Под карантина – план за хранене, тренировки и забавления


Прекрасни, в тази статия събирам на едно място всички полезни материали, за да минем времето на карантината по възможно най-приятния и позитивен начин 🙂 Запазете духа си бодър! Търсете начин да се усмихвате, не е лесно, но човечеството се е справяло и с други тежки ситуации, ще се справим и сега!

1. Хранене

Храненето със сигурност е едно от най-важните неща в ежедневието ни. Под карантина или не, трябва да се храним, и то пълноценно. Колкото по-разнообразно и пълноценно е храненето ни, толкова по-добре се чувстваме, защото се зареждаме с така необходимите ни витамини и минерали.

Тук може да намериш 14 дневното меню „Под карантина“, което изготвихме заедно с екипа ми. То включва лесни, разнообразни рецепти с дълготрайни, базови хранителни продукти.

Тъй като в момента сме в сезона на зелениите – лапад, коприва, зелен лук, пресен чесън, левурда, салатки, спанак, добре е да ги включваш ежедневно в храненето си или поне няколко пъти седмично. Ясно е, че не можеш да излизаш всеки ден, за да си набавяш свежи зелении, затова може да си вземеш по-големи количества лапад, коприва, да ги замразиш във фризера и да имаш за седмицата. Добавяй смело във всякакви ястия.

Сега започват да излизат и свежи сезонни български плодове. Все още чета дебати дали вирусът се задържа върху храните и колко време живее. Затова, моето предложение е, когато вкарваш вкъщи свежи плодове и зеленчуци, оставяй ги на терасата/килера за 24-36 часа и след това ги консумирай след като ги измиеш хубаво.

Тук ще намериш 20 рецепти с дълготрайни продукти. В момента се храним 100% вкъщи и понякога готвенето може да ни идва в повече. Разбирам те и ти предлагам да приготвяш бързи и лесни рецепти.

И не забравяй, карантината няма да е завинаги. Храни се внимателно и осъзнато, дори може да намалиш леко храненето, тъй като в момента вероятно нямаш динамично ежедневие.

Мисли си за времето, когато ще се събудиш след 2-3 месеца и ще е лято. Ще искаш да сложиш късите панталонки и прилепналата рокля. Храненето е излючително важно за нашата фигура. Сега имаш шанса да изградиш добри хранителни навици без да се извиняваш с честите срещи с приятели на заведение. Използвай времето, така че да си максимално щастлива от резултата след 2-3 месеца.

2. Движение

В момента е изключително трудно да се движим редовно и пълноценно. Но, това не означава да забравим за движението и да се отпуснем на дивана.

Тренировките, които снимам от години, са кратки 20-30 минутни видеа и аз тренирам само с тях. Те са страхотни за поддържане на мускулите тонизирани, за забързване на метаболизма, за влизане във форма, но това движение не е достатъчно.

Важно е да имаш и поне 10 000 крачки за деня. С една 20 минутна тренировка, не може да компенсираме повече от 20 часа седене на стол + спане.

Аз съм от хората, които обичат да излизат всеки ден на дневна светлина и да се разхождат. Опитвам се всеки ден да ходя по 60-90 минути, за да направя така важните ми 10 000 крачки, да подишам (свеж) въздух, да се порадвам на живота, който кипи около мен. Тези разходки са ми нужни като въздуха и водата. Не пропускам, без значение дали е -20 или +40 градуса.

Е, в момента ситуацията е различна. Но, все още съм твърда в позицията си да правя по 10 000 крачки на ден. Игрите вкъщи и ежедневната тренировка много ми помагат.

Това е тренировка за ученици и всички, които искат да се раздвижат и да обърнат внимание на стойката си.

Това е занимание за мъници 1.5-3 години. Пусни видеото, нека детето се забавлява, а ти изпий кафето си на спокойствие.

Специално подготвих и тренировки, с които правим 5000 крачки без да напускаме апартамента си:

Тренировка с 5000 крачки за начинаещи и
Тренировка с 5000 крачки за напреднали

Ако тренираш нещо друго през деня, може да наравиш 5000 крачки за начинаещи за раздвижване. Няма да усетиш тренировката като интензивно движение.

Тук може да откриеш пълни тренировъчни програми. За да развиваш тялото си балансирано, да се предпазиш от болежки, контузии, е важно да тренираш по програма, а не с насипни тренировки. Тренировките по програма ще ти помогнат и да постигнеш целите си по-бързо. Има значение как са комбинирани упражненията в една тренировка. Има значение как са комбинирани тренировките ти за седмицата. Помогнала съм на хиляди жени да постигнат мечтаната фигура с 20 минутни тренировки на ден. Тайната е в специално изготвените тренировъчни програми, които създавам.

Тренирай по програма и само след 4 седмици ще видиш какво имам предвид 🙂 И не забравяй за точка 1. Хранене 🙂

3. Забавления

В момента не може да се забваляме така както сме свикнали – срещи с приятели, хапване на заведения, кино, разходки в парка, но вместо да съжаляваме какво не може да правим, най-добре да направим списък с нещата, които можем да правим и ни носят удоволствие и радост.

Тук може да разгледаш интересни музеи без да напускаш дома си.

1. Галерия „УФИЦИ“
2. Националният археологически музей в Гърция, Атина
3. „Прадо“ е музей и художествена галерия в Мадрид, Испания
4. Музеите на Ватикана Галерията на картите, Италия
5. Лувъра, Париж, Франция
6. Британският музей, Лондон, Великобритания

В момента много театри излъчват пиеси онлайн и може всяка вечер да се забавляваш без да е необходимо да отделяш допълнителни пари за това.

Болшой театър пуска свои емблематични представления свободни за гледане в youtube канала им.

Слушай музика и гледай красоти – мода, природа, каквото ти носи спокойствие и усмивка.

Чети книги, които дълго си отлагала.

4. Време за теб самата

Вярвам, че това е една от най-важните точки за справяне със ситуацията, а и с всички предизвикателства, които срещаме по пътя си.

Отделяй поне 30 минути само за теб! Дори това време да е в банята. Самата ти знаеш какво е важно за теб, за да държиш духа си бодър – чаша ароматно кафе с преглед на Инстаграма ти. Това е моят Инстаграм, ако искаш да ме последваш.

Сега е моментът да въведеш нови навици в ежедневието си, за които все не ти оставаше време.

Питаш ли се какво би било, ако всеки ден отделяше 5-10 минути за медитация? Опитай я сега, но си дай време, поне 5-10 дни, за да свикнеш с този ритуал.

Много пъти сте си говорили с приятелки, че е време да въведеш сутрешна и вечерна козметична рутина, за да запазиш кожата си свежа, гладка и сияйна възможно най-дълго. Сега е моментът, защото не губиш време за пътуване до работа. Дори и да не работиш от вкъщи, трафикът е доста по-лек и със сигурност стигаш до работа за половината време. Използвай времето, което получаваш като подарък за нещо, което искаш да направиш за себе си.

5. Семейството

В момента за всички ситуацията е нетипична, извънредна и вероятно във всеки дом има стрес. Дори да сме в хармонична връзка, изградена с много любов, разбирателство и позитивизъм, някои дни са трудни.

А за семействата с деца е още по-трудно. Домашно обучение, работа от вкъщи, какво ли още не ни е на главите. И никой от нас не е бил в подобна ситуация, че да има план за справяне.

В тази статия моят екип споделя идеи „Как да намалим стреса вкъщи„. Статията е специално за майки и татковки, но може би всеки ще намери полезен съвет.

А, ако децата са ученици, нещата стават още по-заплетени. Надявам се тази статия да ви даде идеи как да помогнете на учениците и на себе си.

6. Благодарност

Съветвам те всеки ден 1-2 минути преди да заспиш, да практикуваш благодарност. Това е ритуал, който ще ти донесе много лекота в душата и ще те накара да заспиш с позитивни мисли.

Аз всеки ден благодаря за моето семейство, че сме заедно. Благодаря на вселената, че всички сме здрави. Благодаря, че имам възможност да заспивам в топлото си легло. Благодаря, че имам възможност да работя това, което обичам с цялото си сърце.

Отделно благодаря за нещо, което е станало в съответния ден.

С времето научих нещо, което ми носи мир.

Ако не можеш да променя нещо, променям отношението си към него!

Бъдете здрави и променяйте това, което е във вашите ръце 🙂

С любов,
Руми

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!