Митове за тренировките: 8 популярни мита за тренировките


Митове за тренировките: 8 популярни мита за тренировките. Снимка на жена, правеща коремни преси от лег.

Прекрасна, съществуват много митове за тренировките. В тази статия възнамерявам да разбуля истината за някои от най-популярните от тях. Сигурна съм, че голяма част от тях си чувала, но знаеш ли всъщност каква е истината?

Митове и истина за тренировките

 1. Мит: Можеш да определиш от къде тялото ти да изгаря мазнини.

Истината: С тренировката можеш да намалиш общите мазнини, но не можеш „да кажеш“ на тялото си от къде да гори най-много мазнини. Когато тренираш тялото ти гори мазнини, за да ги използва за енергия. То ще изгаря мазнини от всяка точка на тялото, а не само от частта, върху която работиш най-много.

Най-типичният пример за това е: правя много коремни преси, защото искам да премахна мазнините по корема. Как да го направиш, може да видиш в статията Как да стопиш мазнините на корема.

 1. Мит: Правенето на много кардио е най-добрият начин да отслабнеш.

Истината: Ако целта ти е загуба на тегло, традиционните кардио тренировки съчетани с хранителен режим в калориен дефицит, неминуемо ще доведат до отслабване. Но има и други начини това да се случи, а именно с помощта на силовите и високоинтензивните тренировки (HIIT).

Силовите тренировки изграждат мускули. Мускулите изгарят повече калории в покой, отколкото другите тъкани в организма. Затова обикновено се казва, че изграждането на мускули е ключът към увеличаване на метаболизма в покой.

Проучванията показват, че HIIT тренировките също са много ефективни за изгарянето на мазнини и насърчаване на устойчива загуба на тегло.

С този тип тренировки изгаряш много повече калории в сравнение с други видове кардио тренировки (колоездене, джогинг) за същото време.

Моят съвет е: съчетавай силовите с кардио/високоинтензивни тренировки, не залагай само на едните или другите.

 1. Мит: Силовите тренировки (тренирането с тежести) са само за мъже, не искам да изглеждам „напомпана“.

Истина: Тренировката с тежести тонизира и оформя тялото ти и няма да те направи „“нацепена батка“, а ще оформи елегантни и фини мускули. Жените нямат достатъчно тестостерон (нивата им на този хормон са много ниски), за да натрупат обем, както става при мъжете.

Състезателките в културизма следват усилена диета и тренировъчни програми, които включват употребата на различни добавки за изграждане на обемни мускули.

Този вид тренировки могат не само да предотвратят загубата на мускулна маса при жените, но и да помогнат за забавяне на процеса на загуба на костна маса (остеопороза), типичен за жените след менопауза. Освен това, когато имаш повече мускули, на тялото му е необходима повече енергия, за да ги поддържа, съответно изгаря повече калории в покой.

 1. Мит: Ако правиш много упражнения за корем, задължително ще имаш „плочки“.

Истина: Правенето на коремни преси ще увеличи силата и издръжливостта на коремните ти мускули, но няма да изгори мазнините в тази област, така че да видиш 6-те плочки. Причината за това е, че когато правиш упражнения за корем, тялото ти черпи енергия от цялото тяло, а не само от частта, върху която работиш.

Единственият начин да изгориш мазнините от корема е да намалиш общата телесна маса като създадеш калориен дефицит. Имай предвид, че това колко ще намалиш от мазнините в коремната област зависи и от други фактори като пол, възраст, хормони, гени.

 1. Мит: Тренировката ще заличи последствията от лошото хранене.

Истина: Тренировката не може да компенсира лошото хранене. Днес тренирах, мога да си позволя да се храня с нездравословни неща 🙂 Разбира се, че можеш, но в този случай намаляваш и вероятността за постигане на целта (особено ако тя е отслабване, чистене на мазнини) си.

Храненето и тренировките вървят ръка за ръка. Храната е горивото на тялото и само правилното хранене съчетано с редовни тренировки гарантира резултати.

Представи си, че имаш кола, но ти не и слагаш необходимия за нея вид гориво. Ще може ли колата ти да се движи безпроблемно на пътя?

 1. Мит: Трябва да прекарваш часове във фитнеса, за да имаш резултати.

Истина: Ами, не, не е необходимо нито да тренираш в зала, за да влезеш/поддържаш топ форма, нито това да трае часове. С домашните тренировки може да постигнеш същото при това с кратки (20-30 минути), но ефективни тренировки. Повече за ползите и предимствата на домашните тренировки можеш да видиш в тази статия.

Ключът към успеха се корени в ефективното и редовно трениране, а не в дългото. В това да следваш определена програма, която специалист в тази област е изработил, а не отделни насипни тренировки случайно намерени в интернет мрежата.

В оналйн Студио „Прекрасна“ има 20 + тренировъчни програми специално разработени, така че да тренират както цялото тяло, така и да наблягат върху най-проблемните зони на жените.

 1. Мит: Ако числото на кантара не намалява, значи не отслабвам.

Истина: Много хора се фокусират върху цифрите изписани на кантара. Той обаче не представя по най-добрия начин промените, които се случват в тялото. Числото на кантара се влияе от множество фактори (виж статията 7 причини за ежедневното вариране на теглото) като: какво и колко си изяла, колко вода си изпила, по кое време на деня се теглиш и други.

В някои случаи може реално да губиш тегло, но числото на кантара да се повиши. Защо? Поради това, че си изграждила мускули вследствие на редовни тренировки.

Ако искаш точно да проследиш загубата на тегло, препоръчвам ти да следиш и записваш мерките си (обиколки на талия, ханш, гърди, бедра, бицепс, прасец), пред честото качване на кантара.

Ако ще използваш везната, тегли се не повече от един път седмично, по едно и също време, желателно сутрин след тоалетна.

 1. Мит: Ако не се потя много, значи не тренирам достатъчно качествено.

Истина: Изпотяването е неточен начин за измерване колко усилено тренираш. Сигурно си забелязала, че изпотяването при всеки човек е различно. По време на или след тренировка, някои хора изглеждат така, сякаш току що са излезли от басейн, а други са се изпотили минимално.

Изпотяването не би трябвало да се приема за показател колко усилено работиш по време на тренировка. Много фактори, като температура, влажност, ниво на хидратация, влияят върху това колко точно ще се изпотиш.

Когато се стремиш към постигане на определена цел, свързана с добрата ти форма, е добре да си информирана за това кое е истина и кое не относно тренировките. Надявам се с тази статия ти помогнах да разбереш истината и предотвратих евентуални грешки, които би могла тренирайки да допуснеш 😀

Митовете за тренировките са развенчани, скачай в екипа, Прекрасна, очаква те тренировка за стегнати крака без клекове и напади 🙃

Текстово описание на упражненията във Високоефективната тренировка за бедра БЕЗ клекове и напади

Всяко упражнение се изпълнява 20 пъти=1 кръг. Изпълни общо 2-3 кръга.

Уреди: 2 бр. гири

 1. Страничен лег, прав крак напред и нагоре (другият свит в коляно, стъпил на земя), 20 пъти за всеки крак
 2. От лакти и колене, изнасяне на прав крак назад и встрани, 20 пъти за всеки крак
 3. Тилен лег, разтваряне крака встрани, сгъване в колене
 4. Тилен лег, динамично сгъване и разгъване на крака в колене
 5. Хип тръст (на земя) на един крак, 20 пъти за всеки крак
 6. От стоеж, длани на земя, повдигане на крак назад и нагоре, 20 пъти за всеки крак
 7. Повдигане на пръсти от стоеж

Прекрасна, ако искаш тренировки, с които да:

 • да гориш мазнини и да оформиш стеганто тяло;
 • да имаш възможност да тренираш, където и да се намираш;
 • да подобриш настроението си и да намалиш стреса;
 • да се храниш вкусно и с точните за теб количества храна,

ела в онлайн студио „Прекрасна“, където те очакват:

 • 20+ тренировъчни програми (включително и такива подходящи за времето, когато не си удома );
 • 500 + изключително вкусни рецепти – продължаваш да хапваш любимите си ястия и поддържаш топ форма;
 • Калкулатор, с който изчисляваш точно колко да ядеш от всяка рецепта за твоите цели (отслабване или задържане на форма);
 • Курс за изграждане на добри навици, който ти помага да превърнеш тренировките и храненето в начин на живот;
 • Йога практики;
 • Достъп до затворена Фейсбук група с членовете на Студиото, с които ежедневно си помагаме и се мотивираме.

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!