Бременност – 27 седмица


бременност 27 седмица

Прекрасни <3 станаха 6 пълни месеца бременност! Кога минаха? Не че бяха неусетни, особено първия триместър, но някак бързо се изтърколиха.

Как се чувствам
Добре, но с намаляваща енергия. Продължава да ми се полягва и почива. Вечер не мога да стоя до късно на компютъра, защото копнея да съм в легнало положение.

Какво ново
Напредвам с курса на Хипнобебетата, както им казвам. Това е курс за самохипноза, при който се учиш да изпадаш в будна хипноза с цел анестезия, настройваш се позитивно, създаваш си позитивен балон, в който не допускаш хора и думи, които ти доставят негативна информация за раждането, така че да имаш прекрасно естествено раждане, без болка (повече няма да използвам тази дума, забранено ми е 😀 ).

Примерно думата контракции не се допуска да се използва, защото се свързва с болка. Използва се pressure waves. Вместо болка се използва discomfort. Курсът е на английски и все още търся добър български аналог на някои ключови думи.

Би било страхотно да има такъв курс на български език, защото медитация и хипноза са по-силни на роден език. Не си го превеждам, а се оставям да го разбирам на английски, но за някои ключови думи искам да намеря силен български аналог, за да се хващам за тях, като за котви, когато имам нужда.

Курсът е 6 седмици, като всяка седмица се слушат по 2 хипнози, които се редуват през ден. Отделно има аудио файл с позитивни утвърждения, който се слуша най-добре вечер преди заспиване. Хипнозите са различни всяка седмица, защото постепенно те учат на метода “finger drop”. Повдигаш си показалеца на дясната ръка и когато докосне леглото/стола, затваряш очи и мислено си дърпаш шалтера, който се намира на тила.

В началото си със затворени очи, изцяло неподвижна, всеки мускул е заспал и не помръдва (освен тези важни за оцеляването), после се учиш да имаш анестезия само от гърдите до средата на бедрата и да си с отворени очи.

После напредваш като можеш да си под хипноза и хипнотична анестезия не само с отворени очи, но да можеш и да ходиш и да говориш.

Аз все още съм на етапа лежа напълно анестизирана и неподвижна, а другата седмица ще уча да си отварям очите за кратко. Давам си по 10-14 дни, вместо по седмица на всяка част от курса, защото не го правя всеки ден, а и мисля, че имам време (освен, ако Бебо не ни изненада по-рано).

Хипнозата отнема около 30-35 минути и е препоръчително да се прави сутрин или през деня. Аз най-често я правя вечер и често позаспивам на нея 🙂 Но както казват в курса, вероятно не заспивам, а изпадам в дълбока хипнотична амнезия. Препоръката е независимо дали си мислиш, че заспиваш, и независимо какво мислиш, че усещаш, да продължаваш да правиш хипнозите, те си действали.

Общо се събират 60-70 минути на ден, които трябва да се отделят за курса. 30-35 минути хипноза и 30 минути позитивни утвърждения.

Доста трудно намирам по 1 час всеки ден, но 4-5 дни в седмицата успявам, в останалите дни слушам или хипнозата или утвържденията, просто след първото така ми се доспива, че няма второ 🙂

За курса получих и учебник, доста дебел, в който техниките за самохипноза са описани подробно. Разделен е на 6 части, по 1 част за всяка седмица. Освен информация за самохипнозата има мноого информация за подготовка за раждането, за самото раждане, как да се храниш по време на бременност, какви упражнения да правиш, информация за специални сайтове за специални случаи, информация как да се завърти бебето в най-добрата поза за раждане, изобщо страшно много полезна информация.

Всичко е написано супер позитивно и с всяка дума се внушава, че бременността и раждането са най-естественото нещо на света.

От как правя хипнобебета усещам, че съм по-усмихната и позитивна. Определено ми действа супер!

Ако ви е интересно, ще разкажа повече за курса.

Колко е голямо бебето
Според статистика бебето трябва да тежи около 1 килограм, но това вече го минахме миналата седмица, така че вече вероятно Бебо е повече от килограм.

Доооста рита и се върти и си сменя позата. Не е приятно като застане напречно на корема. Получавам някакви издутини на паласките, глава ли е, дупе ли е 🙂

Симптоми
Нарастваща умора, няма я енергията от предишния месец. Краката и ръцете ми се подуват малко. Не е очевидно за други хора, но аз си го усещам. Не мога да стоя дълго време права на едно място, защото вечерта имам усещане за кръст и таз. Не е болка, но усещам тези места. Ако ходя и се движа е ок, но права на едно място, не ми понася.

Носът ми се запушва и понякога това ми пречи да спя. Интересно, че по гръб с по-висока възглавница ми е по-отпушен. Виж какъв безопасен начин за отпушване на нос намерих.

Тегло
В края на 6ти месец, началото на 7ми месец, съм качила около 7-7.5 килограма. Доста ми се вижда! Интересното е, че който ме види и му кажа колко съм качила, не вярва. Нямам идея къде са ми се лепнали!

Нямам притеснения за теглото си, следя го от интерес 1 път месечно.

Храни, които не понасям
Нищо интересно и странно.

Храни, които обичам
С храната е много скучно при мен, защото се храня все едно не съм бременна. Т.е. както преди. Може би и не ям повече от преди. Нямам огромен апетит, ям си по 2-3 пъти на ден. Харесва ми да е така!

Тренировки
Тренирам 4-5 пъти в седмицата. Позабавям темпото. Всяко движение е плавно. Сменянето на упражненията е плавно. При изправяне от легнало положение се уверявам, че не ми се вие свят и тогава преминавам към следващото упражнение.

Тренировките са ми хубави и ги правя с желание. Снимам почти всяка тренировка за програмата за бременни, която след няколко месеца ще е готова. Първите 2 триместъра тренирам с гири, при това същите, като преди бременността. Третия триместър, в който влязох тази седмица, ще мина предимно на ластици.

Програмата за бременни, която снимам е подходяща за:

– изцяло начинаещи, които никога не се тренирали

– за напреднали, които имат някакъв опит с тренировки

– и за сериозно напреднали, които тренират от години.

За начинаещи снимам отделни програми, а и те е добре да тренират 3 пъти седмично.

За напреднали и супер напреднали снимам едно видео, като показвам на всяко упражнение по-лесен и по-труден вариант – те тренират 4-5 пъти седмично.

Тренировките са по 20-25 минути + 5 минути разгряване + 5 минути разтягане, така че за 30-35 минути да приключиш с цялата тренировка.

Изминати стъпки
bremennost-sedmica-27-fitbit

Сън
Спя добре. Доста се будя, но и заспивам след това. Следващата седмица ще разкажа за позите за сън и подготвям снимки с бременната възглавница (отделен пост ще е). Вече имам нужда от повече от 5-6 часа сън, например 7-8 часа.

Стрии
Няма, ура! Мажа се фанатично с крем против стрии Мустела сутрин, а вечер с масла (карите и кокос или шипка- редувам ги).

Бележка от Руми декември 2018: През цялата бременност и няколко месеца след като родих се мажех с най-добрите масла за предпазване от стрии, които заедно с лабораторията, с която създаваме козметичната ми линия, събрахме в един продукт: Био пухкаво масло ЗАЩИТА ОТ СТРИИ.

Какво прави бебо
Прави си цирк 😀 Голямо местене и въртене. Само чака да седна или да легна и започва да се движи. Вече знам, че ако много ме тормози с движения, ставам и започвам да танцувам, като движа ханша ляво-дясно и той заспива! Кротва се!

Отсега иска да го дондуркам!

Настроение
През повечето време позитивно, но имам моменти на умора, в които позитивизмът ме изоставя.

Липсва ли ми нещо
Както и преди, липсва ми да съм без корем, не знам защо не мога да свикна с него и да не се блъскам и да се съобразявам, че имам други габарити. Понякога се опитвам да си го глътна, като минавам през нещо тясно и преценявам, че няма да мога. Пак добре, че съм се сетила, че имам корем 😀

Събуването на ботуши е все по-трудно, особено вечер, когато съм изморена и са се понадули краката.

В очакване на
Както винаги чакам следващия преглед с ултразвук. Трябва да има портативни, домашни ултразвуци, да си го гледам всяка вечер 🙂

Въпрос
Искахте ли да гледате бебето си често, като бяхте бременни?

Или ако не сте бременни, какво мислите, ще искате ли да гледате бебето често (ще можете да си видите коментара след време тук 😀 )

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!