да ти липсват членовете на семейството ти и емоциите, които свързваш с тях (любов, грижа, топлина), а не самата храна. Виж повече в статията за емоционалното хранене.

В друг случай може да си свикнала да се възнаграждаваш с храна (често се черпим именно със сладко, когато отбелязваме някакво значимо постижение – повишение, взет изпит, раждане на дете и други).

Накратко, може да копнееш за сладко, защото умът и тялото ти са обучени да жадуват за него. Интензивното желание може да създаде навик. А навиците може да се променят. Формулата за изграждане на навик е: Лесно изпълнима цел + повтаряне + редовност + повторение = нов навик.

Можеш да прочетеш повече за това как да изградиш навик в тази статия.

Стрес

Човешкото тяло реагира на стреса чрез секретиране на хормони, които също са свързани с желанието за храна. В проучване, хормонът на стреса кортизол, както и хормонът грелин се свързват с желанието за сладки храни, например.

Сън

Ако не си доспиваш или не спиш качествено (2 различни неща са) е много вероятно да копнееш за сладко и съответно да прекалиш с него (но също може и със солена или тестена храна). Когато енергията ти е спаднала, е съвсем логично да искаш да я повишиш.

Със сигурност знаеш, че консумирането на твърде много захар не е добре. Може дори да си мислиш, че не ядеш никаква захар, но замисляла ли си се за добавената захар? Това е захарта, която производителите на храни добавят към продуктите, за да подобрят вкуса или да удължат срока на годност.

Добавената захар се намира в безалкохолни напитки, плодови напитки, ароматизирани кисели млека, зърнени храни, но и в продукти, които може да не смяташ за подсладени, като консерви, супи, хляб, сушени меса/плодове, кетчуп/лютеница и много други.

Прекомерният прием на захар има отношение към:

🔸Затлъстяването
🔸Диабета
🔸Здравето на сърцето

Можеш ли да спреш да копнееш за сладко?

Новината е добра – да можеш!
Прекомерното желание за сладко, само по себе си не е непременно вредно за твоето здраве. Това е начинът, по който реагираш на глада, стреса или определена емоция/нагласа.

Ето няколко начина как да го управляваш:

🟤 Предай се!
Изяждането на едно парче шоколад или парче торта на рожден ден, вероятно няма да навреди на твоето здраве. И може да е добре за психичното ти здраве, да се насладиш на нещо сладко от време на време.

🟤 Погледни етикета
Понякога проверката на реалността може да ограничи желанието ти, може да ти се отяде само като прочетеш съдържанието!

🟤 Разходи се набързо
Кратка, дори 15-минутна разходка може да ти намали апетита. Като бонус – ще изразходваш и калории!

🟤 Дрямка/медитация вместо сладко
Ако си една от многото жени, които са хронично лишени от хубав сън, кратката (следобедна) дрямка/медитация може да помогне повече за покачване на енергията ти, отколкото нещо сладко.

🟤 Замести го
Ако искаш нотка сладост, но и здраве, избери по-здравословни алтернативи като плодове, фурми или натурално сушени плодове, мед.

Това, че копнееш за сладко, само по себе си не е здравословен проблем. Всъщност това е едно от най-честите желания, които хората изпитват.

Може да изпитваш желание за сладко, защото си:
Свикнала (трябва да изградиш нов навик).
Го свързала с определени житейски събития (пренастрой се).
Изморена (почини си).
Стресирана (вземи топъл душ, дишай, успокой се, потренирай или се разходи).
В цикъл (хормони…добре де, 1 парченце шоколад няма да преобърне каруцата).

В моите рецепти за сладки изкушения замествам захарата (която е само празни калории) с натурални подсладители (фурми, кленов сироп, мед), които освен калории, носят и полезни за тялото вещества!

Прекрасна, в контекста на днешната тема ти предлагам една бърза „бебешка“, сладка и вкусна кремообразна закуска (може да я хапнеш сутрин или следобед). Става само за 3 минути! Може да се направи и в постен вариант, ако използваш растително мляко. Да ти е вкусно 🙂

Грис Пудинг

Продукти
40 г пшеничен грис
250 г/мл прясно/растително мляко (около 60 ккал за 100 г/мл)
1 к.л. течна ванилия
20 г мед/кленов сироп за подслаждане

Приготвяне
Млякото се слага на котлона да заври, след което се добавя гриса и се бърка постояно докато се сгъсти (2-3 минути). После се добавя и ванилията. Разбърква се и се прехвърля в купички. Ако искаш да подсладиш докато е топло, използвай кленов сироп. Може да се подслади и след като изстине, тогава може да се ползва и мед 🙂

Приблизителна хранителна стойност на цялото според cronometer.com
Ккал 360
Протеини: 13.8 г
Въглехидрати: 58.2 г
Мазнини: 8.5 г

За повече сладки и солени здравословни рецепти, ела в онлайн студио „Прекрасна“, където те очакват:

• 20+ тренировъчни програми, с нарастващо натоварване, за да се развиваш постоянно и да няма плато
• 500 + изключително вкусни рецепти, подходящи за всеки вкус, включително пица, паста, десерти, българска и интернационална кухня. Може и трябва да ядеш любимите си ястия, за да се настроиш, че това е промяна на начина на живот, а не нещо временно.
• Калкулатор, с който изчисляваш точно колко да ядеш от всяка рецепта за твоите цели (отслабване или задържане на форма)
• Курс за изграждане на добри навици, който ти помага да превърнеш тренировките и храненето в начин на живот
• Йога практики
• Достъп до затворена Фейсбук група с членовете на Студиото, с които ежедневно си помагаме и се мотивираме
• Предизвикателства, в които получаваш мотивация и съвети от мен

С любов и мярка към сладкото,
Руми

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.