Ползите от червеното цвекло (или защо е хубаво да се изцапамe)


Прекрасни, хайде на цвеклото, този хубав есенно-зимен кореноплоден зеленчук. Има безброй причини да се изцапаме с цвекло 🙂

Червеното цвекло (цвекло, градинско цвекло, трапезно цвекло) е традиционен и популярен зеленчук в много части на света и у нас. Това е червеният кореноплод, който най-често се свързва с думата „цвекло“. Много са варинатите да се приготвя червеното цвекло: супи (борш), салати, ястия, десерти, туршии. Цвеклото може и е хубаво да се хапва редовно (в България особено през есента и зимата, когато е сезонът му), прясно, след термична обработка или ферментация. Обикновено се използва в производството като хранителен оцветител, известен като E162.

Въпреки, че червеното цвекло е широко разпространено и достъпно, не всички хора знаят неговите здравословни ползи.

То съдържа големи количества биологично активни вещества, включително беталаини, каротеноиди, феноли, В-витамини (В1, В2, В3, В6 и В12), фолиеви минерали, фибри, както и захари с ниска енергийна стойност и неорганичен нитрат. Всички части на това растение имат различни медицински приложения, като антиоксидант (повече за свободните радикали може да прочетете тук), антидепресант, антимикробно, противогъбично, противовъзпалително, диуретично, отхрачващо и газогонно, хепатопротективно или протектор на сърдечно-съдовата система.

Произход и описание
Червеното цвекло принадлежи към Beta vulgaris ssp. Предполага се, че растенията от род Beta произхождат от Северна Африка и са се разпространили по пътя на Средиземно море. Червеното цвекло (Beta vulgarisssp. vulgaris L.) е тревисто двугодишно (култивираните форми) или по-рядко многогодишно растение. Корените на култивираните форми са влакнести, тъмночервени, бели или жълти на цвят.

Хранителни вещества от червено цвекло
Червеното цвекло е зеленчук с ниско съдържание на мазнини, но богат на въглехидрати, нишесте, разтворими фибри, протеини, с умерена калоричност (43 ккал за 100 г, сурово цвекло). Корените от цвекло са богати на витамини C, A, E, K. Те имат важно съдържание на B-витамини, както и фолиева киселина и мощни антиоксиданти, флавоноиди, беталаини и фенолни съединения. Други биоактивни съединения, които се съдържат в цвеклото са: сапонини, алкалоиди, аминокиселини и танини. Корените от цвекло са добър източник на минерали, като манган (добър за здравето на костите), магнезий, калий, натрий, фосфор, желязо и други.

Свойства, подпомагащи здравето
Цвеклото е било използвано като лекарство в Древна Гърция и Рим. Съвременните проучвания показват, че червеното цвекло (Beta vulgaris L.) е добър източник на естествени антиоксиданти, като е в челната десетка на най-мощните зеленчуци.

Ползите за здравето от червеното цвекло, доказани чрез предклинични проучвания, включват: антиоксидантни, антидепресантни, противоракови, антимутагенни, радиозащитни свойства, както и като антихипергликемични (регулира нивата на кръвна захар), антибактериални, противовъзпалителни, диуретични и имуномодулиращи свойства.

За да се възползвате от всички здравословни свойства, то може да се консумира сурово, на смути (по-добре е от соковете, защото хапваме целия зеленчук, заедно с фибрите), на салата, варено/печено и във всякакви други комбинации и ястия.

Листата са отличен източник на витамин А, К, С и Е, както и на минерали, които помагат при лечението различни състояния като анемия и кръвно налягане, пърхот, стомашни язви, бъбречни заболявания, чернодробна токсичност или жлъчни заболявания като жълтеница, хепатит, диария или повръщане.

Скорошни проучвания показват, че редовната консумация на цвекло има благоприятни физиологични ефекти при високо кръвно, атеросклероза, невродегенеративни заболявания, диабет тип 2. Благодарение на витамините от група В, цвеклото помага оросяването на мозъка, тъй като увеличава притока на кръв към него.

Цвеклото е зеленчук за трениращи – повишава на издръжливостта. Съдържащите се в цвеклото нутриенти, помагат на сърцето и белите дробове да работят по-добре по време на тренировка. Азотният оксид от цвеклото увеличава притока на кръв към мускулите.

Укрепва имунната си система
Цвеклото е с високо съдържание на фибри и насърчава растежа на добри бактерии в червата. Наличието на много здравословни бактерии в храносмилателната система помага в борбата с болестите и укрепва имунната система (както знаем, имунитетът е в червата). Фибрите подобряват храносмилането и подпомагат редовната работа на червата.

Неща, за които да внимавате
Цвеклото е с високо съдържание на оксалати, което може да доведе до камъни в бъбреците. Ако сте имали камъни в бъбреците, избягвайте цвеклото или го хапвайте рядко. Оксалатите също могат да допринесат за подагра, вид артрит, така че яжте цвекло пестеливо, ако сте изложени на риск. Честата и обилната консумация на цвекло може да доведе до почервеняване на изпражненията и урината, което е безобидно. Може да ви разтревожи, тъй като изглежда като кръв, но вие просто виждате здравословния пигмент от червено цвекло.
Ако имате ниско кръвно – не прекалявайте с консумацията на цвекло!

Източници
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-beetroot
https://clinmedjournals.org/articles/jnmdc/journal-of-nutritional-medicine-and-diet-care-jnmdc-6-043.php
https://cronometer.com

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!